Αποκλείει «μεγάλη απομείωση» του χρέους ο Δραγασάκης

Αποκλείει «μεγάλη απομείωση» του χρέους ο Δραγασάκης
Ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Ιωάννης Δραγασάκης κατά την ομιλία του στη συζήτηση και λήψη απόφασης, επί της προτάσεως που κατέθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, σχετικά με τη διερεύνηση των αιτιών επιβολής τραπεζικής αργίας και κεφαλαιακών περιορισμών, υπογραφής του τρίτου Μνημονίου και ανάγκης νέας ανακεφαλαιοποίησης των πιστωτικών ιδρυμάτων, Τρίτη 26 Ιουλίου 2016. ΑΠΕ-ΜΠΕΑ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές

«Και οι πιστωτές μας είναι υπερδανεισμένοι», είπε και προανήγγειλε ότι η διαδικασία θα είναι μακρά.

Τις μετριοπαθείς προσδοκίες που διατηρεί η κυβέρνηση για το θέμα της απομείωσης του χρέους αποκάλυψε στη Βουλή ο Γιάννης Δραγασάκης παραδεχόμενος ότι τη δεδομένη στιγμή οι διεθνείς συγκυρίες δεν επιτρέπουν μια ριζική λύση για την ελληνική περίπτωση.

«Δεν θεωρώ εύκολο να πετύχουμε μεγάλη απομείωση του χρέους για την Ελλάδα γιατί και οι πιστωτές μας είναι υπερδανεισμένοι» είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αποκαλύπτοντας στη νεοσύστατη υποεπιτροπή για την απομείωση του χρέους, την πραγματιστική προσέγγιση της κυβέρνησης για το θέμα. Σημείωσε, ωστόσο, ότι θα πρέπει να δοθεί βάρος από τώρα στη διεκδίκηση του χρέους ώστε να καλλιεργηθεί το έδαφος για μια ριζική λύση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

«Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε τώρα, ούτε ώστε στη συνέχεια από κοινού με άλλες χώρες να διεκδικήσουμε μια ριζική πανευρωπαϊκή ρύθμιση του χρέους» είπε. Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι η διεκδίκηση της απομείωσης του χρέους θα είναι μια χρονοβόρα διαδικασία. «Ακόμη και να έρθουν πολύ ευνοϊκά τα πράγματα εξ’ ορισμού πάμε πέρα από το 2018» είπε και πρότεινε να μείνει ανοιχτός ο ορίζοντας εργασιών της υποεπιτροπής.

Ο κ. Δραγασάκης επισήμανε, πάντως, ότι υπάρχει αυξημένο διεθνές ενδιαφέρον για το ελληνικό αίτημα αφού ενδεχόμενη λύση του χρέους της Ελλάδας θα αποτελέσει «πρόκριμα» και για τις άλλες χώρες. «Δείχνουν ενδιαφέρον και οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο και το ΔΝΤ» είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και αναφέρθηκε σε σχετικές εκθέσεις του αμερικανικού Κογκρέσου και του ΟΗΕ.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης πρότεινε, παράλληλα, να ψηφιστεί διάταξη στο Σύνταγμα που θα προβλέπει ανώτατο όριο του χρέους. «Στη Συνταγματική μεταρρύθμιση ίσως πρέπει να μπει κάποιο όριο για το χρέος» είπε και επικαλέστηκε την περίπτωση του Ισημερινού όπου το Σύνταγμα της χώρας προβλέπει με γενική ρύθμιση ένα ανώτατο όριο, που καθορίζεται στη συνέχεια ακριβώς από το κοινοβούλιο. Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι η λύση για την αντιμετώπιση του χρέους δεν είναι η δαιμονοποίηση των ελλειμμάτων αλλά ούτε και η αγιοποίησή τους.

Πηγή: news247.gr