Άμεσο σχηματισμό θεσμών και στρατού επιδιώκουν οι φιλορώσοι αυτονομιστές

Άμεσο σχηματισμό θεσμών και στρατού επιδιώκουν οι φιλορώσοι αυτονομιστές

«Δυνάμη κατοχής» θα θεωρείται από την επομένη του δημοψηφίσματος ο ουκρανικός στρατός - Για «εγκληματική φάρσα» κάνει λόγο το Κίεβο.

«Τα δημοψηφίσματα δεν είναι τίποτα περισσότερο από μία εκστρατεία ενημέρωσης για τη συγκάλυψη εγκλημάτων. Κανένας δεν αποκαλεί δημοψήφισμα αυτό που διενεργείται στο Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ», δήλωσε για τα δύο αμφιλεγόμενα δημοψηφίσματα που διεξάγονται σήμερα στις επαρχίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας ο διευθυντής του γραφείου του Ουκρανού προέδρου Σεργκέι Πασίνσκι. Ο ίδιος είπε σε πολλά σημεία της περιοχής δεν διεξάγεται ψηφοφορία και χαρακτήρισε το όποιο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος παράνομο.

Την ίδια ώρα, σε ανακοίνωσή του το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτηρίζει τα σημερινά δημοψηφίσματα «εγκληματική φάρσα», υποστηριζόμενη από το Κρεμλίνο. «Οι οργανωτές αυτής της εγκληματικής φάρσας παραβίασαν το Σύνταγμα και τον ουκρανικό νόμο. Το Κρεμλίνο εμπνεύστηκε, οργάνωσε και χρηματοδότησε το δημοψήφισμα της 11ης Μαϊου, το οποίο δεν έχει καμία νομική αξία, ενώ δεν θα έχει και καμία νομική συνέπεια για την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας».

Ωστόσο, την ώρα που το Κίεβο εκδήλωνε στο χαρτί την έντονη αντίθεσή του με τη διεξαγωγή των δημοψηφισμάτων που οργάνωσαν οι φιλορώσοι αυτονομιστές που διεκδικούν μεγαλύτερη ή και ολοκληρωτική αυτονομία από την ουκρανική κυβέρνηση, ο αυτόκλητος ηγέτης των φιλορώσων αυτονομιστών στο Ντονέτσκ, Ντένις Πουσίλιν, δήλωνε ότι η περιοχή θα προχωρήσει στον σχηματισμό δικών της κρατικών θεσμών και θα θεωρήσει τα κυβερνητικά στρατεύματα εκεί «δυνάμεις κατοχής» μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων από το σημερινό δημοψήφισμα για αυτονομία.

«Όλες οι στρατιωτικές δυνάμεις στο έδαφός μας μετά την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος θα θεωρηθούν παράνομες και θα ανακηρυχθούν δυνάμεις κατοχής», είπε ο Πουσίλιν σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax. «Είναι απαραίτητο να σχηματίσουμε κρατικούς θεσμούς και στρατιωτικές αρχές το συντομότερο δυνατό», πρόσθεσε, εκδηλώνοντας ρητά τις προθέσεις των αυτονομιστών να επιτύχουν πλήρη διοικητική ανεξαρτησία από τη μεταβατική κυβέρνηση του Κιέβου, που ανέλαβε καθήκοντα δίχως εκλογές μετά την αποπομπή του πρώην προέδρου, Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία υποστηρίζουν ότι η συμμετοχή των ψηφοφόρων στα σημερινά αμφιλεγόμενα δημοψηφίσματα, τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην απόσχιση αυτής της περιοχής, είναι «τεράστια».

«Η συμμετοχή των ψηφοφόρων δεν είναι απλά μεγάλη, αλλά συντριπτική», δήλωσε ο Ρομάν Λιάγκιν, επικεφαλής εκλογικής επιτροπής. Ωστόσο, τα φιλο-ουκρανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι η συμμετοχή ήταν μικρή. Τα τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν πλάνα με πολίτες να σχηματίζουν ουρές έξω από τα εκλογικά τμήματα στο Ντονέτσκ για να ψηφίσουν, ενώ στο γειτονικό Λουγκάνσκ οι αυτονομιστές ανέφεραν ότι η συμμετοχή των ψηφοφόρων ανέρχεται περίπου στο 22%.

Στα σημερινά δημοψηφίσματα που οργανώνονται από τους αυτονομιστές στις επαρχίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ έχουν δικαίωμα συμμετοχής περίπου 7 εκατομμύρια Ουκρανοί πολίτες. Μολονότι έχουν χαρακτηριστεί παράνομα από τη διεθνή κοινότητα και παρά την έκκληση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για την αναβολή τους, οι αυτονομιστές αποφάσισαν να προχωρήσουν κανονικά στη διεξαγωγή τους.

Το ερώτημα που αναγράφεται στα ψηφοδέλτια είναι: «Εγκρίνετε την ανεξαρτησία της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ;» και «Εγκρίνετε την ανεξαρτησία της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ;».

Bild: Αμερικανοί μισθοφόροι στο πλευρό των Ουκρανών στρατιωτών
Περίπου 400 μισθοφόροι μιας αμερικανικής εταιρείας δρουν στην Ουκρανία, στο πλευρό των Ουκρανών στρατιωτών και αστυνομικών που διεξάγουν επιχειρήσεις εναντίον των φιλορώσων αυτονομιστών τις ανατολικές επαρχίες της χώρας, υποστηρίζει σε σημερινό δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδα Bild am Sonntag.

Οι πληροφορίες της εφημερίδας βασίζονται σε μηνύματα μέσω ασυρμάτων που αντάλλαξαν τα κέντρα διοίκησης του ρωσικού στρατού. Τα μηνύματα υποκλάπηκαν από την αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA) και το περιεχόμενό τους μεταφέρθηκε κατόπιν στις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες (BND). Σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες, οι Αμερικανοί μισθοφόροι συντονίζουν και διευθύνουν τις επιχειρήσεις ανταρτοπολέμου εναντίον των φιλορώσων αυτονομιστών γύρω από το Σλαβιάνσκ.

Οι 400 μισθοφόροι είναι υπάλληλοι της Academi -γνωστότερης με την παλαιότερη επωνυμία της ως Blackwater– μιας εταιρείας γνωστής για την παροχή υπηρεσιών ασφαλείας και το ότι έχασε τα συμβόλαιά της με τον αμερικανικό στρατό στο Ιράκ, αφού μέλη της άνοιξαν πυρ εναντίον αμάχων το 2007.

Η εφημερίδα διευκρινίζει ότι δεν γνωρίζει ποιος σύναψε συμφωνία με την Academi για την αποστολή μισθοφόρων στην Ουκρανία. Υπενθυμίζει ότι πριν από μερικές εβδομάδες η Μόσχα κατήγγειλε τη δράση Αμερικανών μισθοφόρων στην Ουκρανία, κάτι που ο Αμερικανός πρεσβευτής στο Κίεβο, ο Τζέφρι Πάιατ, διέψευσε κατηγορηματικά.

Την περασμένη εβδομάδα η ίδια εφημερίδα είχε αποκαλύψει ότι πράκτορες της CIA και του FBI βοηθούν το Κίεβο να καταστείλει την εξέγερση στην ανατολική Ουκρανία, χωρίς όμως να συμμετέχουν άμεσα στις συγκρούσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γερμανικό Πρακτορείο

Διαβάστε ακόμη:

«Ματωμένες» κάλπες…

Κρίσιμη ημέρα για το μέλλον της Ουκρανίας – Δείτε τις φωτογραφίες

Ο Πούτιν στην Κριμαία και η Ουκρανία «φλέγεται» – Δείτε τις φωτογραφίες

Η κρίση στην Ουκρανία χτυπά τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις