«Αγώνας δρόμου» της κυβέρνησης για τα προαπαιτούμενα

«Αγώνας δρόμου» της κυβέρνησης για τα προαπαιτούμενα

Δεν ανησυχούν στην κυβέρνηση για το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ» - Θα γίνουν οι αναγκαίες τροποποιήσεις στο νομοσχέδιο.

Κρίσιμη εβδομάδα είναι αυτή που διανύουμε, καθώς η κυβέρνηση πρέπει να κάνει «αγώνα δρόμου», προκειμένου ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, να μεταβεί, στις 7 Ιουλίου, στη συνεδρίαση της Ευρωομάδας (Eurogroup) στις Βρυξέλλες, έχοντας «κλεισμένα» τα πρώτα έξι προαπαιτούμενα μέτρα για την υπο-δόση του 1 δισ. ευρώ.

Εν συνεχεία, ο κ. Χαρδούβελης θα έχει την πρώτη επαφή επί ελληνικού εδάφους με τους επικεφαλής της τρόικας, οι οποίοι επανέρχονται στις 8 Ιουλίου στην Αθήνα, για ένα διάστημα 7- 10 ημερών. Οι εκπρόσωποι των δανειστών (παραμένουν ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν και ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ, Κλάους Μαζούχ, ενώ τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ματίας Μορς, αντικατέστησε ο Ντέκλαν Κοστέλο), αναμένεται να επικεντρωθούν στην πορεία υλοποίησης των 12 προαπαιτούμενων μέτρων συνολικά, και στην εκτέλεση του προϋπολογισμού. Όμως, επί τάπητος αναμένεται να τεθεί και το ζήτημα των δικαστικών αποφάσεων για τα μισθολογικά των ένστολων (πώς θα καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό που δημιουργείται) και το τι θα πράξει η κυβέρνηση εάν προκύψουν αποφάσεις και για τα άλλα ειδικά μισθολόγια (πανεπιστημιακοί, διπλωματικοί υπάλληλοι, ιατροί).

Στίγμα των προθέσεων της τρόικας, αναμένεται να δοθεί δημοσίως στις 9 και 10 Ιουλίου, ημέρες κατά τις οποίες, οι Πολ Τόμσεν και Ντέκλαν Κοστέλο, θα είναι ομιλητές αντίστοιχα, στο συνέδριο του Economist, στην Αθήνα. Στο συγκεκριμένο συνέδριο, στις 9 του μηνός, αναμένεται να βρεθούν στο ίδιο πάνελ, ο κ. Χαρδούβελης και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ.

Χθες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευάγγελο Βενιζελο, στο Μέγαρο Μαξιμου. Σύμφωνα με πληροφορίες, μίλησαν για θέματα στρατηγικού σχεδιασμού της κυβερνητικής πολιτικής, για τα ταξίδια τους και τις επαφές τους με τους εταίρους, καθώς και για τα επόμενα νομοσχέδια, όπως αυτό που αφορά τη δημιουργία της «μικρής ΔΕΗ».

«Προχωράει κανονικά», ανέφεραν σχετικά κυβερνητικές πηγές, και άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο μικρών βελτιώσεων, που όμως δεν αλλάζουν την ουσία του νομοσχεδίου.

Επ’ αυτού, ο κ. Βενιζέλος, ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους και σε ερώτηση αν υπάρχει ανησυχία για την υπερψήφιση του νομοσχεδίου στη Βουλή, είπε ότι υπάρχει πλειάδα εγγυήσεων και θα προστεθούν κι άλλες.

Επίσης, για τις κινητοποιήσεις των συνδικαλιστών της ΔΕΗ, κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι δεν θα… τραβήξουν την κατάσταση στα άκρα και πως έχουν συναίσθηση της ευθύνης.

Προσθέτουν, εξάλλου, πως «δεν μπορούν να κατεβάζουν τους διακόπτες. Η κυβέρνηση θα το αντιμετωπίσει. Δεν μπορεί να βυθιστεί η χώρα στο σκοτάδι».

Διαβάστε ακόμη: 

Η Ελλάδα δεν χρειάζεται τρίτο πακέτο, δηλώνει ο Αντώνης Σαμαράς