Bundesbank: Προβλέπει νέο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα

Bundesbank: Προβλέπει νέο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα

Τι αποκαλύπτει απόρρητο έγγραφο της γερμανικής κεντρικής τράπεζας για το νέο Μνημόνιο.

Ακόμα ένα δάνειο θα χρειαστεί η ελληνική οικονομία στις αρχές του 2014, φέρεται να υποστηρίζει η Bundesbank, όπως αποκαλύπτει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

To Spiegel επικαλείται έγγραφο της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, το οποίο απέστειλε στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών και το ΔΝΤ. Σε αυτό η Bundesbank εκτιμά ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις «σίγουρα θα συμφωνήσουν σε ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα ως τις αρχές του 2014 το αργότερο».

Στο έγγραφο περιγράφονται επίσης τα ρίσκα αναφορικά με το υφιστάμενο πρόγραμμα βοήθειας ως «εξαιρετικά υψηλά» ενώ ασκείται κριτική για την έγκριση της χορήγησης της τελευταίας δόσης του Ιουλίου, ύψους 5,8 δισ. ευρώ. Η απόφαση χαρακτηρίζεται «πολιτικά υποκινούμενη».

Τελικά ποιος λέει την αλήθεια για το χρέος;

Παρότι Ευρωπαίοι ηγέτες, περιλαμβανομένης της Μέρκελ, έχουν μιλήσει με πολύ καλά λόγια, για τη δουλειά που έχει γίνει από την ελληνική κυβέρνηση στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων, η Bundesbank περιγράφει τις επιδόσεις της Αθήνας ως «με δυσκολία ικανοποιητικές».

Η αποκάλυψη ρίχνει νερό στο μύλο της αντιπαράθεσης για το εάν η Άνγκελα Μέρκελ σκοπίμως υποβαθμίσει την προοπτική περαιτέρω βοήθειας με φόντο τις εκλογές στις 22 Σεπτεμβρίου από τις οποίες αναμένεται να εξασφαλίσει μια τρίτη θητεία. Οι πολιτικοί της αντίπαλοι με πρώτο και καλύτερο τον υποψήφιο για την καγκελαρία Πέερ Στάινμπρουκ, κατηγορούν την Μέρκελ ότι δεν λέει την αλήθεια στους Γερμανούς φορολογούμενους, ενώ πάνε ένα βήμα παρακάτω θεωρώντας ότι ένα νέο κούρεμα είναι αναπόφευκτο.

Επίσης πολιτικοί της αντιπολίτευσης σχολίασαν το δημοσίευμα, με τον Σοσιαλδημοκράτη ειδικό σε θέματα προϋπολογισμού Κάρστεν Σνάιντερ να κατηγορεί τη Μέρκελ ότι λέει ψέματα στους απλούς Γερμανούς επειδή φοβάται απώλεια ψήφων. «Θα υπάρξει μια ανώμαλη προσγείωση μετά τις εκλογές», ανέφερε σε μια δήλωση ο Σνάιντερ. «Αμφισβητώντας την ανάγκη για επιπρόσθετη βοήθεια προς την Ελλάδα, η καγκελάριος ψεύδεται στο λαό πριν από τις εκλογές».

Το υπουργείο Οικονομικών αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα. Πάντως η γερμανική κυβέρνηση, δια στόματος Σόιμπλε, έχει τονίσει πως δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο, ενώ οποιαδήποτε περαιτέρω βοήθεια στην Ελλάδα θα εξεταστεί αν η χώρα μας πιάσει τους στόχους του προγράμματος και συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις….

Διαβάστε ακόμη: Κατά μέτωπον επίθεση στην Μέρκελ

(στο φωτογραφία ο πρόεδρος της Bundesbank Γενς Βάιτμαν)