Μπάρακ Ομπάμα εφ’ όλης της ύλης

Μπάρακ Ομπάμα εφ’ όλης της ύλης

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε στην Ουκρανία, στο ενδεχόμενο νέων κυρώσεων στη Ρωσία, στο Ιράκ και στη Συρία. 

Συνέντευξη τύπου στην οποία αναφέρθηκε σε όλα τα κρίσιμα μέτωπα έδωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα.

Ο Ομπάμα αναφέρθηκε στις εξελίξεις στην Ουκρανία και στο Ιράκ και ξεκαθάρισε την αμερικανική στάση.

Για την Ουκρανία
«Είναι ολοφάνερο για ολόκληρο τον κόσμο» ότι οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται στην Ουκρανία, δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, που ανακοίνωσε επίσης ότι θα υποδεχθεί τον Ουκρανό ομόλογό του Πέτρο Ποροσένκο τον επόμενο μήνα στο Λευκό Οίκο.

«Η ρωσική παρείσφρηση που εκτυλίσσεται αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία δε μπορεί παρά να προκαλέσει» την επιβολή πρόσθετων κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας προσέθεσε ο Ομπάμα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου.

Ωστόσο ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους απέκλεισε το ενδεχόμενο να αναληφθεί στρατιωτική δράση εναντίον της Ρωσίας λόγω των ενεργειών της στην Ουκρανία, ενώ απέφυγε να κάνει λόγο περί «εισβολής» της Ρωσίας.

«Όχι» σε στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία
Αναφερόμενος και στο θέμα του Ισλαμικού Κράτους και την πιθανότητα μιας στρατιωτικής επιχείρησης στη Συρία ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι οι σχεδιασμοί για την ενδεχόμενη αμερικανική στρατιωτική επέμβαση στη Συρία εναντίον των τζιχαντιστών δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί και ότι δε θα γίνουν αεροπορικές επιδρομές βραχυπρόθεσμα.

«Δεν θέλω να βιαζόμαστε. Δεν έχουμε ακόμα στρατηγική» υπογράμμισε ο Ομπάμα ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν να επιλέξουν μεταξύ της κυβέρνησης του Μπασάρ αλ Άσαντ και του Ισλαμικού Κράτους και ότι «συνεχίζουν να υποστηρίζουν τη μετριοπαθή αντιπολίτευση».

«Χρειαζόμαστε ένα σαφές σχέδιο» ανέφερε ο αμερικανός πρόεδρος υποσχόμενος να προχωρήσει σε διαβουλεύσεις με το Κογκρέσο για το θέμα αυτό. Η τοποθέτηση του προέδρου Ομπάμα χαμήλωσε τις προσδοκίες που τροφοδοτήθηκαν από διαρροές αξιωματούχων προς τα αμερικανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης ότι οι αεροπορικές επιθέσεις εναντίον στόχων του Ισλαμικού Κράτους στο εσωτερικό της Συρίας θα πρέπει να θεωρούνται επικείμενες.

Ο Ομπάμα τόνισε επίσης ότι η αντιμετώπιση της κατάστασης θα απαιτήσει μια περιφερειακή απάντηση στην απειλή που αντιπροσωπεύει το Ισλαμικό Κράτος και ότι το ζήτημα δεν μπορεί να επιλυθεί μέσω της αμερικανικής στρατιωτικής συμμετοχής και μόνο. «Έχω ζητήσει επανειλημμένα τη δημιουργία μιας νέας ιρακινής κυβέρνησης που θα πρέπει να τοποθετηθεί καλύτερα για να ξεριζώσουμε την απειλή» είπε ο αμερικανός πρόεδρος σημειώνοντας ότι ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι θα ταξιδέψει σύντομα στην περιοχή για να οικοδομήσει έναν συνασπισμό εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Η αμερικανική κυβέρνηση, η οποία επαναφέρει στο προσκήνιο τις ημέρες αυτές τις πιθανές αεροπορικές επιδρομές στη Συρία, είναι σε δύσκολη θέση καθώς εάν ξεκινήσουν αεροπορικές επιθέσεις κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους η Ουάσιγκτον και η Δαμασκός θα είναι σε αυτήν την περίπτωση ενάντια σε έναν κοινό εχθρό.

«Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τη μετριοπαθή αντιπολίτευση γιατί πρέπει να προσφέρουμε στους ανθρώπους μια εναλλακτική λύση στη Συρία από ότι ο Άσαντ ή το Ισλαμικό Κράτος», δήλωσε ο Ομπάμα, ο οποίος έκρινε ότι ο Σύρος πρόεδρος έχει χάσει «κάθε νομιμότητα» στη διεθνή σκηνή. «Δεν βλέπω κανένα σενάριο στο οποίο ο Άσαντ θα είναι σε θέση με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να φέρει την ειρήνη σε μια περιοχή που αποτελείται κυρίως από σουνίτες. Αυτός (ο Άσαντ )μέχρι στιγμής δεν έχει επιδείξει προθυμία να μοιραστεί την εξουσία με αυτούς (σουνίτες) ή να αναζητήσεί μια συμφωνία», πρόσθεσε.

Η αμερικανική στρατιωτική μηχανή έχει πραγματοποιήσει εκατοντάδες αεροπορικές επιδρομές στο βόρειο Ιράκ, από τις 8 Αυγούστου. Οι επιδρομές αυτές επέτρεψαν στον ιρακινό στρατό και στις κουρδικές δυνάμεις να ανακτήσουν τον έλεγχο στο στρατηγικό φράγμα της Μοσούλης το οποίο είχε πέσει στα χέρια των μαχητών της Τζιχάντ.

Διαβάστε ακόμη: 

Τι κάνει πριν κοιμηθεί ο Μπαράκ Ομπάμα;

Ανεβάζει στροφές η οικονομία των ΗΠΑ