Κατά μέτωπον επίθεση στην Μέρκελ

Κατά μέτωπον επίθεση στην Μέρκελ

Εξόρμηση των Σοσιαλδημοκρατών με αφίσες της Καγκελαρίου να κοιμάται στη βουλή.

Οι αφίσες, δείχνουν την Μέρκελ να λαγοκοιμάται στα έδρανα δίπλα στον εταίρο της Φίλιπ Ρέσλερ, που κοιτάζει με απλανές βλέμμα το κενό και με σλόγκαν το ερώτημα: «Η καλύτερη κυβέρνηση μετά την ενοποίηση;». Παρουσιάζουν ακόμη την Μέρκελ με δυο κομματικούς συνεργάτες της που χειρονομούν χαζά και την ερώτηση, «Η ομάδα ειδικών της Μέρκελ;». Την Μέρκελ να ψάχνει την τσάντα της και από κάτω το σλόγκαν, «Η σφαίρα των ιδιωτικών απορρήτων: Επίσης παρθένο έδαφος;», μια ειρωνική αναφορά στην πρόσφατη πολυσχολιασμένη αναφορά της Καγκελαρίου ότι το Ίντερνετ είναι ακόμα «παρθένο έδαφος».

Στις υπόλοιπες προεκλογικές αφίσες πρωταγωνιστούν οι «αγανακτισμένοι πολίτες» που επιζητούν την αλλαγή: εργάτες που τάσσονται υπέρ της καθιέρωσης κατώτατου μισθού -μια από τις προεκλογικές υποσχέσεις των Σοσιαλδημοκρατών- μια μητέρα που ζητά περισσότερους παιδικούς σταθμούς -αντί για το επίδομα που προσφέρει η κυβέρνηση Μέρκελ- για να μένουν τα παιδιά στο σπίτι, και μια οικογένεια που θέλει μείωση των ενοικίων, ένα οξύ πρόβλημα στην Γερμανία, κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Η Άνγκελα Μέρκελ, από την άλλη, έχει ήδη χαθεί στις Αλπεις στην περιοχή του Τυρόλο, για τις συνηθισμένες καλοκαιρινές διακοπές της. Πίσω στην Γερμανία ωστόσο, θα «κατακτήσει», θέλει-δεν θέλει, τους δρόμους, μετά τις προκλητικές προεκλογικές αφίσες, που παρουσίασε χθες ο αντίπαλός της υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών.

Νέο σχέδιο Μάρσαλ για την Ελλάδα προτείνει ο Στάινμπρουκ

Το στοίχημα για τον Πέερ Στάινμπρουκ είναι να καταφέρει να κερδίσει πάλι τα εκατομμύρια των απογοητευμένων πρώην ψηφοφόρων του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), στην προσπάθεια να κλείσει το χάσμα που τον χωρίζει από την Άνγκελα Μέρκελ, πριν ανοίξουν οι κάλπες στις 22 Σεπτεμβρίου.

Παρουσιάζοντας χθες την επιχείρηση «γοητείας» του εκλογικού σώματος, που περιλαμβάνει και μια περιοδεία «από την Βαυαρία μέχρι τις ακτές», ο Στάινμπρουκ ήταν σε γενικές γραμμές ο μεγάλος «απών», καθώς δεν θεωρείται ιδιαίτερα δημοφιλής, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις. Επίσης, απούσα ήταν από τις αφίσες και η πολιτική ατζέντα του κόμματος.

Παιχνίδια τακτικής για το ελληνικό χρέος

Ο Στάινμπρουκ είπε ότι θα ακολουθήσει, μετά τις 15 Αυγούστου, ένας δεύτερος γύρος με αφίσες, ενώ παράλληλα ο ίδιος και άλλα στελέχη του κόμματος θα πραγματοποιήσουν εκατό δημόσιες εμφανίσεις. Το σχέδιο της μεγάλης εξόρμησης των Σοσιαλδημοκρατών περιλαμβάνει πέντε εκατομμύρια προγραμματισμένες κατοίκον επισκέψεις!

Μέχρι τώρα το SPD έχει αποτύχει να επιδείξει δυναμική σε μια προεκλογική εκστρατεία που κινείται κυρίως γύρω από εσωτερικά ζητήματα, όπως μισθοί, συντάξεις και οικογενειακή πολιτική, με την Μέρκελ -που έχει πιστωθεί από τους συμπολίτες της την «επίλυση» της ευρωπαϊκής κρίσης, με την ταυτόχρονη ανάκαμψη της αγοράς εργασίας στη Γερμανία- να διατηρεί σταθερό προβάδισμα.

Σύμφωνα με έρευνα της 28ης Ιουλίου, το μπλοκ των Χριστιανοδημοκρατών είναι μακράν πρώτο με 40%, οι Σοσιαλδημοκράτες ακολουθούν με 25% και οι Πράσινοι παραμένουν περίπου σταθεροί στο 13%. Ο κρίσιμος άγνωστος παράγοντας της αναμέτρησης είναι ο μικρός κυβερνητικός εταίρος της Μέρκελ, οι Φιλελεύθεροι. Οι δημοσκοπήσεις τους δίνουν ένα ποσοστό που κυμαίνεται το τελευταίο διάστημα μεταξύ 4%-6%, με το όριο για την είσοδο στην Βουλή να είναι το 5%.

Παρ’ όλο, λοιπόν, που κανείς δεν αμφιβάλλει για την πρωτιά της Μέρκελ, ο μετεκλογικός γρίφος θα είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης εάν μείνουν έξω από το Κοινοβούλιο οι Φιλελεύθεροι. Αυτό το σενάριο προβλέπει ότι η Άνγκελα Μέρκελ θα κληθεί να πληρώσει το τίμημα της συγκυβέρνησης -πιθανότατα με τους Σοσιαλδημοκράτες- υποχωρώντας στους εκβιαστικούς όρους που θα θέσουν οι νυν αντίπαλοί της, προκειμένου να μείνει στην Καγκελαρία.

Ποιος είναι και τι επιδιώκει ο Ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα 

«Εάν από τις εκλογές δεν προκύψει ούτε κεντροδεξιά ούτε κεντροαριστερή πλειοψηφία, πράγμα το οποίο είναι πολύ πιθανό», έγραψε ο Χέρμπερτ Πραντλ στο κεντρικό άρθρο της Suddeutsche Zeitung, «τότε θα γίνουμε μάρτυρες της πιο δύσκολης, παρατεταμένης και δραματικής διαπραγμάτευσης στην ιστορία της Ομοσπονδιακής Γερμανίας. Και η Καγκελάριος δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα είναι η κερδισμένη της υπόθεσης».

Η Μέρκελ έχει προγραμματίσει -μετά τις διακοπές της- 56 προεκλογικές εμφανίσεις, προσπαθώντας παράλληλα να υποβαθμίσει σκάνδαλα της τελευταίας στιμγής, όπως η υπόθεση των παρακολουθήσεων της αμερικανικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας και η φημολογούμενη συνεργασία στις επιχειρήσεις και των γερμανικών υπηρεσιών, τις αμφιλεγόμενες συμφωνίες για αγορές νέων όπλων που έχουν στριμώξει τον υπουργό Άμυνας, την ιστορία της «καθαρής ενέργειας» και του κλεισίματος των πυρηνικών εγκαταστάσεων που εξελίσσεται σε φιάσκο στην Γερμανία, αλλά και το τελευταίο επεισόδιο λογοκλοπής, στο οποίο εμπλέκεται ο πρόεδρος της Βουλής και παλαιό στέλεχος των Χριστιανοδημοκρατών.