Χαμηλώνει τον πήχυ για το χρέος ο Γερούν Ντάισελμπλουμ

Χαμηλώνει τον πήχυ για το χρέος ο Γερούν Ντάισελμπλουμ
AppleMark

Ξανά καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Τι είπε ο πρόεδρος του Eurogroup πριν την έναρξη της συνεδρίασης.

Δεν θα συναφθεί σήμερα κάποια μεγάλη συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας, δήλωσε προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως δεν υπάρχει λόγος να μιλάμε για κρίση στην Ευρωζώνη μετά το αποτέλεσμα του ιταλικού δημοψηφίσματος και πρόσθεσε πως μερικές ιταλικές τράπεζες έχουν ζητήματα, αλλά όχι ολόκληρος ο τραπεζικός τομέας της Ιταλίας.

Ο πρόεδρος του Eurogroup και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας πρόσθεσε πάντως πως η πολιτική αστάθεια καθιστά την κατάσταση πιο περίπλοκη για την Ιταλία και την ευρωζώνη.

Πιο αισιόδοξος ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος βλέπει σημαντική πρόοδο προς την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και το ενδεχόμενο συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Ο Μοσκοβισί ανέφερε ότι το Eurogroup θα εξετάσει πόσο κοντά βρισκόμαστε σε μια συμφωνία τεχνικού επιπέδου (staff level agreement), επισημαίνοντας ότι έχει ήδη επιτευχθεί σημαντική πρόοδος.

Δεύτερον, είπε, οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης θα συζητήσουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος που θα παρουσιάσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ESM) . «Είμαι βέβαιος ότι θα κάνουμε και εκεί σημαντική πρόοδο», πρόσθεσε.

Εξάλλου, ανέφερε ότι θα συζητηθούν οι μεσοπρόθεσμοι δημοσιονομικοί στόχοι και το ενδεχόμενο συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. «Πιστεύω ότι σήμερα μπορούμε να κάνουμε σημαντική πρόοδο σε όλα αυτά τα θέματα», ανέφερε ο Γάλλος Επίτροπος και εξέφρασε την πεποίθηση ότι όσο η Ελλάδα κάνει βήματα προόδου και αναλαμβάνει τις ευθύνες της, το ίδιο θα κάνουν και οι εταίροι της στην ευρωζώνη.

Εξάλλου, σχετικά με το αποτέλεσμα του ιταλικού δημοψηφίσματος, ο Π. Μοσκοβισί τόνισε ότι όλους «τους άγγιξε» η απόφαση του Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι να παραιτηθεί. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι έχει εμπειστοσύνη στην Ιταλία και στις ιταλικές αρχές ότι θα διαχειριστούν με τον κατάλληλο τρόπο την κατάσταση και πρόσθεσε ότι η Ιταλία είναι μία ισχυρή χώρα που έχει εφαρμόσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις.

Και παρέμβαση Στουρνάρα για το χρέος
Από ελληνικής πλευράς, ο Γιάννης Στουρνάρας έκανε νέα παρέμβαση, λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup, προκειμένου να αποφασίσουν τα βραχυπροθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Ο κ. Γιάννης Στουρνάρας σε συνέντευξη του στη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, υποστήριξε ότι η Ελλάδα χρειάζεται μέτρα για τη βιωσιμότητα του χρέους και την υιοθέτηση πιο ρεαλιστικών δημοσιονομικών στόχων μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος. Στόχος, όπως είπε, είναι να επιστρέψει η χώρα στις αγορές απο τα μέσα του 2018.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικων Wolfang Schaeuble, σύμφωνα με τις οποίες η Ελλάδα χρειάζεται να υλοποιήσει πρόσθετες μεταρρυθμίσεις, αντί να ευελπιστεί σε περαιτέρω μείωση του δημόσιου χρεους, προκειμένου να μην χαλαρώσει την μεταρρυθμιστική της προσπάθεια, ο κ. Στουρνάρας επεσήμανε ότι η άποψη αυτή αποτελεί μία ακραία εκδοχή του “ηθικού κινδύνου.”

Συμφωνία «πακέτο» θέλει η κυβέρνηση και όχι εκλογές