Κρίσιμες συναντήσεις Πούτιν με Ομπάμα και Ποροσένκο στη Γαλλία

Κρίσιμες συναντήσεις Πούτιν με Ομπάμα και Ποροσένκο στη Γαλλία

Μοιάζει να «σπάει» ο διεθνής αποκλεισμός στον Ρώσο προέδρο - Στο τραπέζι των συζητήσεων η αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, φαίνεται πως τελικά ενέδωσε στις διεθνείς πιέσεις του τελευταίου διημέρου και συναντήθηκε με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο, σήμερα το μεσημέρι στο κάστρο της Μπενουβίλ στη Νορμανδία της Γαλλίας, στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τα 70 χρόνια από την ιστορική απόβαση στις ακτές της Νορμανδίας.

Εξαιρετικά σημαντική για τη διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης θεωρείται και η ολιγόλεπτη συνάντηση του Αμερικανού πρόεδρου Μπαράκ Ομπάμα με τον Πούτιν, κάτι που και οι δύο πλευρές είχαν πει πως δεν θα συνέβαινε. Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου επιβεβαίωσε ότι πραγματοποιήθηκε αυτή η «άτυπη» συνάντηση, επισημαίνοντας ότι διήρκησε 10 με 15 λεπτά. Χθες ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε δώσει περιθώριο μερικών εβδομάδων στον Ρώσο πρόεδρο να αλλάξει στάση στο ζήτημα της Ουκρανίας για να μην βρεθεί αντιμέτωπος με νέες οικονομικές κυρώσεις.

Λίγο πριν από το γεύμα των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων και άλλων υψηλών προσκεκλημένων για την 70ή επέτειο της Απόβασης, ο Φρανσουά Ολάντ μαζί με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ είχαν κοινή συνάντηση με τους προέδρους Πούτιν και Ποροσένκο.

Ο Πούτιν και ο Ποροσένκο «αντάλλαξαν χειραψία και συζήτησαν απολύτως φυσιολογικά, ήταν μια κανονική και σοβαρή συνομιλία μεταξύ δύο ηγετών», ανέφερε πηγή από το περιβάλλον του Φρανσουά Ολάντ, σύμφωνα με την οποία ανταλλάχθηκαν απόψεις για μια ενδεχόμενη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία.

«Η συζήτηση ξεκίνησε με τα πιθανά μέτρα για την αποκλιμάκωση της κρίσης και το πώς η Μόσχα θα μπορούσε να αναγνωρίσει την εκλογή του Ποροσένκο. Οι λεπτομέρειες σχετικά με την εκεχειρία θα συζητηθούν επίσης τις επόμενες ημέρες», είπε ένας αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας, σημειώνοντας ότι οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν επίσης και στις οικονομικές συνέπειες που έχει η κρίση.

Αυτή ήταν η πρώτη συνάντηση του Πούτιν με τον Ποροσένκο, ο οποίος εξελέγη στις 25 Μαΐου, από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία, και πρόκειται να ορκιστεί και να αναλάβει επισήμως τα καθήκοντά του αύριο Σάββατο. Στην αναμνηστική φωτογραφία που τραβήχτηκε πριν από το γεύμα, με όλους τους ηγέτες παρόντες, οι πρόεδροι της Ρωσίας και της Ουκρανίας στέκουν σε μεγάλη απόσταση ο ένας από τον άλλο.

Η συνάντηση αυτή, η οποία δημιουργεί κάποιες ελπίδες για θετικές εξελίξεις στην ουκρανική κρίση, διήρκεσε ένα τέταρτο, ενώ κατά πληροφορίες από το προεδρικό περιβάλλον, είχε υπάρξει προετοιμασία πολλές μέρες πριν, αλλά είχε κρατηθεί μυστική, ώστε να μην δημιουργηθούν εμπόδια στην υλοποίησή της.

Νωρίτερα σήμερα ο πρόεδρος Πούτιν είχε κατ’ιδίαν συνάντηση με την Γερμανίδα καγκελάριο, η οποία του υπενθύμισε πως η Ρωσία οφείλει να αναλάβει τη σημαντική ευθύνηπου της αναλογεί στην ουκρανική κρίση και να προσπαθήσει για μία διπλωματική διευθέτηση των συγκρούσεων. Ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Γιούρι Ουσάκοφ χαρακτήρισε «εποικοδομητική» αυτήν την επαφή. «Η συνομιλία αφορούσε την εξεύρεση συμβιβαστικών λύσεων και όχι τις διαφορές που χωρίζουν τις δύο χώρες», είπε ο Ουσάκοφ, σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Καλό σημάδι για τις τεταμένες σχέσεις Ουκρανίας και Ρωσίας είναι η ανακοίνωση που ήρθε νωρίτερα από το Κίεβο πως οι δύο πλευρές θα επαναλάβουν τις συνομιλίες για τη διευθέτηση της διαφοράς τους για το φυσικό αέριο το Σαββατοκύριακο, ενώ έγινε γνωστό επίσης ότι το Κίεβο εξετάζει την αποπληρωμή του χρέους προς τη Ρωσία για τις αποστολές του περασμένου έτους.

«Οι συνομιλίες θα συνεχισθούν το Σάββατο, την Κυρικαή και τη Δευτέρα. Αναμένουμε ότι θα υπάρξει συμφωνία την Τρίτη», δήλωσε η ουκρανική κυβερνητική πηγή, προσθέτοντας ότι η ουκρανική ηγεσία είναι πιθανόν να συμφωνήσει για την αποπληρωμή του χρέους του 2013.

Οι δύο πλευρές διαφωνούν για το ύψος της οφειλής της Naftogaz. Το Κίεβο θεωρεί ότι το χρέος για το 2013 και το 2014 μέχρι την 1η Απριλίου ανέρχεται σε 2,2 δισ. δολάρια. Την περασμένη εβδομάδα κατέβαλε 786 εκατομμύρια δολάρια στην Gazprom.

Ωστόσο, η ρωσική Gazprom ισχυρίζεται ότι το Κίεβο οφείλει συνολικά 4,46 δισ. δολάρια.

Η Ρωσία έχει απειλήσει να διακόψει την αποστολή φυσικού αερίου στην Ουκρανία, αν το Κίεβο δεν διευθετήσει το χρέος του μέχρι την ερχόμενη Τρίτη. Μία τέτοια εξέλιξη θα απειλούσε τη ροή του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη. Το εν τρίτον του φυσικού αερίου που καταναλώνει η Ευρώπη προέρχεται από τη Ρωσία.

Το Κίεβο ζητεί επίσης από τη Ρωσία μείωση της τιμής του φυσικού αερίου στα 268 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα, δηλαδή στο καθεστώς που ίσχυε με την έκπτωση που είχε χορηγήσει η Μόσχα στον πρώην πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς, όταν αυτός υπαναχώρησε στην υπογραφή της συμφωνίας σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Διαβάστε ακόμη:

Οι συγκρούσεις στην Ουκρανία στο επίκεντρο της επετείου της «D-Day»

Ομπάμα σε Πούτιν: Έχεις δύο με τέσσερις εβδομάδες περιθώριο

Νέο «ψυχροπολεμικό μέτωπο» Ρωσίας και G7

Κάμερον: «Η κατάσταση στην Ουκρανία πρέπει να αλλάξει»