Αύξηση πωλήσεων στα τεχνολογικά προϊόντα στο β’ τρίμηνο

Αύξηση πωλήσεων στα τεχνολογικά προϊόντα στο β’ τρίμηνο

Η καλή πορεία του συνόλου σχεδόν των κατηγοριών της πληροφορικής συνέβαλε στη συνεχιζόμενη αύξηση του τζίρου του κλάδου.

Στα 400 εκατ. ευρώ έκλεισε η ελληνική αγορά των τεχνολογικών καταναλωτικών προϊόντων το δεύτερο τρίμηνο του 2014, αυξημένη κατά 7,6% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2013 οπότε και ανήλθε σε 372 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της GFK TEMAX.

Αναλυτικότερα, η καλή πορεία του συνόλου σχεδόν των κατηγοριών της πληροφορικής συνέβαλε στη συνεχιζόμενη αύξηση του τζίρου του κλάδου. Οι κύριοι εκφραστές τής ανόδου υπήρξαν για άλλο ένα τρίμηνο τα tablets αλλά συνδυαστικά και οι σταθεροί υπολογιστές με τις οθόνες, κάτι το οποίο συνεχίζει να ευνοεί την πορεία των ποντικιών και των πληκτρολογίων.

Σε θετικό πρόσημο επανήλθε η κατηγορία των φορητών υπολογιστών μετά από αρκετά τρίμηνα, επωφελούμενη των σημαντικών προσφορών από το λιανεμπόριο που οδήγησε σε σημαντική πτώση της μέσης τιμής.

Για πέμπτο συνεχόμενο τρίμηνο η αγορά των ειδών εξοπλισμού γραφείου σημείωσε θετικό πρόσημο. Τόσο οι εκτυπωτές οι οποίοι συνεχίζουν να αυξάνουν τον τζίρο τους με πάνω από 20% όσο και τα πολυμηχανήματα τα οποία καταγράφουν διψήφιους ρυθμούς ανάπτυξης συνέβαλαν σε αυτό.

Σε επίπεδο τιμής, η πορεία των δύο κατηγοριών είναι αντίστροφη. Οι εκτυπωτές κατέγραψαν χαμηλότερη μέση τιμή σε σχέση με πέρυσι ενώ η άνοδος της τεχνολογίας Laser στα πολυμηχανήματα είχε ως αποτέλεσμα την εντυπωσιακή άνοδο της μέσης τιμής.

Με σταθερούς ρυθμούς συνεχίζεται και για το δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς η ανοδική πορεία στον τομέα των μεγάλων λευκών συσκευών καταγράφοντας επίσης σταθερή εικόνα σε επίπεδα μέσης τιμής. Ωστόσο, εμφανίζεται μια τάση από τις κύριες μάρκες της αγοράς να διευρύνουν την γκάμα των προϊόντων τους, στοχεύοντας έτσι σε πιο «οικονομικά» τιμολογιακά στρώματα. Αντίστοιχα, οι μικρές οικιακές συσκευές αυξάνουν το οριακά θετικό πρόσημο του προηγούμενου χρόνου στο +4,3%.

Όσον αφορά στα φωτογραφικά είδη, παρά τη γενικότερη πτωτική πορεία που εμφανίζει συνολικά ο τομέας και στο δεύτερο τρίμηνο του 2014 τόσο οι SLR και Mirror less μηχανές (μηχανές με αποσπώμενους φακούς) όσο και οι Fixed Lens μηχανές με οπτικό ζουμ ανώτερο του 20x συνεχίζουν να σημειώνουν θετικό πρόσημο.

Αναφορικά με τις τηλεπικοινωνίες, η έντονη πτώση των απλών κινητών τηλεφώνων συνεχίστηκε για άλλο ένα τρίμηνο. Την ίδια περίοδο τόσο τα σταθερά τηλέφωνα τα οποία αντέστρεψαν την αρνητική τάση αρκετών περιόδων, όσο και τα ακουστικά τηλεφώνου που συνεχίζουν σε διψήφιους ρυθμούς ανόδου εξισορρόπησαν την πορεία των αξιών για το σύνολο του κλάδου.

Διαβάστε ακόμη: Μείωση στις πωλήσεις του λιανικού εμπορίου τον Μάιο