Καλώς ήρθε το (τουριστικό) ρούβλι!

Καλώς ήρθε το (τουριστικό) ρούβλι!

Ενώ η ευρωπαϊκή αγορά περιμένει τους Κινέζους, οι Ρώσοι έκαναν την έκπληξη και κατέκλυσαν τα θέρετρα! - Πρώτη σε άνοδο η Ελλάδα.

Η Κίνα που αποκτά με αργά βήματα τη δική της μεσαία τάξη, αποτελεί αναμφισβήτητα τη νέα ανερχόμενη δύναμη στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη. Η Ακαδημία Τουρισμού της Κίνας προέβλεψε ότι το 2020 περίπου 200 εκατομμύρια Κινέζοι θα ταξιδέψουν στο εξωτερικό, από 82 εκατομμύρια το 2012. Από αυτά, ένα μικρό μόνο κομμάτι χαίρεται προς το παρόν η ευρωπαϊκή αγορά, καθώς υπάρχουν σημαντικοί περιορισμοί ως προς την έκδοση visa για τους Κινέζους πολίτες.

Το πρόβλημα έχει απασχολήσει το τελευταίο διάστημα το διευθυντήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, το οποίο έχει υποσχεθεί τόσο στους Κινέζους όσο και στα κράτη μέλη που έχουν ισχυρή τουριστική βιομηχανία ότι θα βρεθεί η «χρυσή τομή» για να λυθεί το πρόβλημα.

Μέχρι να έρθουν όμως οι Κινέζοι, η Ευρώπη ξεκίνησε να μαθαίνει ρώσικα, ώστε να εξυπηρετήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τους όλο και αυξανόμενους τουρίστες από την πρώην Σοβιετική Ένωση. Σύμφωνα με τελευταία στοιχεία που έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Τουρισμού (ETC), οι Ρώσοι που ταξίδεψαν σε ευρωπαϊκούς προορισμούς διπλασιάστηκαν μεταξύ 2009 και 2013, καταλαμβάνοντας πλέον ποσοστό 6% του εισερχόμενου τουρισμού της Γηραιάς ηπείρου, από 3% που ήταν πριν από πέντε χρόνια.

Διαβάστε ακόμη: O τουρισμός περνάει από το στομάχι

Από τα 41,1 εκατομμύρια των Ρώσων τουριστών που ταξίδεψαν στον εξωτερικό το 2013, το 77% αυτών (δηλαδή 31,6 εκατομμύρια άτομα) επέλεξαν προορισμούς στην Ευρώπη. Τα δικά μας μέρη, δηλαδή τη Νότια Ευρώπη, επισκέφθηκαν 8,6 εκατ. Ρώσοι, με την ευρύτερη περιοχή να καταλαμβάνει το 27,1% στη συνολική πίτα του εισερχόμενου τουρισμού από τη Ρωσία στην Ευρώπη.

Η Ελλάδα ηγείται αυτής της αύξησης, καθώς για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά εμφανίζει διψήφιο αριθμό αύξησης Ρώσων που την επιλέγουν για διακοπές, με το κοντέρ να πιάνει «κόκκινο» ειδικά φέτος! Η χώρα μας βρίσκεται στην πρώτη θέση από πλευράς αφίξεων για την τουριστική περίοδο του 2013 (Μάιος-Οκτώβριος), με ποσοστό αύξησης 71,2%, με τη Ισλανδία να ακολουθεί με 55% και τη Σλοβακία με 48%. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ETC, οι αφίξεις Ρώσων στην Ελλάδα έχουν πενταπλασιαστεί την τελευταία πενταετία και πλέον καταλαμβάνουν ποσοστό 9% του συνολικού εισερχόμενου τουρισμού της χώρας μας από 2% που ήταν το 2009.

Διαβάστε ακόμη: Θετικά μηνύματα από τη φετινή τουριστική περίοδο

Ένα κύμα που αναμένεται να κρατήσει για αρκετά χρόνια ακόμη, καθώς οι προβλέψεις του ρωσικού εξερχόμενου τουρισμού κάνουν λόγο για αύξηση 6,8% σε ετήσια βάση για την επόμενη πενταετία. Οι ρυθμοί αναμένονται να είναι υψηλότεροι στη Νότια Ευρώπη, καθώς η αθροιστική αύξηση το 2018 αναμένεται να διαμορφωθεί στο 50,9%.

Ειδικότερα για την Ελλάδα οι προβλέψεις είναι ιδιαίτερα ευοίωνες, ειδικά όταν προέρχονται από χείλη όπως αυτά του Εβγένι Πισαρέφσκι, υφυπουργού αρμόδιου για θέματα Τουρισμού της Ρωσίας. Σύμφωνα με τον κ. Πισαρέφκσι, ο οποίος βρέθηκε αυτή την εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη προσκεκλημένος του ομίλου Μουζενίδη (ellinair) στην έκθεση Philoxenia, η Ελλάδα μπορεί να τριπλασιάσει περαιτέρω το ποσοστό των Ρώσων τουριστών που την επισκέπτονται. Συγκεκριμένα, από 1,3 εκατομμύρια που αναμένεται για τη φετινή χρονιά-ρεκόρ, να φθάσουν τα 3,6 εκατομμύρια τα οποία αναμένονται να εισφέρουν τουριστικό συνάλλαγμα ύψους 4 δισ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμη: «Η Ρωσία αποτελεί κεντρική τουριστική αγορά για την Ελλάδα»