Συμφωνία «πακέτο» θέλει η κυβέρνηση και όχι εκλογές

Συμφωνία «πακέτο» θέλει η κυβέρνηση και όχι εκλογές

Ζητούμενο για την κυβέρνηση είναι η μη ονομαστικοποίηση των μέτρων για το 2018 και μετά.

Αντώνης Αντζολέτος

Ο πρωθυπουργός στο Μαξίμου με τους στενούς του συνεργάτες θα ενημερώνεται συνεχώς για τις εξελίξεις στις Βρυξέλλες, ενώ από αύριο θα ξεκινήσει ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για το τελικό χρονοδιάγραμμα που θα αφορά το κλείσιμο της αξιολόγησης. Δεν αποκλείεται μάλιστα μέσα στην εβδομάδα να πραγματοποιηθεί και νέα συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ.

Έχοντας μπροστά του όλα τα σενάρια, ο πρωθυπουργός σε συνεργασία με το οικονομικό επιτελείο περιμένει μετά τη σημερινή ημέρα να έχει ξεκαθαρίσει σε μεγάλο βαθμό το τοπίο σε σχέση με το ΔΝΤ. Θα μείνει το Ταμείο στο πρόγραμμα μέχρι το 2018 ή θα υπάρξει συμφωνία για τετραετή παρουσία του και συνεπώς νέα μέτρα;

Οι εκλογές
Το δεύτερο ενδεχόμενο έχει φέρει στο προσκήνιο όλη τη σεναριολογία για προσφυγή στις κάλπες με το δίλημμα του νέου μνημονίου σε συνδυασμό με την ελάφρυνση του χρέους που θα έχει επιτύχει η κυβέρνηση. Αρκετοί εκτιμούν πως αυτή θα ήταν μια «διέξοδος» για τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς η «καυτή πατάτα» θα «έσκαγε» στα χέρια του Κυριάκου Μητσοτάκη. Επιστρέφοντας την ίδια ώρα τον σχεδιασμό του 2015 και «πληρώνοντας» τη ΝΔ με το ίδιο «νόμισμα» της «δεξιάς παρένθεσης». Από το Άμπου Ντάμπι, πάντως, όπου βρέθηκε το Σαββατοκύριακο ο πρωθυπουργός, επανέλαβε πως εκλογές θα γίνουν το 2019 σε μια προσπάθεια να τονίσει πως η κυβέρνηση σε κάθε περίπτωση έχει μπροστά της τον πολιτικό χρόνο προκειμένου να αναστρέψει το κλίμα.

Από την κυβερνητική πλευρά γίνεται συνεχώς σαφές πως μέτρα λιτότητας για το 2019-2020 δεν πρόκειται να δεχτούν να ψηφιστούν στη Βουλή υποστηρίζοντας πως θα μπορέσουν να επαναδιαπραγματευθούν το ύψος των πλεονασμάτων με βάση τα οφέλη που θα υπάρξουν από το χρέος.

Όπως έχει εξελιχθεί η πορεία της δεύτερης αξιολόγησης, η οποία αποδείχτηκε δυσκολότερη από ό,τι διαμήνυαν στην Ηρώδου Αττικού, η αποφυγή ορισμένων επώδυνων μέτρων και ο συμβιβασμός σε συνδυασμό με το χρέος θα μπορούσε να είναι η λύση στο δύσκολο «παζλ» της β΄ αξιολόγησης.

Μέσα από αυτόν τον δρόμο η κυβέρνηση θα απομακρύνει τις κάλπες από τον ορίζοντα στις οποίες, σύμφωνα με ορισμένους κύκλους, οδηγείται με παράλληλη καταγγελία των δανειστών. Εκτός και αν από το Μαξίμου επιλέξουν για άλλη μια φορά την τακτική της σύγκρουσης, όπως το καλοκαίρι του 2015, εξαντλώντας όλα τα περιθώρια πριν παρθούν οι τελικές αποφάσεις.

Η εβδομάδα είναι έτσι και αλλιώς δύσκολη για την κυβέρνηση, καθώς η αντιπολίτευση θα έχει πολλές ευκαιρίες μέσα από την συζήτηση του προϋπολογισμού στην Βουλή να κατακρίνει την κυβέρνηση για την πορεία που έχει πάρει η διαπραγμάτευση.

Τι ζητάει το Μαξίμου στο Eurogroup
Σε δυο κομμάτια φαίνεται να έχει «σπάσει» η διαπραγμάτευση με τους δανειστές. Το κλείσιμο της αξιολόγησης και τα μέτρα που πρέπει να παρθούν, αλλά και το ζήτημα του χρέους με τα πρωτογενή πλεονάσματα έως το 2020. Αυτό που επιθυμεί η Ελλάδα είναι μια λύση πακέτο (αξιολόγηση, χρέος, πρωτογενή πλεονάσματα) που θα οδηγήσει τη χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και αργότερα στις αγορές. Οτιδήποτε άλλο θα απαιτούσε επιπλέον υψηλούς δημοσιονομικούς στόχους που θα σήμαινε ταυτόχρονα και νέα μέτρα.

Μέχρι και αυτή την ώρα αυτό που βλέπουν εφικτό στο Μέγαρο Μαξίμου είναι η επίτευξη πολιτικής συμφωνίας μέχρι το τέλος του έτους με κυβερνητικά στελέχη να αναλύουν στο NEWS 247 πως το πρώτο αποφασιστικό βήμα θα γίνει στο σημερινό Eurogroup που ξεκινά στις 4 το μεσημέρι. Αυτό που εξηγούν είναι πως τα εμπόδια που βάζει το ΔΝΤ εξακολουθούν να προβληματίζουν, όμως η λύση εκτιμάται πως θα έρθει από την πίεση που θα ασκήσει η πλευρά της Ευρώπης σε απαιτήσεις που όλο το προηγούμενο διάστημα είχαν χαρακτηριστεί υφεσιακές. Υπάρχουν και στελέχη που ισχυρίζονται ότι η Ε.Ε καλείται ουσιαστικά να υπερασπιστεί το πρόγραμμα που υπεγράφη το καλοκαίρι του 2015.

Τα εργασιακά, τα ενεργειακά, το δημοσιονομικό του 2018, το βραχυπρόθεσμο χρέος, αλλά και τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2019 αναμένεται να απασχολήσουν τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης σε μια συνεδρίαση, όπου ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα επιδιώξει έναν κατ’ αρχήν πολιτικό συμβιβασμό. Όλες οι ενδείξεις, ακόμα και η μη συμμετοχή της Κριστίν Λαγκάρντ στη σημερινή συνεδρίαση, παραπέμπουν ήδη σε ένα νέο Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί λίγο πριν τα Χριστούγεννα. Με ορίζοντα τη νέα διαβούλευση των υπουργών Οικονομικών αναμένεται την επόμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός να μεταβεί στις Βρυξέλλες, στη τελευταία Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το 2016, προκειμένου να ξεπεράσει όλα τα ζητήματα «αγκάθια», αλλά και τις «τρικλοποδιές» που εξακολουθεί να βάζει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Για τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών τοποθετήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος σε συνέντευξή του στον ΑΘΗΝΑ 9,84 τονίζοντας πως «δεν μιλάει μόνο στην Ευρώπη, αλλά και στους Γερμανούς φορολογούμενους», ενώ κυβερνητικά στελέχη βλέπουν πως κάθε φορά που η Ελλάδα είναι κοντά στη λύση ο κ. Σόιμπλε έρχεται με τις δηλώσεις του και «δυναμιτίζει» το κλίμα.

Πηγή: news247.gr