Από φαρμακοποιός, ειδικός στο πουκάμισο

Από φαρμακοποιός, ειδικός στο πουκάμισο

Ο Γιώργος Τσιόλιας μιλά στο FortuneGreece για την Oxford Company και για τα επόμενα σχέδια της εταιρείας. 

Αν δεν ήταν ιδρυτής μιας από τις μεγαλύτερες ελληνικές εταιρείες ανδρικής ένδυσης θα ήταν σχεδιαστής κουστουμιών θεάτρου, σίγουρα όμως όχι φαρμακοποιός, επάγγελμα το οποίο και σπούδασε στην Ιταλία. Γνωρίζει πολύ καλά την ιστορία του ενδύματος, είναι συλλέκτης παλαιών επίπλων, αγαπάει τα καλά βιβλία και τις καλές ταινίες και τραβάει την προσοχή του οτιδήποτε είναι elegant. Είναι από εκείνες τις περιπτώσεις ανθρώπων που κατέληξαν να κάνουν το χόμπυ τους επάγγελμα.

«Στο επάγγελμα του φαρμακοποιού δεν έβλεπα δημιουργικότητα αλλά μια μεταπώληση κουτιών. Αυτό που με οδήγησε στην δημιουργία της Oxford Company ήταν το αγαπημένο μου πουκάμισο, ποιότητας Oxford, το οποίο με έκανε να αισθάνομαι τόσο όμορφος που το είχα κάνει δεύτερο δέρμα μου» αναφέρει στο fortunegreece.com ο Γιώργος Τσιόλιας, ιδρυτής της Oxford Company. Την εποχή εκείνη διάβαζε σημαιολογία και έδινε ιδιαίτερη έμφαση στην χρηστικότητα των αντικειμένων. Το πουκάμισο ήταν, όπως μας εξηγεί, όχι μόνο το σημαντικότερο ένδυμα ανδρών και γυναικών, αλλά και το ένδυμα που ταυτίστηκε όσο κανένα άλλο με κοινωνικά και πολιτικά γεγονότα. Η εταιρεία του ξεκίνησε τη δραστηριοποίησή της το 1991 στο Βόλο, την ιδιαίτερη πατρίδα του, και σήμερα είναι leader στην αγορά της ανδρικής ένδυσης, δίνοντας παράλληλα θέση εργασίας σε 180 εργαζόμενους.

Το 2013 ήταν μια καλή χρονιά για την εταιρεία, αφού παρά την κρίση κατάφερε να αυξήσει τις πωλήσεις της -που είχαν καταγράψει πτώση από το 2010 και μετά – και να εμφανίσει τζίρο 12,1 εκατ. Ευρώ από 11,57 εκατ. το 2012. Τα στοιχεία α’ τριμήνου για την τρέχουσα χρονιά είναι εξίσου θετικά και ο στόχος για τον ισολογισμό του 2014 είναι αύξηση 10% του κύκλου εργασιών. « Η εταιρεία κινείται καλά σε επίπεδο πωλήσεων χωρίς να έχει μειώσει τις τιμές. Υπάρχει βέβαια και η σειρά Smart Price η οποία προσέλκυσε όσους αγαπούν τα ρούχα μας επωφελούμενοι από τις καλές τιμές. Ο κλάδος τα τελευταία χρόνια έχει υποστεί απώλειες της τάξης του 40%- 50%, ωστόσο, για την Oxford Company το κλασσικό ανδρικό πουκάμισο αποτελεί unique point of sale. Εξίσου δυνατή είναι και στην κατηγορία των κοντομάνικων polo, αλλά και στα πλεκτά που λανσάρει κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου.

«Η κρίση έκλεισε πολλές εταιρείες του κλάδου που δεν είχαν λόγο ύπαρξης, που πουλούσαν πολύ ακριβά προϊόντα και δεν ήταν σωστές απέναντι στο κράτος. Ο κλάδος περνάει διάφορες δυσκολίες. Έμειναν τελικά αυτοί που αγαπούσαν τη δουλειά και είχαν τεχνογνωσία. Οι εταιρείες από εδώ και μπρος δεν θα δούνε αύξηση της κατανάλωσης, αλλά του μεριδίου της πίτας». Ο ίδιος συνεχίζει λέγοντας πως το πλήγμα από το παραεμπόριο ήταν μεγάλο. Ακόμη και έξω από το κατάστημα που διατηρούσε παλαιότερα η εταιρεία στην οδό Πατησίων επιτήδειοι πουλούσαν προϊόντα μαϊμού. Προτείνει δε να δημιουργηθούν όροι και καθαροί κανόνες από το κράτος που να ισχύουν για όλους.

Το e-shop της εταιρείας έκλεισε μόλις ένα χρόνο λειτουργίας. Στο ηλεκτρονικό κατάστημα ισχύουν οι ίδιες τιμές και προωθητικές ενέργειες με εκείνες των κανονικών καταστημάτων, ενώ τα μεταφορικά είναι δωρεάν. Επιπρόσθετα, μέσω του e-shop κάποιος που ζει στην επαρχία μπορεί να βρει stock προηγούμενων ετών. Το πιο σημαντικό είναι ότι το e-shop προσέλκυσε άνδρες και γυναίκες που δεν ανήκαν πριν στο πελατολόγιο της Oxford Company, ενώ το μεγαλύτερο στοίχημα για την εταιρεία είναι οι εξαγωγές μέσω του e-shop στην Ευρώπη, σχέδιο το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή τον Οκτώβριο. Την ίδια στιγμή η επιχείρηση ετοιμάζει βαλίτσες για Βουλγαρία, καθώς έχει κατοχυρώσει τη θέση της στο εμπορικό κέντρο South Ring που βρίσκεται στη γειτονική χώρα.

Η εταιρεία διατηρεί 53 καταστήματα εκ των οποίων τα τέσσερα είναι αποκλειστικά για γυναίκες – Oxford Company Women- σε Γλυφάδα, Κολωνάκι, Θεσσαλονίκη και Βόλο, στα οποία επικρατεί η φιλοσοφία της εταιρείας, αλλάζει ωστόσο ο τρόπος στησίματος των καταστημάτων. Στα ανδρικά καταστήματα τα ρούχα βρίσκονται διπλωμένα στα ράφια επειδή ο άνδρας ψωνίζει με βάση το χρώμα και το σχέδιο, ενώ στα γυναικεία τα ρούχα είναι ανοιχτά, διότι οι γυναίκες θέλουν να αισθάνονται ότι τα ρούχα «περιμένουν» να δοκιμαστούν.

Για τους φανατικούς της Oxford Company υπάρχει από τον Μάιο του 2010 και το Oxford Company Club το οποίο μέχρι σήμερα απαριθμεί 128.000 μέλη, ενώ τους δίνεται η δυνατότητα τα ρούχα που φορούν να έχουν την προσωπική τους σφραγίδα μέσα από το μονόγραμμα που μπορούν τα ράψουν κατόπιν παραγγελίας.

Η τάση για την Άνοιξη – Καλοκαίρι 2014 είναι ανάλαφρη. Το μπλε είναι διάχυτο σε όλες του τις αποχρώσεις, με σχέδια μονόχρωμα, καρό και ριγέ για τα κλασσικά πουκάμισα και έμφαση στα εμπριμε για τα σπορ.

1/5

Διαβάστε ακόμα:

Τα ρούχα που αγαπούν την Ελλάδα

Οι «δείκτες» των διασημότερων οίκων μόδας

Όταν το design ξεπερνά το προϊόν