Δρ Μαρίλη Μέξη

Διεθνής Εμπειρογνώμονας / Απασχόληση και Κοινωνική Πολιτική ILO, WEF, Έδρα Ψηφιακής Καινοτομίας/Global Excellence Network Geneva Graduate Institute, Επιστημονική Δ/ντρια Κέντρο για το Μέλλον της Εργασίας/Delphi Economic Forum

Η Δρ Μαρίλη Μέξη είναι Διεθνής Εμπειρογνώμονας σε θέματα Απασχόλησης και Κοινωνικής Πολιτικής, με εξειδίκευση στην Ψηφιοποίηση, την Καινοτομία υπερπροηγμένης τεχνολογίας (deep tech) και τις επιδράσεις στην αγορά εργασίας, και την Purpose-driven entrepreneurship. Εργάζεται στην Ελβετία, κατέχει την έδρα Digital Innovation – Global Excellence Network/Tech Hub στο Πανεπιστήμιο Geneva Graduate Institute, είναι Σύμβουλος σε θέματα Κοινωνικού Διαλόγου στη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ILO), καθώς και Senior Expert σε θέματα Διεθνούς Εμπορίου και Εργασιακών Δικαιωμάτων στο World Economic Forum στην Γενεύη, στο Clinton Global Initiative/Foundation στην Νέα Υόρκη, στο Ερευνητικό Ινστιτούτο για την Βιώσιμη Ανάπτυξη των Ηνωμένων Εθνών (UNRISD), στο Future of Life Programme του XPRIZE Foundation στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, και στην Πλατφόρμα Έρευνας και Πολιτικής TASC-Future of Work, που έχει ιδρυθεί από την Eλβετική κυβέρνηση. Παράλληλα είναι Ανώτερη Ερευνήτρια και Εταίρος στο Albert Hirschman Centre on Democracy στην Γενεύη ενώ διευθύνει έρευνες σχετικά με το Μέλλον της Εργασίας στο Πανεπιστήμιο Geneva Graduate Institute, όπου και διδάσκει στο Mεταπτυχιακό Πρόγραμμα για τις Παγκόσμιες Ανισότητες. Μεταξύ άλλων, είναι Συνεκδότης και Συγγραφέας του βιβλίου Social Dialogue in the Gig Economy (Εκδόσεις Edward Elgar), του Research Brief Peak-level Social Dialogue as a Governance Tool during the COVID-19 Pandemic: Global and Regional Trends and Policy Issues (Έκδοση International Labour Organization United Nations), καθώς και  του Επιστημονικού Θεματικού Τεύχους ‘’Visions for An Inclusive Future of Work’’(Έκδοση Delphi Economic Forum, Bruegel Brussels, και Geneva Graduate Institute).

Συμμετέχει και δίνει ομιλίες σε διεθνή συνέδρια των Ηνωμένων Εθνών, fora και συμπόσια, όπως το Annual Sustainable Development Impact Meeting του World Economic Forum και το Clinton Foundation Annual Meeting στην Νέα Υόρκη. Είναι μέντορας νεοφυών επιχειρήσεων, συνεργάζεται στενά με ευρωπαϊκές και διεθνείς ενώσεις εργαζομένων και με επιχειρήσεις, καθώς και με το αρχαιότερο και μεγαλύτερο Innovation Incubator (Fongit) της Ελβετίας. Έχει πολυσχιδή διεθνή εμπειρία έχοντας εργαστεί ως Eμπειρογνώμονας της Ευρωπαϊκή Ένωσης σε θέματα Απασχόλησης και Κοινωνικής Πολιτικής και ως Σύμβουλος Κυβερνήσεων στην Ολλανδία, την Κροατία, την  Ρουμανία, την Μολδαβία, την Ουκρανία, την Σερβία, και την Κοινότητα της Καραϊβικής.

Στην Ελλάδα υπηρετεί ως Ειδική Σύμβουλος της Προέδρου της Δημοκρατίας σε θέματα Εργασίας, Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνικού Κράτους. Είναι επίσης Επιστημονική Διευθύντρια στο Κέντρο για το Μέλλον της Εργασίας του Delphi Economic Forum, και μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Φόρουμ. Σπούδασε Ιστορία, Κοινωνική Πολιτική, Πολιτική Φιλοσοφία, και Ευρωπαϊκή Πολιτική στην Αθήνα, το Λονδίνο, την Οξφόρδη και την Γενεύη. Είναι αριστούχος απόφοιτος του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, και κάτοχος δύο Μεταπτυχιακών Διπλωμάτων με διάκριση από το London School of Economics και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Είναι επίσης κάτοχος Διδακτορικού Διπλώματος από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ενώ έχει ολοκληρώσει Μεταδιδακτορική Έρευνα στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης.