Χ. Αθανασίου: «Η δικαιοσύνη κινήθηκε με ταχύτητα και νηφαλιότητα»

Χ. Αθανασίου: «Η δικαιοσύνη κινήθηκε με ταχύτητα και νηφαλιότητα»

Την ερχόμενη εβδομάδα κατατίθεται η τροπολογία για την αναστολή κρατικής χρηματοδότησης σε κόμματα που διώκονται ποινικά.

«Η δικαιοσύνη κινήθηκε με ταχύτητα και νηφαλιότητα και τα όπλα που έχει αυτή τη στιγμή, είναι αυτά που παρέχει το δημοκρατικό σύστημα στη δικαιοσύνη», δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου.

Ο κ. Αθανασίου υπενθύμισε ότι η εντολή του πρωθυπουργού ήταν ταχεία διερεύνηση της υπόθεσης, «όπως και έγινε», πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «ορισμένα ΜΜΕ το παράκαναν και χωρίς γνώση της δικογραφίας έλεγαν διάφορα, ερμηνεύοντας κατά το δοκούν τις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα και μετατρέποντας σε σόου αυτό το ζήτημα», αφήνοντας με αυτόν τον τρόπο σαφείς αιχμές κατά μερίδας των μέσων ενημέρωσης.

Εν τω μεταξύ, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το οποίο θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί στην Ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη εβδομάδα, θα κατατεθεί τελικά η τροπολογία για την αναστολή κρατικής χρηματοδότησης σε κόμματα που διώκονται για ποινικά αδικήματα.

Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ψηφιστεί γρήγορα η σχετική ρύθμιση και έτσι δεν κατατίθεται στο νομοσχέδιο για την ηλεκτρονική παρακολούθηση υπόδικων και κατάδικων με άδεια, το οποίο συζητείται σήμερα σε Β’ ανάγνωση, αλλά η ψήφιση του στην Ολομέλεια θα γίνει ύστερα από δύο εβδομάδες.

Την ίδια ώρα, ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βούτσης, κατέθεσε τροπολογία η οποία προβλέπει ότι, σε περίπτωση που σημαντικά στελέχη κόμματος καταδικαστούν για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, να δίνεται η δυνατότητα στη Βουλή, κατόπιν ερωτήματος του προέδρου της Βουλής, να αποφασίζει με αυξημένη πλειοψηφία δηλαδή με πάνω από 180 βουλευτές, για την αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης του. Σε περίπτωση αμετάκλητης καταδίκης τότε να διακόπτεται οριστικά η χρηματοδότηση του ενώ αν υπάρξει αθωωτική απόφαση να επιστρέφονται αναδρομικά και άτοκα τα παρακρατηθέντα στον δικαιούχο.

Διαβάστε ακόμη: Στη Βουλή σήμερα το θέμα της άρσης ασυλίας βουλευτών της Χρυσής Αυγής

Τροπολογία ΣΥΡΙΖΑ για αναστολή χρηματοδότησης κομμάτων
Τροπολογία, με την οποία προτείνεται να αποφασίζει η Βουλή με αυξημένη πλειοψηφία για την αναστολή χρηματοδότησης κομμάτων που παραπέμπονται ή καταδικάζονται με το αδίκημα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, κατέθεσε σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα προτείνει η ρύθμιση για την αυξημένη πλειοψηφία να προβλεφθεί και σε μελλοντική συνταγματική ρύθμιση.

Στην ίδια ρύθμιση προβλέπεται ότι σε περίπτωση έκδοσης αμετάκλητης καταδικαστικής απόφασης, η κρατική χρηματοδότηση διακόπτεται οριστικά, ενώ, αντιθέτως, σε περίπτωσης αμετάκλητης αθωωτικής απόφασης ή αμετάκλητου απαλλακτικού βουλεύματος, η αναστολή αίρεται αναδρομικά και τα παρακρατηθέντα ποσά αποδίδονται στο κόμμα.