Αυτό είναι το «υπερόπλο» της Ρωσίας απέναντι στην Τουρκία

Αυτό είναι το «υπερόπλο» της Ρωσίας απέναντι στην Τουρκία

Η υπερβολική εξάρτηση της Τουρκίας από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Το ισχυρότερο όπλο που έχει η Ρωσία απέναντι στη Τουρκία δεν είναι κάποιο αεροπλάνο ή κάποιο τανκ, αλλά το φυσικό αέριο. Και αυτό γιατί η Άγκυρα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό για τις ενεργειακές της ανάγκες από τις ορέξεις της Μόσχας. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου για την Τουρκία, η οποία λαμβάνει πάνω από το 50% των αναγκών της από την πρώτη.

Συγκεκριμένα η Τουρκία έλαβε τα 26 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από τα συνολικά 50 δισ. από τη Ρωσία. Η εξάρτηση της Τουρκίας μάλιστα στο φυσικό αέριο είναι τεράστια, καθώς η ηλεκτρική παραγωγή της γίνεται κατά 48% από φυσικό αέριο. Το 25% του φυσικού αερίου είναι για τη βιομηχανία, το 20% για τις κατοικίες και το 6% για τις επιχειρήσεις.

Η Τουρκία λαμβάνει φυσικό αέριο και από Ιράν και Αζερμπαϊτζάν, ενώ από τη Νιγηρία και την Αλγερία λαμβάνει υγροποιημένο φυσικό αέριο LNG.

Αν λοιπόν η Ρωσία διακόψει το φυσικό αέριο προς την Τουρκία τότε η Άγκυρα θα αντιμετωπίσει ένα μεγάλο πρόβλημα επειδή δεν έχει εναλλακτική βραχυπρόθεσμα, όπως παραδέχονται τα τουρκικά μέσα.

«Θα διακοπεί το φυσικό αέριο το χειμώνα;” είναι ερώτημα που τίθεται από χθες στην Τουρκία στα τηλεοπτικά παράθυρα των καναλιών.

Η απάντηση που δίνουν όλοι είναι πως η Τουρκία δεν έχει Β σχέδιο στην περίπτωση που ο Ρώσος Πρόεδρος αποφασίσει να κάνει μια τέτοια κίνηση.

Πάντως Τούρκοι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως αν η Μόσχα διακόψει το φυσικό αέριο προς την Τουρκία θα έχει και η ίδια τεράστιο οικονομικό κόστος επειδή η Τουρκία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερός της πελάτης και έχει δύναμη ως καταναλωτής. Μέχρι στιγμής πάντως η Μόσχα δεν έχει εκφράσει κάποια τέτοια πρόθεση…