Μπαράζ νέων κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας

Μπαράζ νέων κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας

Οι ηγέτες της G7 στρέφονται εναντίον της Ρωσίας – Νέες απειλές από ΗΠΑ και ΕΕ. 

Τεταμένη παραμένει η κατάσταση στην Ανατολική Ουκρανία. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, ρωσικά αεροσκάφη εισήλθαν στον ουκρανικό εναέριο χώρο σε αρκετές περιπτώσεις τις τελευταίες 24 ώρες. Ο συνταγματάρχης Γουόρεν κάλεσε όμως τη Μόσχα να «λάβει άμεσα μέτρα για την αποκλιμάκωση της κατάστασης» στην Ουκρανία.

Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων από την πλευρά του εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη νοτιοανατολική Ουκρανία και την απώλεια ανθρώπινων ζωών στις επιχειρήσεις των Ουκρανών που διεξάγονται εκεί, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του, τον στρατηγό Μάρτιν Ντέμπσι. Σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ ο Ρώσος στρατηγός Βαλερί Γκερασίμοφ είπε στον Ντέμπσι ότι η Ουκρανία έχει αναπτύξει σημαντικό αριθμό δυνάμεων κοντά στα σύνορά της με την Ρωσία. Στις δυνάμεις αυτές περιλαμβάνονται και στρατεύματα στόχος των οποίων είναι να εκτελούν αποστολές σαμποτάζ.

Οι ουκρανικές δυνάμεις σκότωσαν τουλάχιστον πέντε φιλορώσους την Πέμπτη, στην επιχείρηση που διεξάγουν με στόχο να ανακτήσουν τις περιοχές που έχουν υπό τον έλεγχό τους οι αυτονομιστές.

Νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας
Οι ηγέτες της Ομάδας των Επτά (G7) μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη συμφώνησαν το Σάββατο να κινηθούν γρήγορα στην επιβολή περαιτέρω κυρώσεων κατά της Ρωσίας εξ αιτίας της κρίσης της Ουκρανίας. Ένας ανώτερος αξιωματούχος των Ηνωμένων Πολιτειών δήλωσε ότι κάθε χώρα της G7 θα αποφασίσει ποιες θα είναι οι στοχευμένες κυρώσεις όπως και η εφαρμογή τους, διευκρινίζοντας ότι ενώ τα μέτρα θα πρέπει να είναι συντονισμένα δεν θα είναι κατ ‘ανάγκη ταυτόσημα.

Οι νέες κυρώσεις εφαρμόζονται ως πράξη τιμωρίας κατά της Ρωσίας για τη μη συμμόρφωσή της με τη διεθνή συμφωνία της Γενεύης για την εκτόνωση της κρίσης στην Ουκρανία, σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση από τους ηγέτες της Ομάδας των 7 που γνωστοποιήθηκε από τον Λευκό Οίκο και ενώ ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είναι στη Νότια Κορέα σε επίσημη επίσκεψη.
«Λόγω του επείγοντος του χαρακτήρα της υπόθεσης και για να διασφαλιστεί η δυνατότητα για μια επιτυχημένη και ειρηνική δημοκρατική ψηφοφορία τον επόμενο μήνα στις προεδρικές εκλογές της Ουκρανίας , έχουμε δεσμευτεί να δράσουμε επειγόντως και να εντείνουμε τις στοχευμένες κυρώσεις και τα μέτρα κατά των ενεργειών της Ρωσίας», αναφέρεται στο κοινό ανακοινωθέν. Η κοινή ανακοίνωση πάντως δεν διευκρινίζει ποια νέα μέτρα θα επιβληθούν κατά της Μόσχας, αλλά προειδοποίησε ότι «συνεχίζουμε την προετοιμασία για να προχωρήσουμε σε ευρύτερες και συντονισμένες κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων που θα επιβάλλουν οι περιστάσεις».

Την ίδια στιγμή, οι ηγέτες της ομάδας των ανέφεραν ότι « η πόρτα παραμένει ανοικτή για μια διπλωματική επίλυση της κρίσης » και κάλεσαν τη Ρωσία να σεβαστή τη συμφωνία της Γενεύης .

Οι ΗΠΑ δεν έχουν πει την τελευταία τους λέξη
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να επιβάλλουν νέες ατομικές κυρώσεις κατά Ρώσων πολιτών τη Δευτέρα, αντιδρώντας στις προσπάθειες της Μόσχας να αποσταθεροποιήσει την ανατολική Ουκρανία, ανέφεραν διπλωματικές πηγές που γνωρίζουν το θέμα. Οι πηγές, που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, ανέφεραν ότι η ΕΕ αναμένεται να ανακοινώσει περίπου 15 έως τώρα άγνωστα ονόματα στα οποία θα επιβληθούν κυρώσεις και θα επικεντρωθεί σε εκείνους για τους οποίους πιστεύει ότι είναι υπεύθυνοι για την αναταραχή στην Ουκρανία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες από την πλευρά τους αναμένεται να επιβάλλουν κυρώσεις σε άτομα ή και οντότητες, όπως είπαν οι συγκεκριμένες πηγές, με τον αμερικανικό κατάλογο να περιλαμβάνει και «φίλους» του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι το μόνο πράγμα που θα μπορούσε να εμποδίσει την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες από το να προχωρήσουν στην επιβολή νέων κυρώσεων θα ήταν μια ξαφνική αντιστροφή της Ρωσίας η οποία στηρίζει τα αυτονομιστικά κινήματα στην ανατολική Ουκρανία.

Ο αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Μπεν Ροντς μιλώντας σε δημοσιογράφους στο αεροπλάνο του αμερικανού προέδρου καθ’ οδόν προς τη Μαλαισία, τόνισε ότι οι κυρώσεις δεν θα επιβληθούν αυτό το Σαββατοκύριακο.

Ο Μπεν Ροντς υπογράμμισε ότι οι κυρώσεις αυτές πιθανόν να στοχεύουν «πρόσωπα με επιρροή στη ρωσική οικονομία, όπως ο τραπεζικός τομέας και της ενέργειας».

Ο Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι οι κυρώσεις σε βάρος «προσώπων που ελέγχουν μεγάλο μέρος της ρωσικής οικονομίας» θα έχουν ισχυρό αντίκτυπο στην οικονομία της Ρωσίας.

Διαβάστε περισσότερα: 

Υπό ομηρία οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ στην Ουκρανία

Άνοιξε ο «ασκός του Αιόλου» στην Ουκρανία