Bloomberg: Η Ελλάδα απαντά στο τραπεζικό sell off με τη δημιουργία μιας «κακής τράπεζας»

Bloomberg: Η Ελλάδα απαντά στο τραπεζικό sell off με τη δημιουργία μιας «κακής τράπεζας»

Σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου, η κυβέρνηση εκπονεί ένα έκτακτο σχέδιο που θα ελαφρύνει τις τράπεζες από το βάρος των κόκκινων δανείων.

Τη δημιουργία μιας bad bank η οποία θα αναλάβει τη διαχείριση των επισφαλών δανείων σχεδιάζει η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, πρόκειται για ένα σχέδιο υπό ολοκλήρωση, κατά το οποίο η Ελλάδα θα δημιουργήσει ένα σύστημα προστασίας περιουσιακών στοιχείων όπου οι τράπεζες θα μεταφέρουν ορισμένα από τα επισφαλή τους δάνεια σε SPVs (Όχημα Ειδικού Σκοπού) αφαιρώντας τα από τους ισολογισμούς τους.

Οι πηγές του Bloomberg ανέφεραν ότι τα SPVs θα εκδίδουν διαπραγματεύσιμα ομόλογα, ορισμένα με την εγγύηση του κράτους, και θα πωλούνται στους επενδυτές.

Η αντίδραση αυτή προήλθε έπειτα από το τραπεζικό sell off την Τετάρτη στο οποίο οι τραπεζικές μετοχές έχασαν συνολικά 40%, αν και από την έναρξη της συνεδρίασης της Πέμπτης φαίνονται σημάδια αντίδρασης.

Το σημαντικότερο πρόβλημα για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα παραμένει ο όγκος των επισφαλών και των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ο οποίος βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα σε σύγκριση με τις οδηγίες της ΕΚΤ.

Στο σημείο αυτό το Bloomberg, επικαλούμενο δική του πηγή, σημειώνει πως το σχέδιο για τη δημιουργία της bad bank θα μπορούσε να μειώσει το ύψος των κόκκινων δανείων των τραπεζών ως και 15 δισ. ευρώ, από τα συνολικά 88,6 δισ. ευρώ.

Με βάση όσα έχουν γίνει γνωστά ως τώρα, τα κεφάλαια αυτής της απόπειρας αναμένεται να αντληθούν από το «μαξιλάρι» ρευστότητας και από ιδιώτες επενδυτές για να αντιμετωπιστούν  οι ανησυχίες για κρατική βοήθεια.

Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της ελληνικής κυβέρνησης, προχωρούν ήδη οι επαφές με το ΤΧΣ και την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών για την προώθηση ενός σχεδίου «συγκεκριμένων ενεργειών που περιλαμβάνει –μεταξύ άλλων– την περαιτέρω μείωση των επισφαλών δανείων».

Διαβάστε ακόμη:

Οι αναλυτές απαντούν: Γιατί βρέθηκαν στο ναδίρ οι τραπεζικές μετοχές

Σε κερδοσκοπικές πιέσεις αποδίδει η κυβέρνηση το τραπεζικό sell-off στο Χρηματιστήριο