Ανακοινωθέν – κόλαφος της Συνόδου Κορυφής κατά των τουρκικών προκλήσεων

Ανακοινωθέν – κόλαφος της Συνόδου Κορυφής κατά των τουρκικών προκλήσεων
epa06621523 EU Commission President Jean-Claude Juncker (L) and European Council President Donald Tusk (R) speak at a joint news conference during European Council meeting in Brussels, Belgium, 22 March 2018. The spring meeting of the European Council is expected to focus on economic and trade affairs. The Heads of states and governments, according to the Council's agenda, will also look at other pressing issues, including taxation, and the situation in the Western Balkans, Turkey and Russia. The European leaders in an EU 27 format (without Britain) will also discuss the 'Brexit' and 'eurozone' topics. EPA/ARIS OIKONOMOU / POOL

Οι ηγέτες της ΕΕ καταδίκασαν τις προκλήσεις σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο και ζήτησαν άμεση λύση για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς.

Ισχυρή καταδίκη των «παράνομων ενεργειών» της Τουρκίας περιλαμβάνεται στα επίσημα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής, ενώ υπάρχει ρητή αναφορά στην κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτών.

Ολόκληρο το κείμενο των συμπερασμάτων της χθεσινής συνεδρίασης που αφορούν την Τουρκία:

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει σθεναρά τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο και υπογραμμίζει την πλήρη αλληλεγγύη του προς την Κύπρο και την Ελλάδα.

Υπενθυμίζοντας τα συμπεράσματά του από τον Οκτώβριο του 2014 και τη Διακήρυξη της 21ης Σεπτεμβρίου 2005, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί επειγόντως την Τουρκία να σταματήσει τις ενέργειες αυτές και να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου να διερευνά και να αξιοποιεί τους φυσικούς της πόρους σύμφωνα με το κοινοτικό και το διεθνές δίκαιο.

Στο πλαίσιο αυτό, υπενθυμίζει την υποχρέωση της Τουρκίας να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας και να εξομαλύνει τις σχέσεις με όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράζει τη βαθιά ανησυχία του για τη συνεχιζόμενη κράτηση πολιτών της ΕΕ στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων δύο Ελλήνων στρατιωτών, και ζητεί την ταχεία και θετική επίλυση αυτών των θεμάτων μέσω διαλόγου με τα κράτη μέλη».

Άκρως θετική η αντίδραση από την ελληνική αντιπροσωπεία

Με αφορμή το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν πως:

-Για πρώτη φορά σε κείμενο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίουκαταγράφεται ιστορική αναφορά σε έντονη καταδίκη των παράνομων ενεργειών (illegal activities) της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

-Αποτυπώθηκε, επίσης, η πλήρης αλληλεγγύη σε Κύπρο και Ελλάδα.

-Υπήρξε σαφής διατύπωση στο κείμενο των συμπερασμάτων για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία (είναι η προσθήκη στο κείμενο των συμπερασμάτων στο κομμάτι που μιλά για eu citizens όπου μπήκε το including 2 greek soldiers).

-Υπήρξε δέσμευση του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ότι θα θέσουν το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στη Συνάντηση της Βάρνας, τη Δευτέρα 26 Μαρτίου, ασκώντας πίεση για επίλυση του ζητήματος.

Απόλυτη ικανοποίηση από την Κύπρο

Απόλυτη ικανοποίηση, εκφράζει η Λευκωσία, για το κείμενο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Πήραμε ακριβώς εκείνο που είχαμε ζητήσει», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου μιλώντας στο ΡΙΚ από τις Βρυξέλλες.

Επεσήμανε ειδικότερα, ότι «είναι η πιο ξεκάθαρη τοποθέτηση, που είχαμε ποτέ, και πλέον η πίεση προς την ‘Αγκυρα θα είναι μεγαλύτερη και πιο αποτελεσματική ως προς τους επιδιωκόμενους στόχους».

Σε δηλώσεις από τις Βρυξέλλες ο κ. Προδρόμου ανέφερε ότι ακόμα και η φρασεολογία που χρησιμοποιείται στο κείμενο συμπερασμάτων καταδεικνύει «το εύρος της στήριξης, της οποίας τυγχάνει ο πρόεδρος Αναστασιάδης από τους Ευρωπαίους εταίρους».

Διευκρίνισε ότι στόχος είναι η ειρήνη και η επανένωση της Κύπρου, με τερματισμό των τουρκικών προκλήσεων και σεβασμό του διεθνούς δικαίου και πρόσθεσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση ουδέποτε επιδίωξε «μια λογική αντιποίνων έναντι της ‘Αγκυρας». Άλλωστε, υπέδειξε, σκοπός είναι η μεταβολή της τουρκικής στάσης.

Τόνισε, πάντως, ότι λαμβάνονται υπόψη όλα τα ενδεχόμενα και σε περίπτωση, που εκτραχυνθεί περαιτέρω η τουρκική συμπεριφορά, υπάρχουν και άλλα μέσα σε ευρωπαϊκό επίπεδο για αντιμετώπισή της.

Διαβάστε ακόμη: Νέα επίθεση της Τουρκίας κατά Ελλάδας και Κύπρου με αφορμή την καταδίκη της ΕΕ