Αυτός ίσως είναι ο πραγματικός λόγος που ο Τραμπ έγινε πρόεδρος των ΗΠΑ

Αυτός ίσως είναι ο πραγματικός λόγος που ο Τραμπ έγινε πρόεδρος των ΗΠΑ
epa05735738 Donald J. Trump arrives to be sworn in as the 45th President of the United States in Washington, DC, USA, 20 January 2017. Trump won the 08 November 2016 election to become the next US President. EPA/WIN MCNAMEE / POOL

Την απάντηση δίνουν τα νούμερα για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας το 2016.

Οι ΗΠΑ είχαν άλλη μια χρονιά ασθενικής ανάπτυξης.

Αυτό δείχνουν οι αριθμοί που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή, σύμφωνα με τους οποίους η αμερικανική οικονομία έκλεισε με ετήσια ανάπτυξη 1,6% το 2016, ενώ το τέταρτη τρίμηνο πέτυχε ανάπτυξη 1,9% – τη χαμηλότερη από το 2011 για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Τα νούμερα αυτά δείχνουν μια εικόνα δύσκολης ανάκαμψης μετά τη μεγάλη ύφεση που -θεωρητικά- έληξε το 2009.

Όπως τονίζουν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, αυτά τα στοιχεία αποτελούν το κλειδί για τη νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές, καθώς ο ίδιος υποσχέθηκε προεκλογικά ότι υπό τη δική του διακυβέρνηση η οικονομία των ΗΠΑ θα τρέχει ετήσιους ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 4%.

Στην κορυφή της ατζέντας του Τραμπ βρίσκονται οι συμφωνίες με αμερικανικές εταιρείες για περικοπές φορολογίας και άλλες εταιρικές διευκολύνσεις, με αντάλλαγμα τη μεταφορά παραγωγικών μονάδων εντός των ΗΠΑ και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

«Η οικονομία διψά για μεταρρυθμίσεις», δήλωσε στο CNN Money ο επικεφαλής οικονομικός αναλυτής της συμβουλευτικής εταιρείας RSM, Joseph Brusuelas. «Οι φορολογικές, αναπτυξιακές και επενδυτικές παρεμβάσεις του Τραμπ δείχνουν έτοιμες να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη και την παραγωγικότητα». Παρόλα αυτά ο ίδιος προειδοποιεί πως η απόφαση του Αμερικανού προέδρου να επιβάλλει δασμούς σε άλλες χώρες και να αποσύρει τις ΗΠΑ από πολυεθνικές εμπορικές συμφωνίες, θα στοιχίσει.

Όμως, όλα όσα ακούν και βλέπουν μέχρι στιγμής οι επενδυτές, τους κάνουν να έχουν εξαιρετικά καλή διάθεση. Το χρηματιστήριο πέτυχε νέο ιστορικό ρεκόρ, ξεπερνώντας τις 20.000 μονάδες, και μεγάλο μέρος των ισχυρών οικονομικών παραγόντων δείχνουν αισιόδοξοι για τα οικονομικά πλάνα του Τραμπ. Ακόμη και η καταναλωτική εμπιστοσύνη έφτασε τα υψηλά 15ετίας τον περασμένο Δεκέμβριο.

Ορισμένοι όμως δεν είναι και τόσο βέβαιοι για την κατάληξη που θα έχει η αμερικανική οικονομία στα χέρια του Τραμπ. Η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ βλέπει μια ανάπτυξη της τάξης του 2% για τα επόμενα χρόνια, παρότι οι επικεφαλής της αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να αναθεωρήσουν αυτήν την πρόβλεψη.

Το μείζον ζήτημα που απασχολεί την αμερικανική οικονομία είναι η παραγωγικότητά της. Αναπτύσσεται με χαμηλότερους ρυθμούς σε σύγκριση με το παρελθόν, κάτι το οποίο συγκρατεί τους μισθούς και συνολικά την οικονομική ανάπτυξη.

Χαμηλή παραγωγικότητα δεν σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι εργάζονται λιγότερο, αλλά ότι, για παράδειγμα, ο ρυθμός παραγωγής προϊόντων ή παροχής υπηρεσιών είναι βραδύτερος από ότι πριν μερικά χρόνια.

Πάντως ο ρυθμός μείωσης της ανεργίας στις ΗΠΑ από την ύφεση και μετά ήταν εντυπωσιακός. Από το 10% του 2009 έφτασε στο 4,7% σήμερα, ενώ για επτά συνολικά έτη η λέξη «ύφεση» παραμένει άγνωστη.