Ανοίγει ξανά η σερβική αγορά για το λιμάνι Θεσσαλονίκης

Ανοίγει ξανά η σερβική αγορά για το λιμάνι Θεσσαλονίκης

Τα εμπορικά τρένα ξαναφέρνουν τη «χαμένη» αγορά της Σερβίας.

Την πεποίθηση ότι τα νέα τακτικά δρομολόγια των εμπορικών τρένων από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης προς το Βελιγράδι, που ξεκινούν τον Ιούνιο, ενδέχεται να ανοίξουν ξανά για την ΟΛΘ ΑΕ τη σχεδόν «χαμένη» την τελευταία δεκαετία αγορά της Σερβίας, εξέφρασε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Στέλιος Αγγελούδης, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, από κοινού με τον επικεφαλής της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Αθανάσιο Ζηλιασκόπουλο.

Σήμερα, ο όγκος των διακινούμενων φορτίων από/προς Βελιγράδι έχουν υποχωρήσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα και τα εμπορεύματα που παρακάμπτουν το λιμάνι της Θεσσαλονίκης διακινούνται μέσω του λιμένα του Μπαρ στο Μαυροβούνιο και του Δούναβη ή μέσω Βουλγαρίας. Πλέον, όμως, η δυνατότητα συνδυασμένων μεταφορών (θαλάσσιες και σιδηροδρομικές) σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές, εκτιμάται ότι θα «κερδίσει» ξανά τη σερβική αγορά, για λογαριασμό του λιμανιού της Θεσσαλονίκης.

Οι εκπρόσωποι των δύο εταιρειών δήλωσαν ακόμη ότι είναι έτοιμοι να δρομολογήσουν ανά πάσα στιγμή σύνδεση με το Κόσοβο, όταν υπάρξει ενδιαφέρον και φορτία, ενώ επισήμαναν ότι, εντός της επόμενης διετίας, φιλοδοξούν να αποκαταστήσουν την κίνηση εμπορευματοκιβωτίων από και προς τη Βουλγαρία στα επίπεδα του 2008 (40.000 εμπορευματοκιβώτια) ή ακόμη και να τα ξεπεράσουν. Σύμφωνα με τον κ. Αγγελούδη, η ανοδική ορμή της κίνησης προς τη συγκεκριμένη χώρα είχε ανακοπεί μετά το 2008, λόγω των μεγάλων απεργιών ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού.

Το πρόγραμμα των δρομολογίων προς Σόφια, Σκόπια, Βελιγράδι και Κωνσταντινούπολη

Εν αναμονή των εξελίξεων, σήμερα ανακοινώθηκε και επισήμως το πρόγραμμα των τακτικών δρομολογίων προς Σόφια, Σκόπια, Βελιγράδι και Κωνσταντινούπολη. Συγκεκριμένα, από τις 26 Μαΐου και κάθε Δευτέρα θα υπάρχει τακτικό τρένο μεταφοράς κοντέινερ από τη Θεσσαλονίκη προς τα Σκόπια, ενώ μέσα στον Ιούνιο θα προστεθεί και δεύτερο δρομολόγιο κάθε Πέμπτη. Από τον Ιούνιο θα υπάρχει δρομολόγιο προς Βελιγράδι κάθε Τρίτη, ενώ από την 1η Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει το τρίμηνο πιλοτικό πρόγραμμα δρομολογίων προς τη Σόφια. Αρχές φθινοπώρου θα ανοίξει και το πρόγραμμα δρομολογίων προς την Κωνσταντινούπολη.

Κόστος στο 60% της οδικής μεταφοράς

Μέσα από την προσφορά όλων αυτών των υπηρεσιών, το λιμάνι της Θεσσαλονίκης φιλοδοξεί να αναδειχτεί σε εμπορευματικό hub (κόμβο) για την περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Όπως διευκρίνισαν οι κύριοι Αγγελούδης και Ζηλιασκόπουλος, μεταφορές μέσω Θεσσαλονίκης προς τις συγκεκριμένες πρωτεύουσες γίνονταν και γίνονται, αλλά τα τακτικά δρομολόγια αλλάζουν τα δεδομένα, καθώς διαμορφώνουν ένα αξιόπιστο πακέτο υπηρεσιών και τιμών, στο οποίο οι εταιρείες θα είναι δύσκολο να αντισταθούν. Κι αυτό, διότι, σύμφωνα με τον κ. Ζηλιασκόπουλο, το κόστος μεταφοράς μεταξύ λιμένος και σιδηροδρομικού terminal διαμορφώνεται μόλις στο 60% εκείνου που απαιτείται για τη διακίνηση με φορτηγά.

Το δυναμικό αυτό άνοιγμα προς τη βαλκανική ενδοχώρα και την Τουρκία, ως προς τη μεταφορά των κοντέινερ, αναμένεται να στηρίξει σημαντικά το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, το οποίο έκλεισε το πρώτο φετινό τρίμηνο με σημαντική άνοδο στη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων, κάτι που οδηγεί σε εκτίμηση για αύξηση μεγεθών στο εν λόγω διάστημα: η διοίκηση της ΟΛΘ ΑΕ εκτιμά ότι οι πωλήσεις και τα κέρδη της εταιρείας θα καταγράψουν αύξηση της τάξης του 4% για το εν λόγω διάστημα.

Παραχώρηση χώρου για τα τελωνεία

Ο κ. Αγγελούδης ανακοίνωσε ακόμη ότι ολοκληρώθηκε η παραχώρηση χώρου από την ΟΛΘ ΑΕ στο υπουργείο Οικονομικών, ώστε να στεγαστούν στο λιμάνι τα τελωνεία της Θεσσαλονίκης, κάτι που αναμένεται να ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες. Πρόκειται, όπως είπε, για πρωτοβουλία που δημιουργεί καλύτερες συνθήκες για τους συναλλασσόμενους με τις τελωνειακές υπηρεσίες, αλλά και για τους χρήστες του λιμανιού, που θα γλιτώσουν την ταλαιπωρία των μετακινήσεων από υπηρεσία σε υπηρεσία.

Σχετικά, τέλος, με το καθημερινό εμπορευματικό δρομολόγιο Αθήνας-Θεσσαλονίκης, που ξεκίνησε προ μηνών, ο κ. Ζηλιασκόπουλος σημείωσε ότι «πέτυχε πλήρως», αφού τα τρένα όχι απλά φεύγουν γεμάτα, αλλά κάποιες ημέρες χρειάζεται να προστεθούν άλλα δύο-τρία, για να καλυφθούν οι ανάγκες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε ακόμη:

Στροφή των Ρωσικών Σιδηροδρόμων στο λιμάνι Θεσσαλονίκης

Το Λιμάνι Θεσσαλονίκης δεν καταλαβαίνει από κρίση