Βαμμένα νύχια στην ενόργανη γυμναστική; Ξεχάστε το: 15 περίεργοι κανόνες που πρέπει να ακολουθούν οι αθλητές των Ολυμπιακών Αγώνων
- 24/07/2024, 13:15
- SHARE
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι η μεγαλύτερη γιορτή της αθλητικής ικανότητας και της διεθνούς ενότητας, αλλά στα παρασκήνια οι αθλητές πρέπει να τηρούν ένα αυστηρό σύνολο κανόνων. Μερικοί από αυτούς τους κανόνες είναι γνωστοί και ευρέως αποδεκτοί, ενώ άλλοι είναι αρκετά ασυνήθιστοι και…σκοτεινοί.
Στην παρακάτω λίστα θα δούμε 15 από τους πιο περίεργους κανόνες που πρέπει να ακολουθούν οι αθλητές των Ολυμπιακών Αγώνων.
1. Όχι πολιτικές χειρονομίες ή οποιαδήποτε μορφή διαμαρτυρίας κατά τη διάρκεια των Αγώνων
Ένας από τους πιο σημαντικούς κανόνες στους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι η απαγόρευση πολιτικών χειρονομιών ή οποιασδήποτε μορφής διαμαρτυρίας κατά τη διάρκεια των αγώνων.
Σύμφωνα με το Άρθρο 50 του Ολυμπιακού Χάρτη, «Κανένα είδος διαδήλωσης ή πολιτικής, θρησκευτικής ή φυλετικής προπαγάνδας δεν επιτρέπεται σε κανέναν από τους ολυμπιακούς χώρους». Αυτός ο κανόνας έχει σχεδιαστεί για να διατηρεί τους Αγώνες απολιτικούς, αλλά έχει αποτελέσει πηγή διαμάχης, ειδικά όταν οι αθλητές αισθάνονται υποχρεωμένοι να μιλήσουν για σημαντικά θέματα.
Αυτός ο κανόνας ξεκίνησε πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020 και έχει δεχθεί μεγάλες αντιδράσεις από το κοινό και τους αθλητές.
2. Απαγορεύεται η προσωπική διαφήμιση
Απαγορεύεται στους Ολυμπιακούς αθλητές να εμφανίζουν προσωπικές διαφημίσεις στα ρούχα ή τον εξοπλισμό τους κατά τη διάρκεια των Αγώνων. Το άρθρο 40 του Ολυμπιακού Χάρτη ορίζει ότι «εκτός εάν επιτρέπεται από την Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΟΕ, κανένας αγωνιζόμενος, προπονητής, προπονητής ή αξιωματούχος που συμμετέχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν επιτρέπεται να επιτρέψει τη χρήση του προσώπου, του ονόματος, της φωτογραφίας ή των αθλητικών παραστάσεων του για διαφημιστικούς σκοπούς κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων».
Αυτός ο κανόνας στοχεύει στην προστασία της ακεραιότητας της Ολυμπιακής επωνυμίας, αλλά μπορεί να αποτελέσει πρόκληση για αθλητές που βασίζονται σε χορηγίες για χρηματοδότηση.
3. Στο καλλιτεχνικό παρινάζ οι άνδρες πρέπει να φορούν παντελόνια ενώ οι γυναίκες δεν χρειάζεται να φορούν φούστες
Το καλλιτεχνικό πατινάζ έχει μερικούς περίεργους και σκοτεινούς κανόνες που πρέπει να ακολουθούν οι αθλητές κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων. Για παράδειγμα, οι άνδρες πρέπει να φορούν παντελόνια, δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Το αντίστοιχο είναι ότι οι γυναίκες δεν υποχρεούνται να φορούν φούστες, αν και οι περισσότερες το κάνουν.
Ένας άλλος κανόνας ενδυμασίας που πρέπει να ακολουθήσουν είναι ότι τα ρούχα δεν μπορούν να δώσουν το αποτέλεσμα υπερβολικού γυμνού. Γι’ αυτό βλέπετε πολλούς αθλητές του καλλιτεχνικούς πατινάζ να φορούν ρούχα που μιμούνται το χρώμα του δέρματός τους, για να δώσουν την ψευδαίσθηση του δέρματος χωρίς να παραβιάζουν τους κανόνες.
4. Τα μπικίνι στο beach volley έχουν συγκεκριμένο μέγεθος
Αν πιστεύετε ότι κάποιοι παίκτες επιλέγουν να έχουν ένα κάπως υπερβολικά αποκαλυπτικό μπικίνι, απλώς για να αναδείξουν το καλοκαιρινό τους σώμα, κάνετε λάθος. Οι παίκτες του μπιτς βόλεϊ υποχρεούνται να φορούν κοστούμια σε στυλ μπικίνι όταν παίζουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες και το κάτω μέρος δεν μπορεί να είναι περισσότερο από 7 εκατοστά (2,7 ίντσες) στα πλάγια.
Επίσης, η ΔΟΕ επιβάλλει αυστηρούς ενιαίους κανονισμούς για να διασφαλίσει τη συνέπεια και να αποφύγει κάθε μορφή εμπορευματοποίησης. Οι αθλητές πρέπει να φορούν στολές που παρέχονται από τις Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές τους (NOC) και αυτές οι στολές δεν μπορούν να διαθέτουν προσωπικούς χορηγούς. Οι κανόνες επεκτείνονται ακόμη και σε αξεσουάρ όπως κεφαλόδεσμοι και βραχιολάκια, τα οποία πρέπει να συμμορφώνονται με τις οδηγίες.
5. Στην υδατοσφαίριση οι αθλητές πρέπει να κόβουν τα νύχια των ποδιών τους και να μην πιάνουν τη βουβωνική χώρα των συναθλητών τους
Αν και μοιάζει με ένα δύσκολο άθλημα στην πισίνα, η υδατοσφαίριση έχει δύο διακριτούς κανόνες για να αποτρέψει τους αθλητές να βλάψουν τον εαυτό τους ή να προκαλέσουν ζημιά στους ανταγωνιστές τους.
Οι βουβωνικές χώρες δεν πρέπει να πιάνονται και τα νύχια των ποδιών πρέπει να κόβονται και να ελέγχονται πριν από τον αγώνα για να αποφευχθούν γρατσουνιές κάτω από το νερό.
Επίσης, οι παίκτες υδατοσφαίρισης δεν επιτρέπεται να λιπαίνονται με λάδι ή παρόμοια ουσία πριν από τον αγώνα σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν τυχόν πλεονεκτήματα.
6. Village Food Court – Ένα αντικείμενο μόνο σε πακέτο με φαγητό απ'έξω
Γενικά δεν επιτρέπεται στους αθλητές να φέρνουν τρόφιμα στο Ολυμπιακό Χωριό απ’εξω. Αυτός ο κανόνας αποσκοπεί στη διατήρηση της ασφάλειας και της ακεραιότητας της προσφοράς τροφίμων εντός του χωριού.
Αλλά ίσως ο πιο περίεργος κανόνας είναι ότι επιτρέπεται στους αθλητές να αφαιρεθεί μόνο ένα είδος χειρός ή ένα ποτό. Δηλαδή ένα μήλο είναι καλό, αλλά δύο μήλα απαγορεύονται.
Με αυτόν τον τρόπο, η ΔΟΕ επιβάλλει στους αθλητές να καταναλώνουν κυρίως όλα τα τρόφιμα και τα ποτά τους στο Village Food Court. Και φυσικά δεν επιτρέπεται στους αθλητές να πίνουν αλκοόλ ούτε μέσα στο Ολυμπιακό Χωριό.
7. Περιορισμοί στο πόσο φαίνονται τα τατουάζ
Αν και τα τατουάζ δεν απαγορεύονται εντελώς, υπάρχουν περιορισμοί στην εμφάνισή τους. Οι κατευθυντήριες γραμμές της ΔΟΕ προτείνουν ότι τυχόν τατουάζ που θα μπορούσαν να θεωρηθούν προσβλητικά ή αμφιλεγόμενα πρέπει να καλύπτονται κατά τη διάρκεια του αγώνα. Αυτός ο κανόνας είναι κάπως υποκειμενικός και μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με την ερμηνεία.
8. Οι μπασκετμπολίστες μπορούν να καρφώσουν, αλλά όχι να κρατηθούν από το στεφάνι
Αν είστε λάτρης του μπάσκετ και του ΝΒΑ, δεν πρέπει να περιμένετε από τους παίκτες να κάνουν καταπληκτικά dunk στους αντιπάλους τους και να επευφημούν κρατώντας το στεφάνι. Αυτό απαγορεύεται αυστηρά. Οι μπασκετμπολίστες μπορούν να καρφώσουν, αλλά πρέπει να αφήσουν το στεφάνι το συντομότερο δυνατό.
9. Απαγορεύεται η έκθεση στα ΜΜΕ
Οι αθλητές σταματούν να έχουν έκθεση στα ΜΜΕ. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν να συμμετέχουν σε διαφημιστικές καμπάνιες ή να δίνουν συνεντεύξεις σε μέσα ενημέρωσης που δεν είναι διαπιστευμένα από τη ΔΟΕ. Η περίοδος αυτή αρχίζει συνήθως εννέα ημέρες πριν από την Τελετή Έναρξης και τελειώνει τρεις ημέρες μετά την ολοκλήρωση των Αγώνων. Αυτός ο κανόνας αποσκοπεί στην αποτροπή περισπασμών και στη διασφάλιση δίκαιης πρόσβασης στα μέσα ενημέρωσης.
10. Περιορισμένη πρόσβαση στην οικογένεια και τους φίλους
Κατά τη διάρκεια των Αγώνων, οι αθλητές έχουν περιορισμένη πρόσβαση στην οικογένεια και τους φίλους τους. Αυτός ο περιορισμός είναι εν μέρει για λόγους ασφαλείας και εν μέρει για να διασφαλίσει ότι οι αθλητές παραμένουν συγκεντρωμένοι στους αγώνες τους. Τα μέλη της οικογένειας μπορούν να παρακολουθήσουν εκδηλώσεις και να επισκεφθούν καθορισμένες περιοχές, αλλά οι αλληλεπιδράσεις τους με τους αθλητές παρακολουθούνται στενά.
11. Οι Ολυμπιονίκες της Ενόργανης πρέπει να πληρώσουν από την τσέπη τους για να αμφισβητήσουν την βαθμολογία της επιτροπής
Φανταστείτε ότι τελειώσατε την παρουσίασή σας και οι προπονητές σας αισθάνονται ότι το σκορ είναι άδικο. Η ομάδα σας μπορεί να αμφισβητήσει το σκορ, αλλά για αυτό θα πρέπει να πληρώσετε 300 δολάρια από την τσέπη σας – από την τσέπη της ομάδας, σε αυτήν την περίπτωση.
Εάν η πρόκληση είναι επιτυχής, παίρνετε τα χρήματά σας πίσω, εάν όχι, τα χρήματα δωρίζονται σε φιλανθρωπικούς σκοπούς.
12. Καμία ανταλλαγή ή πώληση Ολυμπιακού εξοπλισμού
Απαγορεύεται στους αθλητές να ανταλλάσσουν ή να πουλούν τον Ολυμπιακό εξοπλισμό τους, συμπεριλαμβανομένων των στολών και του εξοπλισμού, κατά τη διάρκεια των Αγώνων. Αυτός ο κανόνας βοηθά στην αποτροπή της εμπορικής εκμετάλλευσης του brand των Ολυμπιακών Αγώνων. Ενώ είναι σύνηθες για τους αθλητές να ανταλλάσσουν αντικείμενα ως αναμνηστικά μετά τον αγώνα, αυτό κατά τη διάρκεια των Αγώνων απαγορεύεται αυστηρά.
13. Συμμόρφωση με τους νόμους της χώρας υποδοχής
Οι αθλητές πρέπει να συμμορφώνονται με τους νόμους της χώρας υποδοχής, ακόμη κι αν διαφέρουν σημαντικά από τους νόμους της χώρας τους. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τα πάντα, από κανονισμούς για ναρκωτικά μέχρι έθιμα και εθιμοτυπία. Η μη τήρηση της τοπικής νομοθεσίας μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες, συμπεριλαμβανομένης της σύλληψης και της απέλασης.
14. Οι δρομείς απαγορεύεται να πιάνονται από το χέρι στην γραμμή του τερματισμού
Θα μπορούσε να είναι όμορφο το να βλέπεις δύο άτομα να τελειώνουν έναν αγώνα μαζί με τα χέρια πιασμένα – ίσως ως ένδειξη σεβασμού ή ως ένδειξη αλληλοβοήθειας. Ωστόσο, πιθανότατα δεν θα το δείτε να συμβαίνει στους Ολυμπιακούς Αγώνες σύντομα.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι Ολυμπιονίκες που επιλέγουν να κρατηθούν χέρι-χέρι στη γραμμή τερματισμού αποκλείονται αυτόματα επειδή οι κανόνες ορίζουν ότι δεν μπορείτε να έχετε μια «επινοημένη ισοπαλία».
15. Οι παλαιστές έχουν ένα μαντήλι για να σκουπίζουν το αίμα
Οι παλαιστές υποχρεούνται να κρατούν ένα υφασμάτινο μαντήλι κάπου στη στολή τους. Και το όνομα που δόθηκε σε αυτό το ύφασμα; Αιμορραγία. Και είναι ακριβώς για αυτό.
Αυτό το κομμάτι ύφασμα πρέπει να χρησιμοποιηθεί από τον παλαιστή κάθε φορά που αιμορραγεί ή για να καθαρίσει το χαλάκι από τυχόν σωματικά υγρά.