«Blue Monday» με ΕΝΦΙΑ – Ανέβηκαν στο Taxisnet τα πρώτα εκκαθαριστικά

«Blue Monday» με ΕΝΦΙΑ – Ανέβηκαν στο Taxisnet τα πρώτα εκκαθαριστικά

Ποιοι θα πληρώσουν τα ίδια ή λιγότερα και ποιοι περισσότερα. 

Από τα μεσάνυχτα ξεκίνησε η ανάρτηση στο Taxisnet της πρώτης σειράς εκκαθαριστικών για τον ΕΝΦΙΑ 2016 που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος 7,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων. Η ανάρτηση θα γίνεται σταδιακά μέσα στις επόμενες μέρες. Για να δουν οι φορολογούμενοι τις οφειλές τους θα πρέπει να επισκεφθούν την διεύθυνση www.gsis.gr και να συμπληρώσουν τους κωδικούς τους. Τα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ, για όσους έχουν ήδη εκδοθεί, εμφανίζονται και στην επιλογή “δήλωση Ε9”.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που ανήρτησε στο taxisnet η αρμόδια Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, το σύνολο των εκκαθαριστικών θα έχει αναρτηθεί στο taxisnet μέχρι τις 02:30 τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να επισκεφτούν το «ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα περιουσιολογίου» και να επιλέξουν ως έτος αναφοράς το 2016. Από εκεί θα μπορέσουν να εκτυπώσουν το εκκαθαριστικό αλλά και το «δοσολόγιο».

O ΕΝΦΙΑ του 2016 πληρώνεται με δύο τρόπους:

α) Εφάπαξ μέχρι την 30ή Σεπτεμβρίου 2016,

β) σε πέντε μηνιαίες δόσεις, η πρώτη από τις οποίες λήγει στο τέλος Σεπτεμβρίου και η τελευταία στο τέλος Ιανουαρίου 2017.

Υπενθυμίζεται ότι:

1. Για 2.558.227 φορολογούμενους, δεν θα υπάρξει καμία διαφορά σε σχέση με πέρυσι. Το εκκαθαριστικό θα είναι είτε μηδενικό είτε θα υποχρεώνει τον ιδιοκτήτη να πληρώσει τα ίδια με πέρυσι.

2. Για 2.478.671 ιδιοκτήτες, ο φόρος θα είναι μικρότερος σε σχέση με πέρυσι κυρίως λόγω της μείωσης των αντικειμενικών αξιών.

3. Για 2.255.306 ιδιοκτήτες, το εκκαθαριστικό θα φέρει περισσότερους φόρους σε σχέση με πέρυσι.

Εξ’ αυτών, οι 278.052 θα υποστούν και τις μεγαλύτερες επιβαρύνσεις καθώς το εκκαθαριστικό θα δείξει το λιγότερο 50 ευρώ επιπλέον σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό. Η αιτία είναι οι πρόσφατες νομοθετικές αλλαγές της κυβέρνησης με μείωση του αφορολόγητου και τον συμπληρωματικό φόρο που από τα 300.000 που ίσχυε μέχρι σήμερα, κατέβηκε στα 200.000 ευρώ, αύξηση του φόρο για τα αδόμητα ακίνητα και κατάργηση της έκπτωσης 20% για όσους είχαν ακίνητα χωρίς ρεύμα, χωρίς ενοίκους ή επαγγελματικά ακίνητα.

Σύμφωνα με πηγές που μίλησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το 65% των πολιτών πληρώνει ίδιο ή και λιγότερο ΕΝΦΙΑ. Το 24% επιβαρύνεται με ποσό από 1 λεπτό έως 10 ευρώ. Το 10% καλείται να πληρώσει ποσό πάνω από 10 ευρώ και εξ αυτών μόλις το 4% επιβαρύνεται με ποσό πάνω από 50 ευρώ.

Τέλος μόνο το 0,3% καλείται να πληρώσει ποσό μεγαλύτερο από 1.000 ευρώ.

Το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει ότι από το φόρο θα εισπράξει περί τα 2,65 δισ. ευρώ.