Άναψε το «φως» για αεροπορικές επιδρομές στο Ιράκ ο Ομπάμα

Άναψε το «φως» για αεροπορικές επιδρομές στο Ιράκ ο Ομπάμα

Καταδίκη των επιθέσεων του «Ισλαμικού Κράτους» από τον ΟΗΕ - Ολοκληρώθηκε η παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στο βόρειο Ιράκ από τον αμερικανικό στρατό.

Τη διεξαγωγή «στοχευμένων» αεροπορικών επιδρομών κατά των μαχητών του «Ισλαμικού Κράτους» (ΙΚ) στο βόρειο Ιράκ ενέκρινε τα ξημερώματα ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα, λίγο μετά την επίσημη καταδίκη από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών των πρόσφατων επιθέσεων των σουνιτών τζιχαντιστών στο Ιράκ.

«Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας κάνουν έκκληση στη διεθνή κοινότητα για την παροχή στήριξης στην κυβέρνηση και τον λαό του Ιράκ, αλλά και να γίνει ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να απαλύνει ο πόνος που αντιμετωπίζουν οι πολίτες εξαιτίας των συγκρούσεων στη χώρα αυτή», δήλωσε ο πρεσβευτής της Βρετανίας στα Ηνωμένα Έθνη, Μαρκ Λάϊαλ Γκραντ (ο οποίος είναι πρόεδρος του Συμβουλίου για τον μήνα Αύγουστο), μετά από την έκτακτη συνεδρίαση που πραγματοποίησε το 15μελές σώμα.

Λίγο μετά την τρίτη ανακοίνωση του Συμβουλίου που σχετίζεται με τις επιθέσεις του «Ισλαμικού Κράτους» -οργάνωσης που έχει χαρακτηριστεί πιο ακραία ακόμα και από την αλ Κάιντα- ο Αμερικανός πρόεδρος από τον Λευκό Οίκο ανακοίνωσε και την παράδοση από αεροσκάφη του στρατού ανθρωπιστικής βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται αποκλεισμένοι στις περιοχές αυτές, ώστε να αποφευχθεί μια «πιθανή πράξη γενοκτονίας».

Μιλώντας μετά από συνεδρίαση που είχε με συμβούλους του της Εθνικής Ασφάλειας, ο Ομπάμα δήλωσε ότι ενέκρινε τη χρήση περιορισμένης ισχύος από αέρος με σκοπό να προστατευτεί το αμερικανικό προσωπικό, στην περίπτωση που το ΙΚ προχωρήσει προς την κουρδική πρωτεύουσα Αρμπίλ, όπου βρίσκονται Αμερικανοί.

«Μπορούμε να δράσουμε προσεκτικά ώστε να αποφευχθεί μια πιθανή πράξη γενοκτονίας», δήλωσε από τον Λευκό Οίκο ο Ομπάμα. «Για το λόγο αυτό, ενέκρινα στοχευμένες αεροπορικές επιδρομές, εφόσον αυτό καταστεί αναγκαίο».

Οι επικείμενες αεροπορικές επιδρομές θα είναι οι πρώτες που θα διεξαχθούν από τα τέλη του 2011, οπότε και τα αμερικανικά στρατεύματα αποχώρησαν από το Ιράκ. Ο Ομπάμα τόνισε ότι δεν σκοπεύει να αποστείλει στην περιοχή χερσαίες δυνάμεις και ότι δεν έχει καμία πρόθεση οι ΗΠΑ να εμπλακούν και πάλι σε πόλεμο στο Ιράκ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανέλαβε δράση αφού δεκάδες χιλιάδες μέλη της θρησκευτικής μειονότητας των Γεζίντι εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους και αναγκάστηκαν να καταφύγουν σε βουνό της περιοχής Σίντζαρ, όπου και βρίσκονται αποκλεισμένοι, μετά από επιθέσεις που πραγματοποίησαν μαχητές του ΙΚ.

Μερικές ώρες μετά την ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου ολοκληρώθηκε και η παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας από αμερικανικά αεροσκάφη στο βόρειο Ιράκ, κοντά στην περιοχή Σινζάρ.

«Η αποστολή πραγματοποιήθηκε από αμερικανικά στρατιωτικά αεροσκάφη υπό την καθοδήγηση της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ. Τα αεροσκάφη που παρείχαν τις ανθρωπιστικές προμήθειες έχουν πλέον εξέλθει της εναέρια περιοχής όπου πραγματοποιήθηκαν οι ρίψεις», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Εν τω μεταξύ, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, είχε σήμερα τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο του Κουρδιστάν, Μασούντ Μπαρζανί, κατά την οποία οι δύο ηγέτες συζήτησαν σχετικά με την προστασία που παρέχουν οι κουρδικές δυνάμεις στην πρωτεύουσα Αρμπίλ καθώς και την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην οποία έχουν περιέλθει μέλη της μειονότητας των Γεζίντι στο βόρειο Ιράκ.

«Ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν μετέφερε την προσφορά του προέδρου Ομπάμα για αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στους Γεζίντι και επανέλαβε τη δέσμευσή του ότι θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του αμερικανικού προσωπικού που βρίσκεται στην Αρμπίλ, συμπεριλαμβανομένων στοχευμένων αεροπορικών επιδρομών», , αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος.

Διαβάστε ακόμη:

Συνεδριάζει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το Ιράκ

Τρομάζει η αδιάκοπη προέλαση του «Ισλαμικού Κράτους» στο Ιράκ

Η πιο τρομακτική «startup» στον κόσμο