Αντί-Android επτά εκατομμυρίων ευρώ

Αντί-Android επτά εκατομμυρίων ευρώ

Ένα πρότζεκτ που ξεκίνησε σαν χόμπι μπορεί να μετατραπεί στο «αντίπαλο δέος» του Android.

Μια ομάδα προγραμματιστών του Android κατάφερε να συγκεντρώσει επένδυση ύψους επτά εκατομμυρίων ευρώ για να μετατρέψει ένα πρότζεκτ που ξεκίνησε σαν χόμπι, στο «αντίπαλο» δέος του δημοφιλούς λειτουργικού συστήματος της Google.

Το CyanogenMod (CM) είναι ένα λειτουργικό που επιτρέπει στους χρήστες να ανταλλάσουν την επίσημη εκδοχή του Android για μία νέα που τους παραχωρεί μεγαλύτερη δυνατότητα ελέγχου στο τηλέφωνο ή το tablet τους. Υπολογίζεται ότι την εφαρμογή έχουν ήδη εγκαταστήσει περισσότεροι από επτά εκατομμύρια χρήστες στις συσκευές τους.

Εγκαθιστώντας το λειτουργικό της Cyanogen οι χρήστες του Android μπορούν να «καθαρίσουν» τη συσκευή τους από εφαρμογές και προγράμματα που είχαν προ-εγκατασταθεί από τους κατασκευαστές ή τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας και τα οποία οι χρήστες δεν θέλουν. Τους επιτρέπει ακόμη να έχουν πρόσβαση σε εφαρμογές που φτιάχνονται αποκλειστικά για το Cyanogen.

Χάρη στην επένδυση, οι δημιουργοί του CM μπόρεσαν να προχωρήσουν στην ίδρυση εταιρείας, στην οποία πια θα εργάζονται επί πληρωμή οι προγραμματιστές που μέχρι τώρα παρέμεναν απλήρωτοι. Επικεφαλής του τομέα τεχνολογίας της Cyanogen Inc, που έχει έδρα το Σιάτλ των ΗΠΑ, θα είναι ο Στιβ Κόντικ, ένας εκ των πρωτεργατών του μοντέλου του λειτουργικού του Android.

Διαβάστε ακόμη: H ελληνική εφαρμογή που «κερδίζει» το App Store

Προτεραιότητα της εταιρείας, σύμφωνα με τον Κόντικ, ήταν η δημιουργία ενός παγκόσμιου installer που θα διευκόλυνε τη διαδικασία της αντικατάστασης του επίσημου κώδικα Android των συσκευών με το Cyanogen, κάτι που αναμένεται να είναι διαθέσιμο στο κοινό τις ερχόμενες εβδομάδες.

Ο Κόντικ δεν είναι φειδωλός όταν μιλάει για το όραμα της Cyanogen, αφού, όπως έγραψε στο blog της εταιρείας, «στόχος μας είναι να ξεπεράσουμε την Google και να δημιουργήσουμε ένα λειτουργικό σύστημα που έχει σχεδιαστεί από τους ανθρώπους που το χρησιμοποιούν. Πιστεύουμε πως ήρθε η ώρα η κινητή σας συσκευή να ξαναγίνει δική σας. Αυτή είναι η ιδέα που προωθούμε σε όλους».

Σε ένa ξεχωριστό post στο blog, ο Μιτς Λάσκι, ένας από τους επενδυτές που βοήθησαν στη συγκέντρωση του ποσού της επένδυσης, έγραψε πως η άνοδος του Android φέρνει ευκαιρίες για εταιρείες σαν την Cyanogen, που σίγουρα θα βελτιώσουν την τελική εμπειρία των χρηστών. Σύμφωνα με τον Λάσκι, το γεγονός ότι περισσότεροι από τους μισούς χρήστες Android χρησιμοποιούσαν παλιότερη εκδοχή του λειτουργικού αυτού, σήμαινε πως υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης.

«Πιστεύουμε πως το CM θα γίνει ένα από τα μεγαλύτερα λειτουργικά συστήματα στον κόσμο», έγραψε ο Λάσκι.

Διαβάστε ακόμη: Οι επτά ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες τεχνολογίας