«Ανοησίες τα περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ»

«Ανοησίες τα περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ»

Να σταματήσει κάθε συζήτηση για το Grexit, ζητούν οι επικεφαλής στο Ευρωκοινοβούλιο της Ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, των Φιλελεύθερων και των Πράσινων.

Θέση για τα νέα σενάρια περί εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και τις τοποθετήσεις γερμανών βουλευτών πήραν σήμερα Σοσιαλιστές, Φιλελεύθεροι και Πράσινοι στο Ευρωκοινοβούλιο.

Ο πρόεδρος της Ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Τζιάνι Πιττέλλα εξέφρασε την εκτίμηση πως το γεγόνος ότι «οι γερμανικές δεξιές δυνάμεις, που προσπαθούν να δράσουν σαν σερίφης στην Ελλάδα ή στα άλλα κράτη-μέλη δεν είναι μόνο απαράδεκτο αλλά πάνω απ’ όλα λάθος».

Σε γραπτή ανακοίνωσή του, ο κ. Πιττέλα τονίζει ότι αυτές οι συμπεριφορές μπορεί να παράγουν μόνο τα συναισθήματα του θυμού και της απώθησης προς την Ευρωπαϊκή Ένωση μεταξύ των Ευρωπαίων πολιτών. Επίσης, αναφέρει ότι η τυφλή υπεράσπιση της λιτότητας θα ενθαρρύνει μόνο τα ευρωσκεπτικιστικά και ευρωφοβικά κινήματα σε όλη την Ευρώπη και υπογραμμίζει ότι μια υποθετική ελληνική έξοδος από την ευρωζώνη δεν αποτελεί επιλογή. «Η συμμετοχή της Ελλάδας στο ευρώ είναι μη αναστρέψιμη και επιπλέον ενδεχόμενη έξοδος θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα πολύ επικίνδυνο φαινόμενο του ντόμινο», τονίζει ο Τζ. Πιττέλα.

Εξάλλου, έκκληση να σταματήσει κάθε συζήτηση για το Grexit απηύθυνε ο πρόεδρος των Φιλελευθέρων στην Ευρωβουλή Γκι Φερχόφστατ.

«Η ιδέα ότι η Ελλάδα θα βγει από την ευρωζώνη είναι ανοησίες για τρεις λόγους: Πρώτον, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το 74% των Ελλήνων δεν θέλουν να βγει η χώρα από την ευρωζώνη. Δεύτερον, οι συνθήκες δεν επιτρέπουν στην Ελλάδα να βγει από την Ευρωζώνη παραμένοντας μέλος της ΕΕ. Και τρίτον, θα κόστιζε στους Ευρωπαίους φορολογούμενους δισεκατομμύρια ευρώ, αν η Ελλάδα ήταν να επαναφέρει τη δραχμή. Οι εκθέσεις δείχνουν ότι μόνο για τη Γερμανία το κόστος θα ήταν 80 δισ. ευρώ», σημείωσε ο Βέλγος πρώην πρωθυπουργός.

«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στους εαυτούς μας να δημιουργήσουμε μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Αντί να μιλάμε για ένα πιθανό Grexit, θα πρέπει να επικεντρωθούμε στην επίλυση του προβλήματος των επενδύσεων στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες που το αντιμετωπίζουν», προσθέτει και τονίζει ότι η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα επενδυτικό κενό 700 δισ. ευρώ.

Κατά τη διάρκεια της αυριανής συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο Γκι Φερχόφστατ προτίθεται να ζητήσει από τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν Γιέρκι Κατάινεν να λάβει ξεκάθαρη θέση επί του θέματος, με το μήνυμα ότι «πρέπει να κάνουμε σαφές ότι είμαστε σε αυτό το πλοίο μαζί και ότι θα λύσουμε τα προβλήματά μας μαζί».

Επίσης, η Ομάδα των Πρασίνων στην Ευρωβουλή υπογραμμίζει ότι η ΕΕ πρέπει να σέβεται τη δημοκρατική διαδικασία και να εξασφαλίσει ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη. Σχολιάζοντας την κατάσταση στην Ελλάδα, ο συμπρόεδρος της Ομάδας Φιλίπ Λάμπερτς, δήλωσε ότι «οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και τα θεσμικά όργανα της ΕΕ πρέπει να σέβονται τη δημοκρατική διαδικασία στην Ελλάδα» και πρόσθεσε: «Αντί για ανάμιξη και απειλές, οι ηγέτες της ΕΕ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να δεσμευτούν να σεβαστούν πλήρως το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών και να συνεργαστούν με οποιαδήποτε δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση με στόχο να εξασφαλιστεί η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη».