Bloomberg: Στην εντατική με… μηχανική υποστήριξη η Ελλάδα

Bloomberg: Στην εντατική με… μηχανική υποστήριξη η Ελλάδα

«Ο Μάριο Ντράγκι θα συνεχίσει να δίνει ελάχιστα, αλλά απαραίτητα κεφάλαια στην Ελλάδα», μεταδίδει το Bloomberg.

Δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg αναφέρεται στο πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία και στη στάση που δείχνει να κρατάει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απέναντι σε αυτό.

«Ο Μάριο Ντράγκι θα συνεχίσει να δίνει τα ελάχιστα απαραίτητα κεφάλαια μέσω ELA, όμως δεν πρόκειται να αποφασίσει αύξηση του «κουρέματος» των εγγυήσεων στα ομόλογα που προσφέρονται από τις ελληνικές τράπεζες», αναφέρει το δημοσίευμα του Bloomberg και προσθέτει:

«Είναι μια απόφαση που η ΕΚΤ είναι απίθανο να πάρει χωρίς την στήριξη των κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δηλώνει στο Bloomberg ο επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank: «Η ΕΚΤ δεν θα λάβει την μεγάλη πολιτική απόφαση. Θα κρατήσει εν ζωή τις τράπεζες με τον ELA, ενώ οι διαπραγματευτές θα συνεχίζουν να προσπαθούν για μια συμφωνία, αλλά οι απαιτήσεις για πιο αυστηρούς όρους για τα collateral, θα μπορούσαν να στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση ότι ο καιρός περνάει».

Παράλληλα, το πρακτορείο Bloomberg μεταφέρει πληροφορίες από την Φρανκφούρτη οι οποίες αναφέρουν πως κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ την Τρίτη αποφασίστηκε να μην αυξηθεί το κούρεμα για την Ελλάδα και να μετατεθούν οι αποφάσεις για την Ελλάδα για μετά το Eurogroup της 11ης Μαίου.

Υπενθυμίζεται πως σήμερα η  Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα  θα αποφασίσει σήμερα για το ύψος της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών από την Τράπεζα της Ελλάδος μέσω του έκτακτου μηχανισμού ρευστότητας (ELA). Η ΕΚΤ αύξανε το όριο του ELA σε εβδομαδιαία βάση από τον Φεβρουάριο, όταν σταμάτησε να αναχρηματοδοτεί απευθείας τις ελληνικές τράπεζες.

Την Τρίτη, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ευκλείδης Τσακαλώτος συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, στη Φρανκφούρτη. Η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι κατά τη συνάντηση εξετάσθηκαν η οικονομική κατάσταση της Ελλάδας και η κατάσταση των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες, χωρίς άλλες λεπτομέρειες.

Δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, επικαλούμενο πηγές της ΕΚΤ, αναφέρει  ότι τα σκληροπυρηνικά στελέχη της, υπό την καθοδήγηση της γερμανικής κεντρικής τράπεζας, επιθυμούν να αυξηθεί το «κούρεμα» της αξίας των ελληνικών ομολόγων, τα οποία δίνονται ως ενέχυρα από τις τράπεζες (για τη χρηματοδότησή τους από την Τράπεζα της Ελλάδος), μετά τις πρόσφατες υποβαθμίσεις του αξιόχρεου της Ελλάδας και των τραπεζών της. Μία πηγή της ΕΚΤ, σημειώνει το πρακτορείο, δήλωσε ότι δεν αναμένει το συμβούλιο της ΕΚΤ να προχωρήσει σε μία τέτοια δραματική αλλαγή, που θα έθετε τις ελληνικές τράπεζες σε άμεση δυσκολία, ενώ οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.

Διαβάστε επίσης: Η «επιστροφή» του Γιάννη Στουρνάρα στις ψηφοφορίες της ΕΚΤ