Η αξία της ειλικρινούς επικοινωνίας σε μία επιχείρηση

Η αξία της ειλικρινούς επικοινωνίας σε μία επιχείρηση

Oι άνθρωποι δεν επικοινωνούν αρκετά μέσα στις επιχειρήσεις, ιδιαίτερα όταν βλέπουν ότι κάτι πάει στραβά.

Ένα μεγάλο πρόβλημα σε πολλές επιχειρήσεις είναι το γεγονός ότι οι άνθρωποι δεν ξοδεύουν αρκετό χρόνο επικοινωνώντας μεταξύ τους, ιδιαίτερα αν δουν ότι κάτι πάει στραβά. Σύμφωνα με μία μελέτη άνω των 100.000 εργαζομένων που εκπόνησε η εταιρεία συμβούλων DecisionWise, 34% των Αμερικάνων εργαζομένων αποθαρρύνεται να μιλήσει λόγω του φόβου ότι αν το κάνει θα φανεί ως αμφισβητίας.

Η καλλιέργεια ενός κλίματος ανοιχτής επικοινωνίας ξεκινά από την κορυφή. Και είστε εσείς, ο διευθύνων σύμβουλος ή το ανώτερο στέλεχος, που οφείλει να δώσει το καλό παράδειγμα στους υπόλοιπους ηγέτες μιας επιχείρησης ή ενός οργανισμού. Ακόμα και ένα μόνο περιστατικό τιμωρίας κάποιου που τόλμησε να πει τα «λάθος» πράγματα μπορεί να καταστρέψει την αξιοπιστία σας.

Διαβάστε: Οι ατάκες που πρέπει να αποφύγετε σε μία συνέντευξη

Αν δείξετε ότι καταφέρεστε αμυντικά εναντίον του άλλου, αυτό θα «κλειδώσει» τους ανθρώπους γύρω σας. Όπως ισχυρίζεται και ο Κέβιν Μπέρτσελμαν, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας συμβούλων Triangle Perfonmance, «το να βάλλετε εναντίον του συνομιλητή σας που σας φέρνει κακές ειδήσεις είναι υπέρτατη βλακεία. Οι κακές ειδήσεις θα συνεχίσουν να έρχονται, αλλά εσείς θα είστε ο τελευταίος που θα τις μαθαίνει».

Ακόμα και ο σχεδιασμός των εταιρικών γραφείων παίζει ρόλο στο κλίμα επικοινωνίας μιας επιχείρησης. Οι τοίχοι εύκολα μπορούν να γίνουν αντιληπτοί ως οδοφράγματα, τα οποία παρεμποδίζουν την πρόσβαση προς το γραφείο σας όσων θέλουν να επικοινωνήσουν μαζί σας. Και ακόμα κι αν πολλοί εργαζόμενοί σας εργάζονται εξ αποστάσεως, χρησιμοποιήστε την τεχνολογία για να ενθαρρύνετε την ανοιχτή και τακτική επικοινωνία μαζί τους.

Αγκαλιάστε όσους σας κομίζουν κακές ειδήσεις και ενθαρρύνετε την ειλικρίνεια. Οι εργαζόμενοί σας πρέπει να ξέρουν ότι επιθυμείτε να λαμβάνετε όλες τις σχετικές πληροφορίες και όχι μόνο την προβλεπόμενη ενημέρωση για ό,τι έχει πάει καλά βάσει σχεδιασμού.

Διαβάστε: Πώς να ξεκινήσεις τη δική σου επιχείρηση

Εν τέλει, αυτό που μετράει είναι να θέλετε να ακούτε αυτό που σκέφτονται οι άλλοι. Η διαφάνεια και η επικοινωνία απαιτούν πνεύμα διαλόγου και τη βούληση να αφουγκραστείτε τις ιδέες και τις απόψεις των άλλων. Η ενθάρρυνση μιας ποικιλομορφίας απόψεων θα βοηθήσει μία επιχείρηση να αναπτυχθεί και να βελτιωθεί.

Το να πείτε στους εργαζομένους σας ότι επιθυμείτε την ειλικρινή τους ανατροφοδότηση είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Το να τους δείξετε ότι το εννοείτε είναι ακόμα καλύτερο.