Ανοίγει σύντομα το βιβλίο προσφορών για πενταετές ομόλογο – Τι απαντά η κυβέρνηση

Ανοίγει σύντομα το βιβλίο προσφορών για πενταετές ομόλογο – Τι απαντά η κυβέρνηση
Euro coins are seen in front of a displayed Greece flag in this photo illustration taken in Zenica, Bosnia and Herzegovina, June 29, 2015. REUTERS/Dado Ruvic - RTX1I7W4

Όλα δείχνουν επιστροφή στις αγορές μετά από τρία χρόνια. Μεγάλο στοίχημα το επιτόκιο.

 

Την πρώτη έκδοση ομολόγου μετά από τρία χρόνια ετοιμάζει η ελληνική κυβέρνηση εντός της εβδομάδας, όπως δείχνουν όλα τα δεδομένα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η επιστροφή στις αγορές θα γίνει με ένα πενταετές ομόλογο με στόχο την άντληση ενός ποσού που θα φτάσει τα 4 δισ. ευρώ.

Το μεγαλύτερο μέρος του ποσού αναμένεται να καλυφθεί μέσω της ανταλλαγής με το ομόλογο που λήγει το 2019 και είχε την άνοιξη του 2014.

Το μεγαλύτερο στοίχημα αποτελεί το ύψος του επιτοκίου, το οποίο αναμένεται να κινηθεί κάτω από το 4,9% με τις πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για μια απόδοση της τάξης του 4,3%.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Αθηναϊκού Πρακτορείο Ειδήσεων για τη φημολογούμενη έξοδο στις αγορές, κυβερνητική πηγή σχολίαζε τα εξής: «Δεν έχει ληφθεί καμία τέτοια απόφαση. Η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στις αγορές ομολόγων και θα αποφασίσει για τον καταλληλότερο χρόνο εξόδου, όχι με βάση τις φημολογίες αλλά με αποκλειστικό κριτήριο τη βέλτιστη διαχείριση του ελληνικού δημόσιου χρέους».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι την ώρα που η κυβέρνηση σχεδιάζει ένα βήμα προς τις αγορές, η χώρα δανείζεται ήδη από τον ΕSM στη βάση του προγράμματος βοήθειας με μέσο επιτόκιο 1,2%.

Στην επιλογή αυτής της εβδομάδας από την κυβέρνηση για την προσφυγή στις αγορές βασικό ρόλο έπαιξε η αναμενόμενη συνεδρίαση του ΔΝΤ για το ελληνικό ζήτημα την προσεχή Πέμπτη στην Ουάσιγκτον.

Στη συνεδρίαση, που θα αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, θα παρουσιαστεί και η μελέτη του Ταμείου για τη βιωσιμότητα του χρέους. Η μελέτη θα χαρακτηρίζει το ελληνικό χρέος εξαιρετικά μη βιώσιμο, με τον κίνδυνο να προκαλέσει αρνητική αντίδραση στις αγορές. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο παρακινεί -όπως όλα δείχνουν- την κυβέρνηση να προλάβει το αναμενόμενο άνοιγμα του βιβλίου προσφορών για το πενταετές ομόλογο νωρίτερα.