Blackrock: Πιο επικίνδυνες οι παραχωρήσεις στην Ελλάδα από ένα Grexit

Blackrock: Πιο επικίνδυνες οι παραχωρήσεις στην Ελλάδα από ένα Grexit
BlackRock Inc Chief Executive Officer Larry Fink is pictured at a business roundtable meeting of company leaders and U.S. Republican Presidential candidate Mitt Romney in Washington in this June 13, 2012 file photo. Fink said on May 28, 2014 that leveraged exchange-traded funds contain structural problems that could "blow up" the whole industry one day. REUTERS/Jason Reed/Files (UNITED STATES - Tags: POLITICS BUSINESS) - RTR3RA5A Photo:

Ο επικεφαλής της επενδυτικής τράπεζας, Λάρι Φινκ, υποστηρίζει ότι εάν η Ελλάδα πάρει αυτά που ζητά, θα ακολουθήσουν κι άλλοι.

Οι χώρες της ευρωζώνης μπορούν να διαχειριστούν καλύτερα ένα Grexit από τις παραχωρήσεις που ζητά η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ο Λάρι Φινκ, ιδιοκτήτης και διευθύνων σύμβουλος της BlackRock, του μεγαλύτερου οργανισμού διαχείρισης κεφαλαίων στον κόσμο.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Daglbad ο Φινκ δήλωσε ότι «Μια ελληνική αποχώρηση από την ευρωζώνη είναι μακράν λιγότερο καταστροφική από τις παραχωρήσεις που μπορεί να ζητηθούν και από άλλες χώρες». Ο επικεφαλής της Blackrock θεωρεί απαράδεκτο το γεγονός ότι η κυβέρνηση Τσίπρα θέλει να ανατρέψει τις προηγούμενες συμφωνίες για μεταρρυθμίσεις.

«Εάν η Ευρώπη συνθηκολογήσει, στη συνέχεια οι Podemos στην Ισπανία θα απαιτήσουν τις ίδιες παραχωρήσεις. Δεν μπορώ να φανταστώ πώς η Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι σε θέση να επιβιώσει», συνεχίζει ο ιδιοκτήτης της BlackRock.

Οι δηλώσεις του Φινκ δίνουν ώθηση τους σκληροπυρηνικούς της ευρωζώνης, όπως η Γερμανία και οι Κάτω Χώρες, οι οποίοι δεν θέτουν υπό αμφισβήτηση την ουσία των συμφωνιών που έχουν συναφθεί από τις προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις για τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν σε αντάλλαγμα το δάνειο δισεκατομμυρίων που έλαβε η χώρα, αναφέρει ο συντάκτης του δημοσιεύματος.

Το επιχείρημα του διευθύνοντος συμβούλου της BlackRock ωστόσο είναι ότι «ένα Grexit μπορεί να τεθεί υπό διαχείριση και ως επενδυτής θα ένιωθα ασφαλής από μια αποφασιστική Ευρώπη. Οι συμφωνίες μεταξύ των χωρών και των θεσμικών οργάνων αξίζουν τουλάχιστον ακόμα κάτι».

«Η κατάσταση έχει αλλάξει στις χρηματοπιστωτικές αγορές», αναφέρει ο τραπεζίτης. «Πριν από λίγα χρόνια ένα μεγάλο μέρος του ελληνικού χρέους το κατείχαν ιδιώτες, ενώ πλέον σήμερα το κατέχουν δημόσιοι φορείς, όπως η ΕΚΤ και το ΔΝΤ οι οποίοι θα έχουν πρόβλημα από πιθανό Grexit. Στις αγορές, το πολύ-πολύ να υπάρξουν μία ή δύο ταραχώδεις ημέρες».