Η άμαξα της Σταχτοπούτας στα χέρια της βασίλισσας Ελισάβετ

Η άμαξα της Σταχτοπούτας στα χέρια της βασίλισσας Ελισάβετ

Μια άμαξα αξίας σχεδόν 3,5 εκατ. ευρώ έλαβε ως καθυστερημένο δώρο γενεθλίων. 

Η βασίλισσα Ελισάβετ μετέβη σήμερα στην εναρκτήρια συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής συνόδου με μια ολοκαίνουρια άμαξα, η οποία είναι μια αληθινή μηχανή του χρόνου, καθώς αποτελείται από μια εκατοστή θραύσματα της βρετανικής Ιστορίας.

Με οκτώ χρόνια καθυστέρηση, η βασίλισσα Ελισάβετ 2η έλαβε ως δώρο για τα 80ά γενέθλιά της μια βασιλική άμαξα αξίας σχεδόν 3,5 εκατ. ευρώ. Η κατασκευή της άμαξας αυτής, η οποία ονομάσθηκε Αδαμάντινος Ιωβηλαίος, έγινε στην Αυστραλία από πενήντα ανθρώπους και διήρκεσε δέκα χρόνια.

Πάνω από εκατό θραύσματα από κτίρια, πλοία και βρετανικά κειμήλια χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή της.

Το στέμμα που έχει τοποθετηθεί στην οροφή του οχήματος, το οποίο σύρεται από έξι άλογα, προέρχεται από ένα στοιχείο του πλοίου που κυβερνούσε ο ναύαρχος Νέλσων το 1805 κατά τη ναυμαχία του Τραφάλγκαρ.
Μια παλιά πόρτα της πρωθυπουργικής κατοικίας στον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, μια σφαίρα μουσκέτου που χρονολογείται από τη μάχη του Βατερλώ ή ακόμη κομμάτια προερχόμενα από τον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου, τον Πύργο του Λονδίνου, τα πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Κέμπριτζ έχουν ενσωματωθεί στη νέα άμαξα.

«Ήθελα να δημιουργήσω κάτι αληθινά ιδιαίτερο για να σηματοδοτήσω τη βασιλεία της βασίλισσας», δήλωσε ο Τζιμ Φρέκλινγκτον, ο άνθρωπος που προσέφερε την άμαξα στην Ελισάβετ.

Ηλικίας 64 ετών, αυτός ο αυστραλός τεχνίτης είχε φροντίσει στη δεκαετία του 1970 τα άλογα της βασίλισσας. Κατασκεύασε την πρώτη του βασιλική άμαξα το 1988, την οποία προσέφερε ως δώρο στην Ελισάβετ η Αυστραλία.

Όμως αυτή τη φορά, ο Αδαμάντινος Ιωβηλαίος δεν ήταν επίσημη παραγγελία. Καθώς δεν είχε τα χρήματα για να φέρει σε πέρας το δαπανηρό σχέδιό του, ο Τζιμ Φρέκλινγκτον έβαλε υποθήκη το σπίτι του στην Αυστραλία, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph. 

Διαβάστε ακόμα:

Έδρα για δισεκατομμυριούχους το Λονδίνο των αντιθέσεων

Θεϊκή ελληνική απόλαυση στην καρδιά του Λονδίνου

Τα 340 ναυπηγεία που συγκεντρώθηκαν στα «Ποσειδώνια»