1,5 δισ. ευρώ από την νέα έξοδο στις αγορές

1,5 δισ. ευρώ από την νέα έξοδο στις αγορές

Ικανοποίηση στο υπουργείο Οικονομικών για το επιτόκιο του 3,5% που επετεύχθη, παρά το δυσμενές κλίμα που επικράτησε σήμερα στις διεθνείς αγορές.

Με το επιτόκιο να διαμορφώνεται τελικώς στο 3,5% (τοκομερίδιο 3,375%), το υπουργείο Οικονομικών κατάφερε τελικώς να αντλήσει το ποσό του 1,5 δισ. ευρώ, από το σύνολο των 3 δισ. ευρώ που ενεγράφη στα βιβλία προσφορών για το 3ετές ομόλογο.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνεται ότι η κυβέρνηση εκφράζει την ικανοποίησή της, που ακόμη μία φορά οι διεθνείς επενδυτές έδειξαν την εμπιστοσύνη τους στην ελληνική οικονομία και έτσι συνεχίζεται η προσπάθεια της δημιουργίας μίας πλήρους καμπύλης επιτοκίων.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, η άντληση του συγκεκριμένου ποσού έγινε παρά το εξαιρετικά δυσμενές κλίμα που διαμορφώθηκε χθες και σήμερα στις διεθνείς αγορές και ιδίως στις αγορές της περιφέρειας (σ.σ. αναταράξεις που έχουν προκληθεί τις τελευταίες ημέρες από τις εξελίξεις στο τραπεζικό σύστημα της Πορτογαλίας, λόγω των ανησυχιών για τη χρηματοπιστωτική “υγεία” την πορτογαλικής τράπεζας Banco Espirito Santo).

«Στόχος μας δεν ήταν τα ποσά που θα εισπράξουμε, αλλά το ότι μπορούμε να τα πάρουμε παρά τις δυσμενείς συνθήκες και με σωστό επιτόκιο», επεσήμανε κορυφαίος παράγοντας του ΥΠΟΙΚ, που επεσήμανε πως χαρακτηριστικό του θετικού αποτελέσματος της δημοπρασίας -παρά το «αίσθημα ανασφάλειας στους επενδυτές, που τελικά δεν ήταν τοπικό», όπως είπε- είναι το γεγονός ότι το spread (διαφορά επιτοκίου) με τα αντίστοιχα πορτογαλικά ομόλογα μειώθηκε στις 200 μονάδες βάσης από 240 μονάδες βάσης στην προηγούμενη δημοπρασία του Απριλίου.

«Πιστεύουμε ότι το yield (απόδοση) θα παραμείνει στο σημερινό επίπεδο (σ.σ. όταν αρχίσει η διαπραγμάτευση του ομολόγου στις δευτερογενείς αγορές)», επεσήμανε ακόμη.

Διαβάστε ακόμη:

Μεγάλη ζήτηση για το 3ετες ελληνικό ομόλογο

Η Ελλάδα δανείζεται ξανά από τις αγορές

Μειώνεται το κόστος δανεισμού της Ελλάδας