«Άνοιγμα» της Gazprom στα ελληνικά νησιά

«Άνοιγμα» της Gazprom στα ελληνικά νησιά

Σε συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση προχωρά ο επικεφαλής του ρωσικού ομίλου.

Ενδιαφέρον για επενδύσεις της ρωσικής Gazprom στους τομείς εφοδιασμού πλοίων, φορτηγών αυτοκινήτων και μικρών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής στα νησιά με φυσικό αέριο, προκύπτει από τις συζητήσεις που έγιναν σήμερα στην Αθήνα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Επιχειρηματικού Συμβουλίου (European Business Congress), παρουσία και του επικεφαλής του ρωσικού ομίλου Α. Μίλερ.

Μιλώντας στο συνέδριο, ο υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Ιω. Μανιάτης, κάλεσε έμμεσα τη Gazprom να επανεξετάσει τη στάση της ως προς την κατασκευή του νότιου κλάδου του αγωγού South Stream, ο οποίος κατά τον σχεδιασμό θα διέρχετο μέσω Ελλάδας, λέγοντας ότι ο αγωγός αυτός, μεταξύ άλλων, θα συνέβαλε στην εποικοδομητική συνεργασία των δύο πλευρών. Προς το παρόν η Gazprom έχει αποφασίσει να υλοποιήσει μόνο τον βόρειο κλάδο του αγωγού, μέσω Βουλγαρίας και Σερβίας. Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης στην πρόσφατη ανανέωση της σύμβασης ΔΕΠΑ- Gazprom για την προμήθεια αερίου στη χώρα προς όφελος, όπως είπε, των καταναλωτών και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.

Ο κ. Μανιάτης αναφέρθηκε ακόμη στις προοπτικές της αεριοκίνησης στις μεταφορές, που κερδίζει έδαφος διεθνώς αλλά και στην Ελλάδα, λόγω του χαμηλότερου κόστους που υπολογίζεται σε 50% σε σχέση με τη βενζίνη και 30% σε σχέση με το πετρέλαιο κίνησης.

Στην Ελλάδα κυκλοφορούν 600 λεωφορεία φυσικού αερίου και 102 οχήματα δήμων, ενώ η ΔΕΠΑ έχει αρχίσει να αναπτύσσει δίκτυο πρατηρίων φυσικού αερίου στην Αθήνα και άλλες μεγάλες πόλεις.

Δυνατότητα εφοδιασμού οχημάτων με φυσικό αέριο παρέχεται από τη νομοθεσία σε όλα τα πρατήρια καυσίμων εφόσον βρίσκονται σε περιοχή όπου υπάρχει δίκτυο.

Σε ό,τι αφορά τον εφοδιασμό πλοίων, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της μικτής ελληνορωσικής εταιρίας Προμηθέας Gas Δ. Κοπελούζο, η σύγχρονη τεχνολογία παρέχει τη δυνατότητα εφοδιασμού τους με υγροποιημένο αέριο. Οι επενδύσεις αναβάθμισης του σταθμού υγροποιημένου αερίου στη Ρεβυθούσα θα επιτρέπουν μεταξύ άλλων και τον εφοδιασμό πλοίων.

Και για τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής στα νησιά ο εφοδιασμός επίσης με υγροποιημένο αέριο θα μπορεί να γίνεται με τη μεταφορά ειδικών κοντέινερ, αφού προηγηθούν μετατροπές στις παλιότερες μονάδες που δεν έχουν δυνατότητα χρήσης άλλου καυσίμου πέρα από το ντίζελ ή το μαζούτ. Η επένδυση αυτή έχει προφανώς νόημα για το διάστημα μέχρι την ολοκλήρωση της διασύνδεσης των νησιών με το ηπειρωτικό σύστημα ηλεκτροδότησης.

Σε δηλώσεις του στο περιθώριο του συνεδρίου ο κ. Μανιάτης επισήμανε ότι το Ευρωπαϊκό Επιχειρηματικό Συμβούλιο δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα, η οποία αναδεικνύεται σε σημαντικό κόμβο της ενιαίας περιφερειακής αγοράς ενέργειας.

Στις επενδυτικές ευκαιρίες που δίνει η Ελλάδα και ειδικότερα ο ενεργειακός τομέας αναφέρθηκε ο κ. Κοπελούζος, οι οποίες όπως είπε θα συζητηθούν μεταξύ των 370 στελεχών ευρωπαϊκών ενεργειακών επιχειρήσεων που συμμετέχουν στο συνέδριο.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε και συνάντηση του κ. Μανιάτη με τον κ. Μίλερ η οποία, όπως αναφέρεται, ολοκληρώθηκε σε καλό κλίμα.

Αναφορά του επικεφαλής της Gazprom στην Ουκρανία
Την ελπίδα να επιτευχθεί τις επόμενες ημέρες συμφωνία και η Ουκρανία «να αρχίσει να πληρώνει αυτά που οφείλει» εξέφρασε ο πρόεδρος της ρωσικής εταιρίας φυσικού αερίου Gazprom, Α. Μίλερ, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Επιχειρηματικό Συνέδριο.

Επανέλαβε ωστόσο ότι ισχύει το «τελεσίγραφο» της Gazprom προς την Ουκρανία σύμφωνα με το οποίο από την ερχόμενη Δευτέρα 2 Ιουνίου οι παραδόσεις φυσικού αερίου θα γίνονται μόνο μετά από προκαταβολή της αξίας του.

Η ρωσο-ουκρανική κρίση ανησυχεί την ΕΕ για το ενδεχόμενο επιπτώσεων στην ασφάλεια εφοδιασμού της Ένωσης με φυσικό αέριο. Ο κ. Μίλερ τόνισε ότι η ασφάλεια εφοδιασμού της ΕΕ θα βελτιωθεί με την υλοποίηση εναλλακτικών (εκτός Ουκρανίας) οδών εφοδιασμού με πρώτο τον αγωγό South Stream ο οποίος, όπως τόνισε, υλοποιείται σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που προβλέπει ότι στο τέλος του επόμενου έτους ο αγωγός θα φθάσει στη Βουλγαρία με υποθαλάσσια όδευση από τη Μαύρη Θάλασσα.

Oι δηλώσεις αυτές του επικεφαλής της Gazprom ερμηνεύονται και ως απάντηση στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι θα κινηθεί νομικά κατά της Βουλγαρίας για τις συμφωνίες που αφορούν τον συγκεκριμένο αγωγό, οι οποίες κατά την Κομισιόν παραβιάζουν το ευρωπαϊκό δίκαιο.

Ο κ. Μίλερ έκανε επίσης εκτενή αναφορά στην πρόσφατη συμφωνία της Gazprom με την Κίνα, προειδοποιώντας μάλιστα ότι αυτή θα έχει επιπτώσεις στις τιμές του αερίου στην Ευρώπη καθώς όπως είπε «υπάρχει ανταγωνισμός για τους ρωσικούς φυσικούς πόρους μεταξύ των αγορών». Η συμφωνία προβλέπει την προμήθεια 38 δισ. κυβικών μέτρων ετησίως στην Κίνα, σηματοδοτεί επενδύσεις ύψους 400 δισ. δολαρίων και, όπως είπε ο κ. Μίλερ, είναι μόνο η αρχή καθώς επίκεινται νέες συμφωνίες στην περιοχή.

Τέλος επανέλαβε ότι η διείσδυση του φυσικού αερίου στην κίνηση οχημάτων (ΙΧ, φορτηγών) αλλά και πλοίων αποτελεί προτεραιότητα για την εταιρία που εξασφαλίζει παράλληλα χαμηλότερο κόστος για τους καταναλωτές και προστασία του περιβάλλοντος.

Διαβάστε ακόμη:

Η Ελλάδα ενισχύει τον ενεργειακό της ρόλο στα Βαλκάνια

Η ενεργειακή πολιτική στο επίκεντρο της συζήτησης Σαμαρά-Έτινγκερ