Αφεντικό που γκρινιάζει; Πέντε τρόποι για να το αντιμετωπίσετε!

Αφεντικό που γκρινιάζει; Πέντε τρόποι για να το αντιμετωπίσετε!

Οδηγός επιβίωσης πέντε σημείων για δύσκολες καταστάσεις.

Μήπως έρχεστε αντιμέτωπος στη δουλειά με κάποιον ανώτερό σας, ο οποίος δεν είναι ποτέ ικανοποιημένος με τίποτα; Ψυχραιμία… δεν είστε ο μόνος, και σίγουρα δεν πρέπει να απογοητεύεστε. Με τους κατάλληλους τρόπους, είναι δυνατόν να επιβιώσετε και του πιο γκρινιάρικου αφεντικού.

Καταρχήν, αποδεχτείτε το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος άνθρωπος δεν πρόκειται να αλλάξει. Και, όπως λέει ο Άλαν Καβαϊόλα, καθηγητής συμβουλευτικής ψυχολογίας, «μην πιστέψετε ούτε στιγμή ότι αν προσπαθήσετε αρκετά, θα κερδίσετε την αποδοχή απ’ αυτόν». Οι άνθρωποι που εμπίπτουν στο μοντέλο προσωπικότητας του εξουσιαστικού τελειομανούς δεν ικανοποιούνται με τίποτα, το ίδιο και το παράξενο αφεντικό σας.

Μήπως η ανάγκη για έπαινο σας έχει γίνει εξάρτηση;

Ένα είναι σίγουρο: ότι τέτοιοι άνθρωποι είναι πολύ δυστυχισμένοι. Μάλιστα, επειδή «μεγάλωσαν νοιώθοντας κατώτεροι, υιοθετούν την οπτική αυτού που τους ασκούσε συνεχώς κριτική – συνήθως κάποιου γονέα», επισημαίνει ο Καβαϊόλα. Δεν σημαίνει όμως ότι πρέπει να αφήσετε έναν τέτοιο άνθρωπο να σας κάνει κι εσάς δυστυχισμένο. Να λοιπόν πέντε τρόποι για να τον αντιμετωπίσετε.

1. Μην παίρνετε προσωπικά την ασταμάτητη γκρίνια του. Λάβετε υπόψη σας ότι κάμποσοι άλλοι υφιστάμενοί του παραιτήθηκαν εξαιτίας του, πριν από εσάς, άρα μάλλον το πρόβλημα το έχει αυτός και όχι εσείς. Θα νιώσετε πολύ καλύτερα αν καταφέρετε να διατηρήσετε μία συναισθηματική απόσταση από τα λεγόμενά του.

2. Μην απαντάτε στις προσβολές του. «Διατηρήστε απολύτως την ψυχραιμία σας», συμβουλεύει ο Καβαϊόλα. «Κάποιοι εξουσιαστικοί τελειομανείς ευχαριστιούνται να βλέπουν τους άλλους να εξάπτονται, άρα το να αμυνθείτε δυναμικά απέναντί του θα κάνει ακόμα χειρότερη τη συμπεριφορά του».

3. Αναζητήστε θετική ανατροφοδότηση από άλλες πηγές. Επειδή ό,τι και να κάνετε, αποκλείεται να τον ικανοποιήσετε, προστατέψτε την αυτοπεποίθησή σας. Ο καλύτερος τρόπος; Αναζητήστε υποστήριξη από αλλού, βρείτε ανθρώπους που θα σας ενθαρρύνουν και θα σας προσφέρουν τη δημιουργική κριτική που δεν λαμβάνεται από το αφεντικό σας.

4. Μην υποφέρετε σιωπηλά. Ο Καβαϊόλα συστήνει το εξής: «Γνωστοποιήστε σε κάποιον άλλο που εργάζεται στην εταιρεία ότι είστε δυσαρεστημένος με τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεστε». Οι πιθανότητες είναι ότι δεν είστε ο μόνος που έχει πρόβλημα με τον συγκεκριμένο άνθρωπο. Αν πολλοί συνάδελφοί σας παραπονεθούν, τότε η κορυφή της ιεραρχίας ίσως αποφασίσει να αναλάβει δράση υπέρ σας.

5. Μην παραιτήστε. «Συχνά, ο συγκεκριμένος τύπος προσωπικότητας τείνει να εξοργίζει πολύ κόσμο που βρίσκεται και πάνω, και κάτω απ’ αυτόν στην εταιρική ιεραρχία», παρατηρεί ο Καβαϊόλα. Αυτό το χαρακτηριστικό συχνά οδηγεί τέτοιους ανθρώπους στην έξοδο. Μην χάνετε λοιπόν την υπομονή σας, αλλά προσπαθήστε να εστιάσετε στη δουλειά σας.

Ακόμα κι αν όλες αυτές οι τακτικές αποτύχουν, μην παραδώσετε τα όπλα. Αρχίστε να αναζητείτε κάποιο άλλο τμήμα της εταιρείας μέσα στο οποίο θα μπορούσατε να εργαστείτε. Μην το πολυσκέφτεστε• το πιθανότερο είναι ότι οποιοδήποτε άλλος ανώτερός σας θα είναι σαφώς καλύτερος από το συγκεκριμένο αφεντικό.

Διαβάστε ακόμη: Η αξία της ειλικρινούς επικοινωνίας σε μία επιχείρηση