Bloomberg: Επιμήκυνση των δανείων της Ελλάδας στα 50 χρόνια

Bloomberg: Επιμήκυνση των δανείων της Ελλάδας στα 50 χρόνια

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η Ε.Ε. εξετάζεται το ενδεχόμενο μείωσης του επιτοκίου κατά μισή μονάδα - Όρος, «η Ελλάδα να τηρήσεις τις δεσμεύσεις της».

Το επόμενο δάνειο στην Ελλάδα είναι πιθανό να περιλαμβάνει την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων διάσωσης στα 50 χρόνια και τη μείωση κατά μισή ποσοστιαία μονάδα του επιτοκίου στα δάνεια του πρώτου προγράμματος, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg που επικαλείται ως πηγές δύο αξιωματούχους με γνώση των συζητήσεων στις ευρωπαϊκές Αρχές.

Η βοήθεια, η οποία θα εξετασθεί από τους πολιτικούς τον Μάιο ή Ιούνιο, πιθανόν θα περιλαμβάνει επίσης ένα δάνειο ύψους μεταξύ 13 δισ. ευρώ και 15 δισ. ευρώ, δήλωσε άλλος αξιωματούχος. Τα δεκαετή ελληνικά ομόλογα έκαναν «ράλι» και η απόδοσή τους μειώθηκε το μεσημέρι κατά 37 μονάδες βάσης (0,37 της ποσοστιαίας μονάδας) στο 7,92%- η μεγαλύτερη μείωση σε διάστημα 7 μηνών.

Διαβάστε ακόμη: Για «εκτεταμένες παραχωρήσεις» προς την Αθήνα γράφει το «Spiegel»

«Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να ελαφρύνουμε το χρέος, όπως κάναμε και πριν, μειώνοντας το επιτόκιο ή επιμηκύνοντας το χρόνο αποπληρωμής των δανείων. Αυτά τα μέτρα είναι δυνατά, αλλά με τον όρο ότι η Ελλάδα θα έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της», δήλωσε χθες ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών και επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ στον ολλανδικό τηλεοπτικό σταθμό RTLZ. Με τους νέους, πιο χαλαρούς όρους, η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής θα επεκταθεί για όλα τα δάνεια (στα 50 χρόνια) από 30 χρόνια και θα μειωθεί κατά μισή ποσοστιαία μονάδα το επιτόκιο για τα δάνεια ύψους 80 δισ. ευρώ του πρώτου προγράμματος (Greek Loan Facility), δήλωσαν οι αξιωματούχοι.

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι τώρα φαίνεται λιγότερο πιθανό να μπορεί η Ελλάδα να χρησιμοποιήσει για άλλους σκοπούς χρήματα από τα 50 δισ. ευρώ που είχαν δοθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχου της Ε.Ε. Η Ελλάδα, σημειώνει το δημοσίευμα, αμφισβητεί τους όρους με τους οποίους πρέπει να κάνει τον έλεγχο αντοχής των τραπεζών, υποστηρίζοντας ότι είναι πολύ υψηλό το ποσοστό 9% που πρέπει να έχουν οι τράπεζες ως βασικό δείκτη κεφαλαίων επί του σταθμισμένου ενεργητικού τους. Η αμφισβήτηση αυτή έχει οδηγήσει σε καθυστέρηση στη διαδικασία αξιολόγησης των ελληνικών τραπεζών, η οποία με τη σειρά της θα καθορίσει πόσα κεφάλαια θα χρειαστούν οι τράπεζες, σημειώνει το Bloomberg.

Διαβάστε ακόμη: Η τρόικα παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα

Οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης έχουν αναφέρει την προοπτική περαιτέρω μείωσης των επιτοκίων στα δάνεια του Greek Loan Facility, «αλλά αυτή η συζήτηση δεν είναι για τώρα», ανέφερε σε χθεσινή δήλωση του μέσω e-mail ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΕ Σάιμον Ο’ Κόνορ. Ο ίδιος δήλωσε ότι το επίκεντρο παραμένει στο πώς θα μπορέσει η Ελλάδα να επιτύχει τους όρους του τρέχοντος προγράμματός της. Οι αξιωματούχοι της τρόικας αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα αυτό τον μήνα για να εξετάσουν, εάν η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις προϋποθέσεις για να λάβει μία ακόμη δόση χρημάτων. Σύμφωνα με δύο από τους αξιωματούχους, η τρόικα δεν σχεδιάζει την επιστροφή της στην Αθήνα αμέσως, επειδή δεν υπάρχει προοπτική για την άμεση ολοκλήρωση της εξέτασης του ελληνικού προγράμματος που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ