Εποχή Τραμπ στις ΗΠΑ (live)

Εποχή Τραμπ στις ΗΠΑ (live)
epa05735417 President-elect Donald J. Trump delivers his Inaugural address after taking the oath of office as the 45th President of the United States in Washington, DC, USA, 20 January 2017. Trump won the 08 November 2016 election to become the next US President. EPA/JUSTIN LANE

Με το αριστερό του χέρι στη Βίβλο, ο Ντόναλντ Τραμπ θα ορκιστεί σήμερα 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ και κατόπιν θα εκφωνήσει την πρώτη του ομιλία.

Με το αριστερό του χέρι στη Βίβλο στην οποία είχε ορκιστεί ο Αβραάμ Λίνκολν, ο Ντόναλντ Τραμπ θα ορκιστεί 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ γύρω στις 19:00 ώρα Ελλάδος σήμερα και κατόπιν θα εκφωνήσει την πρώτη του ομιλία μετά την ανάληψη των καθηκόντων του από τη δυτική πρόσοψη του Καπιτωλίου προτού ηγηθεί της πομπής στην Λεωφόρο Πενσιλβάνια από το Καπιτώλιο στον Λευκό Οίκο.

Για την ορκωμοσία του ο Τραμπ θα χρησιμοποιήσει δύο Βίβλους: εκτός από εκείνη στην οποία είχε ορκιστεί ο πρόεδρος Αβραάμ Λίνκολν και μία που του είχε δωρίσει η μητέρα του το 1955.

Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και ο εκλεγμένος διάδοχός του Ντόναλντ Τραμπ έφθασαν στο Καπιτώλιο για την τελετή ορκωμοσίας του νέου προέδρου σε λίγη ώρα. Το ζεύγος Ομπάμα και το ζεύγος Τραμπ ήπιαν καφέ στον Λευκό Οίκο πριν αναχωρήσουν για την τελετή, με το ίδιο αυτοκίνητο.

Ο Τραμπ θα εκφωνήσει την πρώτη του ομιλία αμέσως μετά την ορκωμοσία του.

Χιλιάδες άνθρωποι, ανάμεσά τους ο πρώην πρόεδρος Τζορτζ Ου. Μπους, το ζεύγος Κλίντον, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπένερ και άλλοι, βρίσκονται ήδη στο Καπιτώλιο για την τελετή.

Ιστορικά στοιχεία 

Όταν ο Τζορτζ Ουάσινγκτον ορκίστηκε πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ το 1789, η τελετή έγινε στις 30 Απριλίου στη Νέα Υόρκη, την τότε πρωτεύουσα της χώρας. Καθώς τότε χρειάστηκαν έως και τέσσερις μήνες για να καταμετρηθούν οι ψήφοι, ορίστηκε ως ημερομηνία για την ορκωμοσία των νέων προέδρων των ΗΠΑ η 4η Μαρτίου και μόνον το 1937 άλλαξε αυτό και ορίστηκε η 20η Ιανουαρίου που ισχύει μέχρι σήμερα. Επίσης το 1801 η πρωτεύουσα των ΗΠΑ μεταφέρθηκε στην Ουάσινγκτον και ως εκ τούτου και η τελετή της ορκωμοσίας γίνεται έκτοτε εκεί.

Η πρώτη ομιλία του εκλεγμένου προέδρου αναμένεται να διαρκέσει περίπου 20 λεπτά. Ο εκπρόσωπός του Σον Σπάισερ δήλωσε ότι ο Τραμπ αναμένεται να εκφωνήσει μια “πολύ προχωρημένη σε σκέψη, πολύ εμπνευσμένη και προσανατολισμένη στο “μαζί” ομιλία” για την επίλυση προβλημάτων, όπως η δημιουργία θέσεων εργασίας.

Αν και τα 20 λεπτά μπορεί να φαίνονται πολύ λίγα για την πρώτη ομιλία ενός προέδρου των ΗΠΑ μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, αυτή που θα εκφωνήσει ο Τραμπ δεν θα είναι η μικρότερη: Η ομιλία που είχε εκφωνήσει το 1793 μετά τη δεύτερη ορκωμοσία του ο Τζορτζ Ουάσινγκτον αποτελείτο από 130 λέξεις.

Αντιθέτως την μεγαλύτερη ομιλία που εκφώνησε ποτέ Αμερικανός πρόεδρος μετά την ορκωμοσία του είχε απευθύνει ο Ουίλιαμ Χένρι Χάρισον, στις 4 Μαρτίου του 1841. Αυτή αποτελείτο από 8.440 λέξεις και είχε διαρκέσει μία ώρα και 45 λεπτά. Ο Χάρισον, ο οποίος την είχε εκφωνήσει εν μέσω σφοδρής χιονοθύελλας, χωρίς να φοράει καπέλο ή πανωφόρι, πέθανε έναν μήνα αργότερα από πνευμονία.

Την ίδια ώρα έως και 900.000 άνθρωποι αναμένεται να συρρεύσουν σήμερα για την τελετή της ορκωμοσίας του Τραμπ, συμπεριλαμβανομένων χιλιάδων διαδηλωτών. Κατά τη διάρκεια της πομπής από το Καπιτώλιο προς τον Λευκό Οίκο στην Λεωφόρο Πενσιλβάνια, οι Ντόναλντ και Μελάνια Τραμπ μπορεί να βγουν από τη λιμουζίνα τους για να χαιρετίσουν το πλήθος.

Η πομπή από το Καπιτώλιο στον Λευκό Οίκο προσφέρει την ευκαιρία σε περισσότερους ανθρώπους να δουν από κοντά τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, οι οποίοι θα ακολουθούνται από 8.000 ανθρώπους: εκπροσώπους των διαφόρων σωμάτων του στρατού, λυκείων και πανεπιστημίων, των υπηρεσιών ασφαλείας, βετεράνων, ακόμη και μια ομάδα τρακτέρ.

Η πομπή αυτή είναι μια παράδοση που ξεκίνησε το 1805 όταν ο Τόμας Τζέφερσον άρχιζε τη δεύτερη θητεία του. Μόνον μια φορά στην ιστορία των ΗΠΑ, όταν ο Ρόναλντ Ρήγκαν αναλάμβανε για δεύτερη φορά καθήκοντα το 1985 δεν έγινε η παραδοσιακή πομπή μετά την ορκωμοσία λόγω των κακών καιρικών συνθηκών.

Στο μεταξύ μετά την ολοκλήρωση της τελετής της ορκωμοσίας το ζεύγος Ομπάμα θα αναχωρήσει από το Καπιτώλιο για να αρχίσει την μετά τον Λευκό Οίκο ζωή του.

Ωστόσο βάσει της παράδοσης, ο απερχόμενος πρόεδρος Ομπάμα θα έχει αφήσει στον διάδοχό του μια επιστολή πάνω στο προεδρικό γραφείο που βρίσκεται στην αίθουσα του Οβάλ Γραφείου. Το περιεχόμενο της επιστολής αυτής δεν έχει αποκαλυφθεί.

Τέλος όσον αφορά τις εκδηλώσεις, τρεις χοροί έχουν προγραμματιστεί για απόψε, ενώ σε εκατομμύρια αναμένεται να ανέλθουν οι μετέχοντες σε όλες τις εκδηλώσεις που προγραμματίζεται να διαρκέσουν αρκετές ημέρες πριν και μετά την ορκωμοσία του νέου προέδρου των ΗΠΑ, στις οποίες εκτός από τους επίσημους χορούς περιλαμβάνονται πάρτι, συναυλίες και εκκλησιαστικές λειτουργίες.

1/6
epa05735150 (L-R) Tiffany Trump, Barron Trump, Ivanka Trump and Jared Kushner arrive a short time before Donald J. Trump is sworn in as the 45th President of the United States in Washington, DC, USA, 20 January 2017. Trump won the 08 November 2016 election to become the next US President. EPA/JUSTIN LANE
epa05734995 US President Barack Obama (R) and First Lady Michelle Obama share a moment as they wait for President-elect Donald J. Trump and wife Melania at the White House before the inauguration in Washington, DC, USA, 20 January 2017. Trump won the 08 November 2016 election to become the next US President. EPA/KEVIN DIETSCH / POOL
epa05735054 Vermont Senator Bernie Sanders arrives a short time before Donald J. Trump is sworn in as the 45th President of the United States in Washington, DC, USA, 20 January 2017. Trump won the 08 November 2016 election to become the next US President. EPA/MICHAEL REYNOLDS
epa05735094 Former US President Bill Clinton and former Democratic Presidential candidate Hillary Clinton (L) arrive a short time before Donald J. Trump is sworn in as the 45th President of the United States in Washington, DC, USA, 20 January 2017. Trump won the 08 November 2016 election to become the next US President. EPA/JUSTIN LANE
epa05735095 Former US President George W. Bush (R) and First Lady Laura Bush arrive at the US Capitol in Washington before the inauguration of US President-elect Donald J. Trump as the 45th President of the United States in Washington, DC, USA, 20 January 2017. Trump won the 08 November 2016 election to become the next US President. EPA/SAUL LOEB / POOL
epa05735016 Police help people who try to attend the inauguration parade but are blocked by demonstrators sitting down at 10th Street near Pennsylvania Avenue to prevent spectators from reaching one of the entrances to the parade route to protest Donald J. Trump who will take the oath of office as he is sworn in as the 45th President of the United States in Washington, DC, USA, 20 January 2017. Trump won the 08 November 2016 election to become the next US President. EPA/Astrid Riecken

«Όλα αρχίζουν σήμερα»

«Όλα αρχίζουν σήμερα» έγραψε σήμερα το πρωί στο Twitter ο Ντόναλντ Τραμπ, μερικές ώρες πριν την ορκωμοσία του στην Ουάσινγκτον.

«Θα σας δω στις 11:00 για την ορκωμοσία. ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ – Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΑΡΧΙΖΕΙ!», πρόσθεσε ο δισεκατομμυριούχος απευθυνόμενος στους περισσότερους από 20 εκατομμύρια συνδρομητές του αγαπημένου του ιστότοπου κοινωνικής δικτύωσης.

Ο Ντόναλντ Τραμπ και ο αντιπρόεδρός του, ο Μάικ Πενς, πρόκειται να φθάσουν μπροστά από το Καπιτώλιο λίγο μετά τις 11:00 (τοπική ώρα, 18:00 ώρα Ελλάδας). Η ορκωμοσία του Πενς θα πραγματοποιηθεί γύρω στις 11:35 και του Ντόναλντ Τραμπ γύρω στις 12:00.

Ένα πλήθος πολλών εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων αναμένεται για να παρευρεθεί στην ορκωμοσία του 45ου προέδρου των ΗΠΑ.

Διαβάστε επίσης: Αυτοί είναι οι πιο αγαπητοί και οι πιο μισητοί Πρόεδροι των ΗΠΑ