«Ασφυξία» στην κυβέρνηση από τα νέα μέτρα που ζητούν οι δανειστές

«Ασφυξία» στην κυβέρνηση από τα νέα μέτρα που ζητούν οι δανειστές
ΣΥΡΙΖΑ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΓ ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ

Σε τεντωμένο σχοινί η διαπραγμάτευση – Η απάντηση Τσακαλώτου και το μεσοπρόθεσμο για τη περίοδο 2017 – 2020.

Για πρώτη φορά επισήμως ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος παραδέχτηκε μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικάνικου Επιμελητηρίου για την «Ώρα της Ελληνικής Οικονομίας», ότι οι δανειστές πιέζουν για πρόσθετα μέτρα, από το 2018 και μετά.

Οι θεσμοί ζητούν από την κυβέρνηση να καταθέσει και να ψηφίσει μέσα στο 2016 το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2017 -2020 και να περιληφθούν σε αυτό πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα. Για να κλείσει η αξιολόγηση πρέπει να προσδιοριστεί το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, έως το 2020. Αυτό, όμως, είναι συνάρτηση των αποφάσεων που θα ληφθούν για το χρέος, σε μια σκληρή διαπραγμάτευση ΔΝΤ και Γερμανίας. Στο τέλος αυτής της διαπραγμάτευσης θα βγει και ο λογαριασμός των πρόσθετων μέτρων που ίσως κληθεί να πάρει η Ελλάδα από το 2018 και μετά.

Σχολιάζοντας την απαίτηση των δανειστών, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι δεν είναι ούτε τίμιο ούτε λογικό, το ΔΝΤ και κάποιες χώρες που δεν επιθυμούν τη μείωση των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα, από 3,5% σε 2,5%, να αναζητούν συμβιβασμό στις πλάτες μας και να πιέζουν για πρόσθετα μέτρα, το 2019 και 2020. Επικαλέστηκε μάλιστα τον Ζορμπά του Καζαντζάκη, που θα έλεγε στο ΔΝΤ: «Δεν είναι αυτό φιλότιμο γιατί πρέπει να τα βάζουν και με τους δυνατούς».

Στο κρίσιμο μέτωπο των πλεονασμάτων, προειδοποίησε πως η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να δεχθεί, εάν δεν μειωθούν οι στόχοι για τα πλεονάσματα, να έλθει το Eurogroup και να πει, νομοθετήστε τώρα όλα τα μέτρα για να εφαρμοστούν στη διετία 2019 – 2020, καθώς κάτι τέτοιο δεν είναι τίμιο.

«Η πρόταση μου είναι η εξής. Να συμφωνήσουμε τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 3,5% στο 2,5% και να δεσμευθεί η ελληνική κυβέρνηση ότι αυτό το 1% της διαφοράς και όλος ο χώρος που θα δημιουργηθεί από αυτή τη μείωση θα κατευθυνθεί μόνο στην ελάφρυνση φόρων», δήλωσε σε μια έμμεση απάντηση στο Β. Σόιμπλε.

Παράλληλα υποστήριξε, πως οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν μπορούν να διαπραγματεύονται για τα εργασιακά εκτός των καλύτερων ευρωπαϊκών πρακτικών, ενώ σημείωσε πως αν και έχουν κάνει πολλά για να βοηθήσουν την ελληνική κυβέρνηση να βρεθεί συμβιβασμός στα εργασιακά, ίσως κάνουν κάποιους συμβιβασμούς για να εντάξουν το ΔΝΤ.

Όσον αφορά στο ΔΝΤ αμφισβήτησε τον σκεπτικισμό του για την ποσότητα και την ποιότητα των ελληνικών μεταρρυθμίσεων.

Θα καταλήξουν τα ευχολόγια σε συμφωνία;

Υπέρ μιας συνολικής συμφωνίας ο Ντάισελμπλουμ
Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισεμπλουμ εξέφρασε σήμερα την ελπίδα να επιτευχθεί ως την επόμενη συνεδρίαση των υπουργών της ευρωζώνης, στις 5 Δεκεμβρίου, συνολική συμφωνία με την Ελλάδα για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής, δήλωσε, επίσης, ότι η Ελλάδα έχει, ως σήμερα, σημειώσει εντυπωσιακή πρόοδο και ευελπιστεί πως θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για την εδραίωση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Πρόσθεσε, ακόμα, πως η Ελλάδα οφείλει να προωθήσει τις διαρθρωτικές αλλαγές που είναι αναγκαίες, αλλά και οι άλλες χώρες της ευρωζώνης οφείλουν να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Στόχος είναι η συνέχιση της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, κατέληξε ο κ. Ντάισελμπλουμ.