Αναχώρησε με υποσχέσεις ο Μακρόν από την Αθήνα

Αναχώρησε με υποσχέσεις ο Μακρόν από την Αθήνα
ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΠΡ. - MACRON EM. - ΕΠΙΣΗΜΟ ΔΕΙΠΝΟ

Οι επενδύσεις, η στήριξη της Ελλάδας για έξοδο από την κρίση και η χαλαρή βόλτα ….στο κέντρο της Αθήνας.

Μετά από μικρή παρεκτροπή από το επίσημο πρόγραμμα για χαλαρή βόλτα στο κέντρο της Αθήνας, σουβλάκια και selfies με το κόσμο, ο Γάλλος πρόεδρος και η σύζυγός του αναχώρησαν λίγο μετά τις 5:30 το απόγευμα για Παρίσι.

Το προεδρικό ζεύγος της Γαλλίας αποχαιρέτισε με θερμό εναγκαλισμό στο αεροδρόμιο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος συνόδευσε τον κ. Μακρόν και την Μπριζίτ Τρονιέ-Μακρόν έως τη σκάλα του προεδρικού αεροσκάφους.

Ειδικότερα αναβάλλοντας για μιάμιση ώρα την αναχώρησή του ο Εμανουέλ Μακρόν και η σύζυγός του κατέβηκαν στο Σύνταγμα και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς την Ερμού. Με τους άνδρες ασφαλείας στο πλευρό τους, περπάτησαν στον πιο κεντρικό και γνωστό πεζόδρομο της Αθήνας χαιρετώντας τον κόσμο, συνομιλώντας μαζί τους και βγάζοντας συνεχώς selfies. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες το προεδρικό ζεύγος δεν παρέλειψε να γευτεί το απόλυτο ελληνικό fast food… σουβλάκια στο Μοναστηράκι.

Η Μπριζίτ Μακρόν, όταν ρωτήθηκε πώς περνά στην Αθήνα, κατά την ξενάγησή της στην Αρχαία Αγορά, απάντησε “Je ne pars plus! Je reste” δηλαδή «Δεν φεύγω. Θα μείνω».

Υποσχέσεις για επενδύσεις και στήριξη στην Ελλάδα

Νωρίτερα στο ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», υπήρξε συνάντηση κορυφαίων Γάλλων και Ελλήνων εκπροσώπων της επιχειρηματικής και επενδυτικής κοινότητας, περισσοτέρων των 100 και από τις δύο πλευρές, σε φόρουμ που διοργανώθηκε στο πλαίσιο της επίσκεψης του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Όπως επεσήμανε ο κ.Μακρόν, «η Ελλάδα έχει περάσει μία περίοδο δύσκολη, στη διάρκεια μίας κρίσης ελληνικής αλλά συνάμα και ευρωπαϊκής. Η Γαλλία, με αίσθημα ευθύνης βρέθηκε στο πλευρό της» από κοινού με την κοινοτική αλληλεγγύη που υπήρξε, σημείωσε ο Γάλλος Πρόεδρος και συνέχισε: «Η Ελλάδα βρίσκεται στο δρόμο εξόδου από την κρίση και επιστροφής στην κανονικότητα».

Υπό το πρίσμα αυτό, είμαστε υποχρεωμένοι να επιλέξουμε την οδό των επενδύσεων για την υλοποίηση αυτού του στόχου. Και αυτό πρέπει να γίνει μέσω ευρωπαϊκών επενδύσεων.

Η γαλλική κυβέρνηση και οι Γάλλοι επιχειρηματίες θα συνεχίσουν να στηρίζουν την Ελλάδα, σημείωσε ο κ. Μακρόν, επισημαίνοντας ότι θα υπάρξει έμφαση όχι μόνον σε παραδοσιακές μεταποιητικές βιομηχανίες, όπως των τροφίμων αλλά και σε νέες, με έμφαση στην υψηλή τεχνολογία και την πληροφορική, με στόχο τον μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας.

«Πρέπει να δουλέψουμε σκληρά για να ξεπεράσουμε τα εμπόδια, όπως η γραφειοκρατία, τα οποία δημιουργούν κλίμα καχυποψίας και να δημιουργήσουμε κλίμα φιλικό προς την επιχειρηματικότητα», δήλωσε ο κ.Τσίπρας, τονίζοντας την αποφασιστικότητα της κυβέρνησής του προς την κατεύθυνση αυτή.

«Μετά από επτά χρόνια εσωτερικής υποτίμησης και μία τόσο μεγάλη μεταρρυθμιστική προσπάθεια» σας καλώ να δείτε την Ελλάδα ως σημαντικό επενδυτικό προορισμό, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Διαβάστε αναλυτικά: Σήμα για επενδύσεις στην Ελλάδα από τον Εμανουέλ Μακρόν

Τι ρώτησαν Total και Suez τον Αλέξη Τσίπρα

Ο πρόεδρος της Total Patrick Pouyanne διαμαρτυρήθηκε για την καθυστέρηση που παρατηρείται στην ενεργοποίηση της σύμβασης για έρευνες υδρογονανθράκων στο οικόπεδο 2 στην Κέρκυρα από την κοινοπραξία Total, Edison και Ελληνικά Πετρέλαια. Για να κυρωθεί η σύμβαση από τη Βουλή χρειάζεται πρώτα η έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο το οποίο όμως έχει θέσει ορισμένες παρατηρήσεις που καθυστερούν σημαντικά όλη τη διαδικασία.

Όπως αναφέρει το in.gr, o ισχυρός άντρας της Total ρώτησε τον Ελληνα πρωθυπουργό αν οι έρευνες για υδρογονάνθρακες θα επεκταθούν εκτός από το Ιόνιο και νότια της Κρήτης που είναι σήμερα και σε άλλες περιοχές εννοώντας το Αιγαίο με τον Πρωθυπουργό να του απαντά πως πρέπει να γίνονται προσεχτικά βήματα αφού έχουμε και «ευέξαπτους γείτονες». Υπενθυμίζεται πως η Total μαζι με την Exxon Mobil και τα Ελληνικά Πετρέλαια θα υποβάλει προσφορά για έρευνες υδρογονανθράκων στα οικόπεδα νότια της Κρήτης.

O Jean Louis Chaussade, διευθύνων της SUEZ επανέλαβε με δηλώσεις του το ενδιαφέρον της εταιρείας του να συμμετάσχει σε διαγωνισμούς για την απόκτηση ποσοστού σε ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ διευκρινίζοντας πως τους ενδιαφέρει η διαχείριση των εταιρειών καθώς εκτιμά πως σε αυτό τον τομέα θα μπορούσαν με την τεχνογνωσία τους να βοηθήσουν τις δύο ελληνικές επιχειρήσεις.

Διαβάστε επίσης:

Τι ψάχνουν στην Ελλάδα οι γαλλικοί κολοσσοί Total και Suez