Αναζητώντας τον ιδανικό τουρίστα

Αναζητώντας τον ιδανικό τουρίστα

Τι εθνικότητας είναι οι τουρίστες που έρχονται για μεγαλύτερο διάστημα στην Ελλάδα και ξοδεύουν τα περισσότερα χρήματα;

Ποιος είναι ο ιδανικός τουρίστας; Αυτός που έρχεται μαζικά, μένει πολλές ημέρες και όσο καιρό μένει εδώ, ξοδεύει τα λεφτά του δεξιά και αριστερά. Αυτός ο τουρίστας -ως εθνότητα – προς το παρόν δεν υπάρχει για την ελληνική αγορά. Στις περισσότερες περιπτώσεις μπορεί κάποιος να βρει τα δύο από τα τρία παραπάνω χαρακτηριστικά, αλλά ποτέ και τρία.

Για παράδειγμα οι «φίλοι» μας οι Γερμανοί, όπου το «οι φίλοι μας» δεν είναι καθόλου ειρωνικό. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδας και της ΕΛΣΤΑΤ, για το σύνολο του 2013, τα οποία επεξεργάστηκαν η εταιρεία Quantos και το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων -όπως αυτά παρουσιάστηκαν στη Γενική Συνέλευση των μελών του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας- οι Γερμανοί συνεχίζουν να είναι ο μεγαλύτερος «αιμοδότης» του ελληνικού τουρισμού.

Είναι οι Νο1 σε αριθμό επισκεπτών (2,27 εκατομμύρια άτομα), πρώτοι σε διανυκτερεύσεις (12,9 διανυκτερεύσεις κατά μέσο όρο) έχοντας δαπανήσει κοντά στα 2 δισ. ευρώ στην χώρα μας το 2013. Που είναι το αρνητικό; Ότι είναι ο δεύτερος «χειρότερος» λαός μετά τους Ολλανδούς (63,6 ευρώ) σε δαπάνες ανά διανυκτέρευση, καθώς αυτές διαμορφώνονται σε 65,1 ευρώ.

Διαβάστε ακόμη: O τουρισμός περνάει από το στομάχι

Ακριβώς στον αντίποδα βρίσκονται οι Κινέζοι. Ξοδεύουν σχεδόν τα διπλάσια ανά διανυκτέρευση (116,4 ευρώ), στοιχείο που τους κατατάσσει πρώτους σε αυτήν την κατηγορία, μένουν για τουλάχιστον μία εβδομάδα, αλλά από την ανεξάντλητη και δυναμική δεξαμενή των Κινέζων τουριστών η Ελλάδα χάρηκε μόνο 31.800 άτομα.

Στα ίδια πλαίσια κινούνται και δύο άλλες μεγάλες κατηγορίες τουριστών που θα μπορούσαν να αγγίξουν το «ιδανικό». Ο λόγος για τους Αυστραλούς και τους Αμερικάνους. Λόγω της απόστασης βρίσκονται πολύ ψηλά στον αριθμό διανυκτερεύσεων (12,4 και 12,2 αντίστοιχα), αλλά για τον ίδιο λόγο δεν έρχονται μαζικά (133 χιλιάδες και 459 χιλιάδες, αντίστοιχα), ενώ είναι από τους πιο «ανοιχτοχέρηδες» λαούς: Οι Αυστραλοί ξοδεύουν 110 ευρώ κάθε ημέρα, ενώ οι Αμερικάνοι κοντά στα 100 ευρώ.

Διαβάστε ακόμη: Τα καλύτερα οικονομικά ξενοδοχεία στην Ελλάδα

Η ανερχόμενη δύναμη για τον ελληνικό τουρισμό που ακούει στο όνομα Τουρκία έχει και αυτή τα αδύνατα σημεία της. Μπορεί οι γείτονες μας να είναι τρίτοι πίσω από τους Κινέζους και τους Αυστραλούς στα έξοδα (106,5 ευρώ ανά διανυκτέρευση) και πολύ πάνω από τον μέσο όρο (73,4 ευρώ ανά διανυκτέρευση), όμως πραγματοποιούν επισκέψεις-«εξπρές». Μόνο 3,9 διανυκτερεύσεις, όταν ο μέσος όρος είναι στα 9 βράδια.

Αν υπάρχει ένας λαός που μπορεί να χαρακτηριστεί ιδανικός για την Ελλάδα, αυτός δεν είναι άλλος από τους Ρώσους. Σε «όγκους» βρίσκονται πλέον στην τρίτη θέση πίσω από Γερμανούς και Βρετανούς (1,84), έχοντας ξεπεράσει του Γάλλους (1,15 εκατ.), φτάνοντας το 2013 τους 1,35 εκατ. επισκέπτες. Αντίστοιχα ο αριθμός των διανυκτερεύσεων τους είναι πάνω από τον μέσο όρο, καθώς διανυκτερεύουν 10,6 βράδια στη χώρα μας, ενώ ξοδεύουν και 20 ευρώ παραπάνω από τον μέσο όρο σε ημερήσιες δαπάνες ανά άτομο, φτάνοντας τα 93,1 ευρώ.

Διαβάστε ακόμη: Ο τουρισμός περνάει και από τις άγονες γραμμές