Αρχίζει να «ματώνει» και η Ελλάδα από την κρίση στην Ουκρανία

Αρχίζει να «ματώνει» και η Ελλάδα από την κρίση στην Ουκρανία

Εκτιμάται πως η πτώχευση του ρωσικού τουριστικού πρακτορείου Labirint μπορεί να προκαλέσει ζημιά τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ στην οικονομία.

Οικονομικές επιπτώσεις και για την ελληνική οικονομία ξεκινά να έχει η κρίση που μαίνεται εδώ και μήνες στην Ουκρανία με τον κλάδο του τουρισμού να είναι ανάστατος από το «λουκέτο» σε ένα από τα μεγαλύτερα ρωσικά τουριστικά πρακτορεία που είχε στενές σχέσεις με τη χώρα μας και τον αγροτικό τομέα να «τρέμει» την πιθανή μείωση των εισαγωγών ελληνικών προιόντων από τη Ρωσία.

Μόλις πριν από μερικές ημέρες η Ρωσική Υπηρεσία Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου έκανε γνωστό πως ενδέχεται να επιβάλει περιορισμούς στην εισαγωγή φρούτων από την Ελλάδα. Η Ρωσία μπορεί να επικαλείται υγειονομικούς λόγους, όμως γίνεται αμέσως αντιληπτό πως πρόκειται για «αντίποινα» στις κυρώσεις που επέβαλε η ΕΕ στη Μόσχα για την εμπλοκή της στην Ουκρανία και τις υποψίες πως βρίσκεται πίσω από τον ανεφοδιασμό των ρωσόφιλων αυτονομιστών.

Τις προηγούμενες ημέρες με την επίκληση της ίδιας δικαιολογίας οι ρωσικές Αρχές επέβαλαν περιορισμούς στις εισαγωγές φρούτων και λαχανικών από την Ουκρανία, την Πολωνία, την Ολλανδία, τη Μολδαβία και είχαν υποστηρίξει ότι πιθανώς τα μέτρα να επεκταθούν πρωτίστως «στις εισαγωγές από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης».

Η Ρωσία αποτελεί τα τελευταία χρόνια αγορά-στόχο για τους Έλληνες εξαγωγείς με την αξία των εξαγωγών ωστόσο να μην υπερβαίνει διαχρονικά τα 500 εκατ. ευρώ. Το συνολικό μερίδιο της Ελλάδας στις ρωσικές εισαγωγές σε βερύκοκα, νεκταρίνια, ροδάκινα και βύσσινο έφθασε το 12,5% (σε απόλυτους αριθμούς 57,8 χιλιάδες τόνους και ύψος 90,1 εκατ. δολαρίων). Στην κατηγορία «λοιπά φρέσκα φρούτα», το ελληνικό μερίδιο είναι 15,7% (58,7 χιλιάδες τόνοι, που αντιστοιχούν σε 97,1 εκατ. δολάρια) και πολύ μικρότερο στα υπόλοιπα φρούτα. Την περασμένη χρονιά οι ελληνικές εισαγωγές σε εσπεριδοειδή έφθασαν τους 14,2 χιλιοτόνους (15 εκατ. δολάρια), σε σταφύλια τον 1,1 χιλιοτόνο (2,3 εκατ. δολάρια), σε πεπόνια 0,2 χιλιοτόνους (0,2 εκατ. δολάρια), σε μήλα και αχλάδια 3,4 χιλιοτόνους (3,6 εκατ. δολάρια).

Την ίδια ώρα, το «κανόνι» ενός εκ των  μεγαλύτερων τουριστικών πρακτορείων της Ρωσίας, του Labirint Travel, προκαλεί, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προέδρου του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΕΤΕ) Ανδρέα Ανδρεάδη, ζημιά τουλάχιστον 300 εκατ. ευρώ.

«Εδώ και μήνες μας ανησυχεί η εικόνα στη Ρωσία, περιμέναμε ότι θα είχαμε δυο-τρεις χρεοκοπίες μικρών γραφείων, αυτό είναι μεγάλο» τόνισε για το Labirint Τravel ο κ. Ανδρεάδης μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ προειδοποίησε δε, ότι θα υπάρχουν κι αλλά προβλήματα στον τουρισμό λόγω της κρίσης. «Πέρυσι είχαμε 1,35 εκατ. Ρώσους τουρίστες και 250.000 Oυκρανούς. Στόχος μας ήταν να κρατήσουμε τον ίδιο αριθμό στους Ρώσους… Δεν θα τα καταφέρουμε οι Ρώσοι τουρίστες υπολογίζονται φέτος σε 1,1 με 1,2 εκατ., ενώ για τους Ουκρανούς η πτώση είναι πάνω από 50%» εξήγησε. «Λόγω του εμπάργκο έκλεισαν τράπεζες, το ρούβλι πέφτει, ο κόσμος στη Ρωσία έχει τρομερή ανασφάλεια και ανησυχία», επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ.

Σύμφωνα με τον Ανδρέα Ανδρεάδη στη χώρα μας αυτή την στιγμή βρίσκονται 8.000 Ρώσοι τουρίστες μέσω του συγκεκριμένου πρακτορείου, από τους περίπου 30.000 που ταξιδεύουν ανά τον κόσμο. «Μέλημά μας είναι οι 8.000 τουρίστες να μην κληθούν να ξαναπληρώσουν για τη διαμονή τους. Τοπικά γραφεία δέχθηκαν να καλυφθεί το υπολειπόμενο κόστος της διαμονής. Νομίζω ότι οι πελάτες που έχουν κλείσει με το γραφείο αυτό, θα κάνουν νέα κράτηση με άλλους οργανισμούς» ανέφερε.

Στα 3 εκατ. ευρώ η ζημιά σε Ρόδο-Κω
Στη Ρόδο εκτιμάται πως βρίσκονται περί τους 5.000 τουρίστες του Labirint Travel και υπάρχουν φόβοι να προκληθούν σοβαρά προβλήματα με ευρύτερες επιπτώσεις. Ήδη σύμφωνα με πληροφορίες του News247.gr, παράγοντες της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, βρίσκονται σε ανοιχτή επικοινωνία με την αρμόδιους του υπουργείου Τουρισμού, επιδιώκοντας να υπάρξει λύση με πολιτική παρέμβαση και να αποφευχθούν τα προβλήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη στο αεροδρόμιο της Ρόδου, έχουν προκληθεί μικροεπειδόσια με εγκλωβισμένους τουρίστες του πρακτορείου, που πιθανόν να πάρουν σοβαρές διαστάσεις μέσα στις επόμενες ημέρες, αν δεν δοθούν λύσεις.

Υπολογίζεται ότι τα χρέη του Ρωσικού πρακτορείου, στα ξενοδοχεία Ρόδου και Κω, προσεγγίζουν τα 3 εκατομμύρια ευρώ.

Διαβάστε ακόμη:

Διακοπή λειτουργίας μεγάλου ρωσικού τουριστικού πράκτορα

Έρχονται «αντίποινα» και στην Ελλάδα από τη Ρωσία;

Κορκίδης: Δυσμενείς οι επιπτώσεις των κυρώσεων της ΕΕ στη Ρωσία

Καλλιεργητές και εξαγωγείς «τρέμουν» πιθανό ρωσικό εμπάργκο

Ρωσικό εμπάργκο και στη φυτική παραγωγή της Ευρώπης;