Μπαρόζο: «Εκτός από τη λιτότητα χρειάζεται και αλληλεγγύη»

Μπαρόζο: «Εκτός από τη λιτότητα χρειάζεται και αλληλεγγύη»

Σαμαράς: «Φτιάχνουμε μία καλύτερη Ελλάδα για το μέλλον - Με μία εξαίρεση έχουμε εκπληρώσει όλους τους στόχους».

«Δεν φτάνει να παρακολουθούμε τις σκληρές προσπάθειες του ελληνικού λαού, πρέπει να βοηθήσουμε», δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αντώνη Σαμαρά. «Πρέπει να υπάρξει αλληλεγγύη και οικονομική υποστήριξη», συμπλήρωσε, ενώ άφησε αιχμές κατά της γραμμής σκληρής λιτότητας: «άλλοι επιμένουν μόνο στην υπευθυνότητα, αλλά χρειάζεται και αλληλεγγύη».

«Καταλαβαίνουμε πως υπάρχουν προκλήσεις, κυρίως από κοινωνική άποψη», παραδέχτηκε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Διαβάστε ακόμη: Σαμαράς: «Στους επόμενους μήνες η ανάκαμψη θα φανεί καθαρά»

Ο Ζοσέ Μπαρόζο μίλησε με θετικά λόγια για τις ελληνικές προσπάθειες. Δήλωσε ότι εκτιμά την αποφασιστικότητα του λαού και της κυβέρνησης, εκτίμησε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα επηρεάσει θετικά τις αγορές, ενώ αναφέρθηκε και στην επανέναρξη των εργασιών στους τέσσερις μεγάλους οδικούς άξονες.

«Δεν είναι ώρα να πέσουμε θύματα της μεταρρυθμιστικής κόπωσης» είπε ο κ. Μπαρόζο προσθέτοντας ότι η Ευρώπη δεν θαυμάζει μόνο την κλασσική Ελλάδα, αλλά και τους σύγχρονους σκληρά εργαζόμενους Έλληνες. «Βρισκόμαστε στα τελευταία μίλια του Μαραθωνίου. Δεν αρκεί παρακολουθούμε, πρέπει βοηθήσουμε» είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρωθυπουργός από την πλευρά του επισήμανε ότι «έχουμε καλύψει τους φορολογικούς στόχους, έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα, είμαστε ένα βήμα μπροστά», αν και πρόσθεσε ότι δεν καλύψαμε όλες τις απαιτήσεις, αλλά θα βρεθούν λύσεις.
Είπε ακόμη ο κ. Σαμαράς ότι ο όγκος των αλλαγών που έχει κάνει η χώρα είναι εντυπωσιακός, όπως αναγνωρίζει και η πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ.

Τέλος αναφορικά με το ενδεχόμενο να υπάρξει μεταρρυθμιστική κόπωση, ο πρωθυπουργός επισήμανε: «Δεν μου αρέσει να μιλάω για κόπωση, αλλά είναι αλήθεια ότι τα τελευταία μέτρα του μαραθωνίου είναι τα πιο δύσκολα».

Σημείωσε ότι υπάρχουν μία σειρά διαρθρωτικών αλλαγών, που η χώρα έπρεπε να έχει κάνει από καιρό, είτε είχε Τρόικα είτε όχι, είτε υπήρχε κρίση είτε όχι. Έκλεισε τις δηλώσεις του, λέγοντας «φτιάχνουμε μία καλύτερη Ελλάδα για το μέλλον».

Φωτογραφία: Γουλιέλμος Αντωνίου