Αποκλειστικό: Ο CEO των Metro μιλάει στο Fortune για την εξαγορά της Βερόπουλος

Αποκλειστικό: Ο CEO των Metro μιλάει στο Fortune για την εξαγορά της Βερόπουλος

Ο Αριστοτέλης Παντελιάδης αποκαλύπτει πώς ολοκληρώθηκε το μεγαλύτερο και πιο γρήγορο deal στο χώρο των super market.

Λίγες ημέρες πριν οι επιχειρήσεις αποχαιρετίσουν ένα δύσκολο οικονομικά έτος που σημαδεύτηκε από την επιβολή capital controls, τη μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών , την υποχώρηση ανταγωνιστικότητας και την έλλειψη αξιοπιστίας στις αγορές του εξωτερικού, ένα μεγάλο deal στον κλάδο του λιανεμπορίου έρχεται να επιβεβαιώσει τα προβλήματα βιωσιμότητας που αντιμετωπίζει η πλειονότητα των Ελλήνων επιχειρηματιών. Η εξαγορά της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Βερόπουλος από τα Metro, συμφερόντων της οικογένειας Παντελιάδη, σηματοδοτεί μια νέα σελίδα για τον κλάδο του λιανεμπορίου τροφίμων, αφού μια ιστορική εταιρεία συνεχίζει ακάθεκτη την πορεία της υπό νέο ιδιοκτησιακό καθεστώς, διασφαλίζοντας χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Η διοίκηση της Metro δεν κάθισε με «σταυρωμένα» τα χέρια. Έπειτα από το ναυάγιο στο deal της Βερόπουλος με τον Σκλαβενίτη, άδραξε την ευκαιρία και πέρασε στην αντεπίθεση πραγματοποιώντας μια από τις μεγαλύτερες εξαγορές που έχουν καταγραφεί ποτέ στον κλάδο των σούπερ μάρκετ. Λίγα μόλις εικοσιτετράωρα μετά την εξαγορά ο Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Metro, Αριστοτέλης Παντελιάδης μιλά αποκλειστικά στο Fortunegreece.com και δίνει απαντήσεις αναφορικά με το γιατί έγινε τώρα η εν λόγω εξαγορά, ποιες θα είναι οι επιπτώσεις της συγχώνευσης των δύο εταιρειών στον κλάδο του λιανεμπορίου τροφίμων, αλλά και ποιες επεκτατικές κινήσεις θα ακολουθήσουν τα επόμενα χρόνια. «Το τοπίο μεταλλάσσεται και οι πιο υγιείς επιχειρήσεις που προσφέρουν πιο ανταγωνιστικές υπηρεσίες στον καταναλωτή κερδίζουν μερίδια αγοράς με διάφορους τρόπους. Η ανάπτυξη της Metro μέσω της εξαγοράς του Βερόπουλου είναι απλώς μια από τις περιπτώσεις αυτές» αναφέρει.

panteliadis_metro-600x350
Photo:
O Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Metro, Αριστοτέλης Παντελιάδης.

«Ίσως το μεγαλύτερο και πιο γρήγορο deal που έγινε ποτέ στον κλάδο των σούπερ μάρκετ»
Ο ίδιος τονίζει πως, όταν ο Σκλαβενίτης απέσυρε το ενδιαφέρον του για το Βερόπουλο, η διοίκηση της Metro εξέτασε αμέσως και με μεγάλη προσοχή την πιθανότητα εξαγοράς, καθώς και τα οφέλη που θα μπορούσε να προσπορίσει από αυτή. «Έγιναν οι σχετικές συζητήσεις, οι οποίες είχαν αίσια κατάληξη. Σημειώνω ότι όλα έγιναν σε ελάχιστο χρόνο, καθώς η οικονομική θέση της Βερόπουλος ήταν κακή και δεν υπήρχαν χρονικά περιθώρια. Έχω την αίσθηση ότι δεν έχει γίνει ποτέ μέχρι τώρα συμφωνία εξαγοράς τέτοιου μεγέθους σε τόσο λίγο χρόνο».

Παρά την άσχημη εικόνα που επικρατεί στον κλάδο η διοίκηση της Metro έχει κάθε λόγο να χαίρεται αφού το 2015 θα κλείσει με μια αύξηση του κύκλου εργασιών της τάξης του 6%, περίπου στα 740 εκατ. ευρώ.  «Η κερδοφορία μας θα κυμανθεί περίπου στα περσινά επίπεδα, που είναι πολύ ικανοποιητικά για τα δεδομένα του κλάδου. Το βάρος από εδώ και πέρα θα πέσει προφανώς στην ομαλή ένταξη του δικτύου της Βερόπουλος στην εταιρεία μας. Αυτό απαιτεί σημαντικές οργανωτικές και επενδυτικές κινήσεις, καθώς πολλά καταστήματα χρειάζονται νέο εξοπλισμό για να έρθουν στις προδιαγραφές που εμείς θέτουμε. Υπολογίζουμε ότι την επόμενη τριετία θα επενδύσουμε περίπου 50 εκ. στην αναβάθμιση του εξοπλισμού των καταστημάτων».

Στόχος να φτάσει ο κύκλος εργασιών τα 1,5 δισ ευρώ
Άλλωστε η σταθερή αναπτυξιακή πορεία της αλυσίδας σούπερ μάρκετ Metro, ήταν και αυτή που της χάρισε πριν από λίγες ημέρες στα βραβεία επιχειρηματικότητας Κούρος, το βραβείο «Ανάπτυξης και Καινοτομίας». Ο ετήσιος κύκλος εργασιών της METRO, κατά τη θητεία του κ. Παντελιάδη, αυξήθηκε από 367 εκατ. ευρώ το 2002 σε 700 εκατ. ευρώ το 2014, με την METRO να αποτελεί σήμερα έναν από τους μεγαλύτερους παίκτες του κλάδου στην Ελλάδα, ηγέτιδα εταιρεία στο χώρο της χονδρικής πώλησης με 46 καταστήματα και σταθερά ανερχόμενη στα super market, με 65 καταστήματα My market.

«Κάνουμε πολύ δουλειά στη Metro για να ικανοποιούμε τους πελάτες μας. Έχουμε καταφέρει να είμαστε με διαφορά η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα στο χώρο των Cash and Carry, με μερίδιο αγοράς 45%, το οποίο ανεβαίνει συνεχώς. Στα My Market έχουμε μια οργάνωση που μας επέτρεψε να προβούμε στην εξαγορά μιας πολύ μεγαλύτερης αλυσίδας. ‘Ένα βραβείο είναι μια τιμητική διάκριση που μας γεμίζει όλους ικανοποίηση, αλλά η αλήθεια είναι ότι οι προκλήσεις είναι μπροστά μας και ο πήχης ανεβαίνει πολύ ψηλότερα. Θέλουμε το 2018 να είμαστε μια εταιρεία με 1.5 δις κύκλο εργασιών και 10.000 εργαζόμενους».

Υπενθυμίζεται πως με την ολοκλήρωση της συμφωνίας θα περιέλθουν στη ΜΕΤΡΟ οι κεντρικές αποθήκες και το δίκτυο 180 καταστημάτων Βερόπουλος, που εκτείνεται σε 54 πόλεις. Από την πλευρά της η οικογένεια Βερόπουλου θα κρατήσει τη δραστηριότητά της στα Σκόπια και τη Σερβία, όπου έχει σημαντική παρουσία με 16 καταστήματα.