Κρίσιμη ημέρα για το μέλλον της Ουκρανίας – Δείτε τις φωτογραφίες

Κρίσιμη ημέρα για το μέλλον της Ουκρανίας – Δείτε τις φωτογραφίες

Σε διεξαγωγή από το πρωί το αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα για μεγαλύτερη αυτονομία στις ανατολικές περιοχές της χώρας - Συγκρούσεις στο Σλαβιάνσκ.

Ουρές σχηματίζονται από νωρίς το πρωί έξω από τα εκλογικά κέντρα στις επαρχίες του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας, όπου στις 8 άνοιξαν οι κάλπες για τα δύο δημοψηφίσματα των φιλορώσων που ζητούν μεγαλύτερη αυτονομία από την κεντρική κυβέρνηση του Κιέβου. Την ίδια ώρα, στην πόλη του Σλαβιάνσκ συνεχίζονται και σήμερα το πρωί οι πολεμικές συγκρούσεις μεταξύ του ουκρανικού στρατού και των ομάδων των φιλορώσων αυτονομιστών, με τις πρώτες πληροφορίες να κάνουν λόγο για αρκετά θύματα.

Στο άτυπο δημοψήφισμα, το οποίο δεν αναγνωρίζεται από την ουκρανική κυβέρνηση και τη Δύση, περισσότεροι από επτά εκατομμύρια Ουκρανοί στις ανατολικές περιοχές της χώρας καλούνται να αποφασίσουν εάν στις περιοχές τους θα συνεχίσει να ισχύει το ίδιο καθεστώς ή εάν θα αποκτήσουν αυτονομία παρόμοια με αυτήν που είχε η χερσόνησος της Κριμαίας, προτού προσαρτηθεί στη Ρωσία τον Μάρτιο.

Στα ψηφοδέλτια, τα οποία τυπώθηκαν εμφανώς βιαστικά, αναγράφεται μια απλή ερώτηση και για τις δυο επαρχίες: «Συμφωνείτε με την ανεξαρτησία της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ» ή «Συμφωνείτε με την ανεξαρτησία της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λούγκανσκ». Οι επαρχίες αυτές, που είναι υπό τον έλεγχο των ανταρτών, δεν αναγνωρίζουν την προσωρινή κυβέρνηση του Κιέβου, που ανέλαβε την εξουσία μετά την ανατροπή του πρώην προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, στα τέλη Φεβρουαρίου.

1/15

Οι αυτονομιστές ανέφεραν ότι στην πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή του Ντόνετσκ, περισσότερα από 1.200 εκλογικά τμήματα θα είναι ανοικτά από τις 8:00 το πρωί έως τις 22:00 το βράδυ της Κυριακής. Τα πρώτα αποτελέσματα θα μπορούσαν να γίνουν γνωστά τη νύχτα της Κυριακής προς τη Δευτέρα. Σε περιοχές που θεωρούνται πολύ επικίνδυνες εθελοντές θα είναι υπεύθυνοι «για να διατηρήσουν την τάξη και να αποτρέψουν ταραχές». 

Αναλυτές εκτιμούν πως το κρίσιμο ζήτημα παραμένει η συμμετοχή των πολιτών στο δημοψήφισμα, καθώς από αυτό θα κριθεί και η εμπιστοσύνη των πολιτών στους ηγέτες των φιλο-ρώσων αυτονομιστών, οι οποίοι αγνόησαν την έκκληση του προέδρου Πούτιν να αναβάλουν τα δημοψηφίσματα. Το αποτέλεσμα θα έχει δυνητικά ιστορικές συνέπειες και γι’ αυτό είναι στο επίκεντρο της προσοχής των 45εκατομμυρίων κατοίκων της Ουκρανίας, αλλά και των μεγάλων δυτικών δυνάμεων. Ο φόβος του Κιέβου και των δυτικών δυνάμεων είναι μια επανάληψη του σεναρίου που ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο με την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία μετά από ένα παρόμοιο δημοψήφισμα, που ουσιαστικά οδήγησε στη χειρότερη διπλωματική κρίση μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας , από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Στην πόλη του Ντονέτσκ η κατάσταση ήταν ήρεμη το πρωί. Στο σχολείο 1, στη λεωφόρο Πούσκιν, μόνο μερικά χαρτιά με τη λέξη «δημοψήφισμα», κολλημένα στα τζάμια κάτω από τη σημαία της «Δημοκρατίας του Ντονέτσκ», άφηναν να εννοηθεί ότι η σημερινή ημέρα είναι διαφορετική από τις υπόλοιπες. Μια γυναίκα, η Βικτόρια Πετρόβνα, περίμενε από νωρίς να ανοίξει το εκλογικό τμήμα για να ψηφίσει καθώς, όπως διαβεβαίωσε «ζούμε πολύ σημαντικές στιγμές».

Μέσα στο σχολείο είχαν τοποθετηθεί δύο μεγάλες, διάφανες κάλπες. Περίπου δέκα άνθρωποι είχαν πάρει ήδη τις θέσεις τους για να επιβλέψουν τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, έχοντας στα χέρια τους τους ογκώδεις εκλογικούς καταλόγους. «Είμαι εδώ για την ειρήνη, γι αυτό ήρθα να ψηφίσω», εξήγησε μια 55χρονη γιατρός ρίχνοντας το ψηφοδέλτιο στην κάλπη.

Τα ψηφοδέλτια πέφτουν στις διάφανες κάλπες χωρίς προηγουμένως να τοποθετηθούν σε φακέλους, έτσι ώστε όλοι μπορούν να διακρίνουν εάν οι εκλογείς ψήφισαν υπέρ ή κατά της ανεξαρτησίας.

«Ήρθαμε να αγωνιστούμε για τα δικαιώματά μας και να γίνουμε ανεξάρτητοι. Είμαστε χαρούμενοι που μας δίνεται η ευκαιρία να εκφραστούμε. Εάν γίνουμε ανεξάρτητοι, στην αρχή θα είναι δύσκολα όμως σε κάθε περίπτωση θα είναι καλύτερα από το μείνουμε με τους φασίστες», είπε από την πλευρά της μια 35χρονη γυναίκα, αναφερόμενη στη νέα, μεταβατική κυβέρνηση του Κιέβου.

Ο Νίκολας Τσόνσεφ, ένας από τους υπεύθυνους για τη διοργάνωση του δημοψηφίσματος στο Ντονέτσκ, είπε πάντως ότι «όλα κυλούν όπως είχαμε προβλέψει, οι κάλπες άνοιξαν στην ώρα τους και ο κόσμος έρχεται να ψηφίσει».

Μαίνονται οι συγκρούσεις στο Σλαβιάνσκ
Πολλές και πολύ ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν νωρίς σήμερα το πρωί κοντά στο Σλαβιάνσκ, το προπύργιο των ένοπλων ανταρτών της ανατολικής Ουκρανίας, όπου είναι σε εξέλιξη, από τις 8 το πρωί, το αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της περιοχής.

Μετά από τα πυρά που ακούγονταν σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, οι μάχες ξανάρχισαν το πρωί στο χωριό Αντρίιφκα, στη «γραμμή του μετώπου», στη νότια είσοδο της πόλης των 110.000 κατοίκων που είναι περικυκλωμένη από τις ουκρανικές δυνάμεις, όπως ανέφερε η Στέλα Χορόσοβα, η εκπρόσωπος των φιλορώσων αυτονομιστών του Σλαβιάνσκ. «Υπάρχουν θύματα», πρόσθεσε, χωρίς, ωστόσο, να είναι σε θέση να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Το βράδυ του Σαββάτου σημειώθηκαν και πάλι συγκρούσεις στην Αντρίιφκα, όπως συμβαίνει σχεδόν καθημερινά, ανέφεραν κάτοικοι της περιοχής.

Δεν θα αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα οι ΗΠΑ
Οι Ηνωμένες Πολιτείες επανέλαβαν ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα των δημοψηφισμάτων που οργανώνονται σήμερα από τους φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία, τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην απόσχιση αυτής της περιοχής.

«Τα δημοψηφίσματα είναι παράνομα με βάση την ουκρανική νομοθεσία και αποτελούν μια απόπειρα πρόκλησης διχασμού και ταραχών», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Ψάκι. «Εάν διεξαχθούν αυτά τα δημοψηφίσματα, θα παραβιαστεί το διεθνές δίκαιο και η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας. Οι ΗΠΑ δεν θα αναγνωρίσουν τα αποτελέσματα αυτών των παράνομων δημοψηφισμάτων».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters

Διαβάστε ακόμη:

Ο Πούτιν στην Κριμαία και η Ουκρανία «φλέγεται» – Δείτε τις φωτογραφίες

Η κρίση στην Ουκρανία χτυπά τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις

Νέες αιματηρές συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία

Δεν υποχωρούν οι φιλορώσοι αυτονομιστές στην Ουκρανία