«Άναψε φωτιές» το μήνυμα Λαγκάρντ σε Ντράγκι

«Άναψε φωτιές» το μήνυμα Λαγκάρντ σε Ντράγκι

Έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση του χαμηλού πληθωρισμού προτείνει το ΔΝΤ, που φτάνουν μέχρι και το τύπωμα χρήματος.

Σε συστάσεις προς την ΕΚΤ προχωράει η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στην ετήσια έκθεση του Ταμείου για την Ευρωζώνη, το προσχέδιο της οποίας διέρρευσε στους FΤ.

«Αν ο πληθωρισμός παραμείνει επίμονα χαμηλός, πρέπει να τυπώσετε χρήμα προχωρώντας σε μαζικές αγορές κρατικών ομολόγων» αναφέρει το ΔΝΤ. Η σύσταση αυτή έρχεται δύο μόλις εβδομάδες αφότου ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ανακοίνωσε δέσμη μέτρων, την οποία χαρακτήρισε επαρκή για να αντιμετωπιστεί η απειλή του αποπληθωρισμού.

Το Ταμείο αποδίδει μεν εύσημα στην ΕΚΤ για τις πρόσφατες πρωτοβουλίες της, ωστόσο υπονοεί ότι μπορεί να μην αποδειχθούν επαρκή. «Ο πληθωρισμός είναι ανησυχητικά χαμηλός, ακόμα και στις χώρες του πυρήνα (βλέπε Γερμανία). Εάν η τάση αυτή διατηρηθεί, η ΕΚΤ πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο ενός μεγάλου προγράμματος αγοράς χρεογράφων, κυρίως κρατικών ομολόγων, αναλογικά με το μέγεθος κάθε χώρας» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Η έκθεση του ΔΝΤ, που αναμένεται να παρουσιαστεί από την γενική διευθύντρια του Ταμείου στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης στο σημερινό Eurogroup, αποδίδει εύσημα στους αξιωματούχος για τα «ισχυρά μέτρα» που έθεσαν τα «θεμέλια της ανάκαμψης».

Συμπεραίνει όμως ότι τόσο το δημόσιο χρέος όσο και η ανεργία παραμένουν υπερβολικά υψηλά και αποτελούν τροχοπέδη για την επίτευξη εύρωστων ρυθμών ανάπτυξης.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το ΔΝΤ συστήνει στην ΕΚΤ να φανεί πιο «επιθετική», ωστόσο η χρονική στιγμή και ο τόνος των νέων «νουθεσιών» κινδυνεύουν να πυροδοτήσουν εκ νέου την εσωτερική διαμάχη στη Γερμανία για την πολιτική της ΕΚΤ: H Βundesbank και η κυβέρνηση στήριξαν τον Ντράγκι, όμως πολλοί τραπεζίτες κατακεραύνωσαν τα μέτρα της 5ης Ιουνίου, υποστηρίζοντας ότι τιμωρούν άδικα τους Γερμανούς αποταμιευτές.

Διαβάστε ακόμη: 

WSJ: Πότε θα ζητήσει συγνώμη το ΔΝΤ από την Ελλάδα;

Ήρθε το πολυαναμενόμενο πακέτο μέτρων της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό