Από τι απειλούνται 100 εκατομμύρια άνθρωποι μέχρι το 2030;

Από τι απειλούνται 100 εκατομμύρια άνθρωποι μέχρι το 2030;
LOS ANGELES, CA - MAY 31: A Hotshot fire crew takes break on a scorched ridge shortly before sunset the Powerhouse fire on May 31, 2013 south of Lake Hughes, California. Firefighters have been battling hot dry conditions. (Photo by David McNew/Getty Images)

Η κλιματική αλλαγή μπορεί να σπρώξει στη φτώχεια πάνω από 100 εκατομμύρια ανθρώπους το αργότερο μέχρι το 2030.

του Τζάστιν Γουόρλαντ

Η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να σπρώξει στη φτώχεια πάνω από 100 εκατομμύρια ανθρώπους ως το 2030, κυρίως εξαιτίας δυσκολιών στις σοδειές. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα μιας νέας έκθεσης της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Σε όλο τον κόσμο, η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια μείωση κατά 5% των σοδειών μέχρι το 2030 και κατά 30% μέχρι το 2080. Παράλληλα, και οι αρρώστιες σε ακραίες καιρικές συνθήκες εξαπλώνονται ταχύτερα, γεγονός που απειλεί να επιτείνει την παγκόσμια φτώχεια.

Οι φτωχές χώρες αντιμετωπίζουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο, καθώς η παγκόσμια υπερ-θέρμανση χειροτερεύει. Οι περιοχές της Υπο-Σαχάριας Αφρικής και της Νότιας Ασίας θα πληγούν περισσότερο από τις υπόλοιπες από τις υψηλότερες θερμοκρασίες. Επίσης, οι φτωχές κοινότητες συνήθως είναι χτισμένες σε περιοχές που δέχονται αμεσότερα τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, όπως π.χ. οι πλημμύρες, ενώ πλήττονται περισσότερο κι από τις αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων.

Σύμφωνα με την έκθεση, κάποιες από τις αρνητικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής μπορούν να αποτραπούν αν οι χώρες σε όλο τον πλανήτη συμφωνήσουν να μειώσουν τις εκπομπές αερίων που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου και προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα της θέρμανσης του πλανήτη, προτού να είναι πολύ αργά.

Ηγέτες απ’ όλο τον κόσμο πρόκειται να συναντηθούν στο Παρίσι στα τέλη Νοεμβρίου για να επιτύχουν μια συμφωνία που θα περιέχει αυτούς τους στόχους.

Τέλος, η έκθεση τονίζει ότι πλέον είναι κοινή πεποίθηση μεταξύ των ειδικών ότι όλοι οι αναπτυξιακοί στόχοι πρέπει να είναι αλληλένδετοι με το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής.

Όπως αναφέρει κι ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Ζιμ Γιονγκ Κιμ, «το να μπει ένα τέλος στη φτώχεια δεν θα είναι ποτέ δυνατό αν δεν αναλάβουμε δράση για να ελαττώσουμε την απειλή της κλιματικής αλλαγής στους φτωχούς ανθρώπους και να μειώσουμε δραματικά τις βλαβερές εκπομπές αερίων».

Και καταλήγει, σε δήλωσή του: «Η κλιματική αλλαγή πλήττει σκληρότερα τους φτωχούς».