Άτακτη υποχώρηση της κυβέρνησης για την ΕΛΣΤΑΤ

Άτακτη υποχώρηση της κυβέρνησης για την ΕΛΣΤΑΤ
Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος (Δ) και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης (Α) συνομιλούν στη συζήτηση και λήψη απόφασης, επί της προτάσεως που κατέθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, σχετικά με τη διερεύνηση των αιτιών επιβολής τραπεζικής αργίας και κεφαλαιακών περιορισμών, υπογραφής του τρίτου Μνημονίου και ανάγκης νέας ανακεφαλαιοποίησης των πιστωτικών ιδρυμάτων, Τρίτη 26 Ιουλίου 2016. ΑΠΕ-ΜΠΕΑ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές

Η δήλωση μεταμέλειας, η πίεση από Κομισιόν και ΔΝΤ και η δεύτερη αξιολόγηση.

Σε…δήλωση μεταμέλειας υποχρεώθηκε η κυβέρνηση για το θέμα της ΕΛΣΤΑΤ, μετά την αυστηρή προειδοποίηση τόσο της Κομισιόν, όσο και του ΔΝΤ.

Το μήνυμα είχε σταλεί με την επιστολή της Επιτροπής, αλλά και στη συνάντηση του Πιερ Μοσκοβισί με την υπουργική τριανδρία (Τσακαλώτος, Σταθάκης, Χουλιαράκης), ενώ την Πέμπτη και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ μίλησε για “σημαντική πρόοδο” στα στατιστικά στοιχεία από το 2010 και μετά και κάλεσε την κυβέρνηση να συνεχίσει να στηρίζει την αξιοπιστία των στατιστικών της στοιχείων.

Το…πικρό ποτήρι της αναδίπλωσης κλήθηκε να πιει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, ο οποίος από το βήμα της Βουλής δήλωσε πως “η ελληνική κυβέρνηση έχει πλήρη εμπιστοσύνη στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat. Δεν αμφισβητεί τα στοιχεία, στα οποία στηρίχθηκε η συμφωνία του Αυγούστου, εγγυάται και προστατεύει την ανεξαρτησία της, όπως έκανε με την τοποθέτηση νέου διευθυντή τον προηγούμενο χειμώνα”.

Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι οι δανειστές θα τηρήσουν σκληρή γραμμή στην αξιολόγηση και θα συνδέσουν ακόμη και τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, που επεξεργάζεται ήδη ο ESM, με την υλοποίηση των 15 προαπαιτούμενων, ενώ μέσα στο Eurogroup υπάρχουν και χώρες που επιμένουν τα όποια μέτρα ελάφρυνσης χρέους να δοθούν στην Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση και της δεύτερης αξιολόγησης.

Ήδη, ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ξεκαθαρίζει πως δεν πρόκειται να συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης εάν δεν ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση, η έκθεση βιωσιμότητας χρέους που θα διενεργήσουν οι υπηρεσίες της, χωρίς να αποκλείεται να απαιτηθεί να ξεκαθαρίσουν και τα μέτρα για την μακροπρόθεσμη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, δηλαδή ακόμη και το 2018.