Χαρίτσης: Στόχος η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου

Χαρίτσης: Στόχος η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου

Την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου και τη στήριξη του κόσμου της εργασίας θέτει ως στόχο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας.

Με νέα χρηματοοικονομικά εργαλεία για τις επιχειρήσεις, με τη βέλτιστη αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων, ώστε αυτοί να έχουν, μέσω της μόχλευσης, πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα για την ελληνική οικονομία και με θεσμικές παρεμβάσεις, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας στοχεύει στην ανατροπή του κλίματος αποεπένδυσης.
Αυτό σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, στην πρώτη του συνέντευξη στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, μετά τον ανασχηματισμό.

Επιδίωξη είναι τόσο η προσέλκυση στρατηγικών επενδύσεων όσο και η σύσταση και ανάπτυξη δυναμικών και καινοτόμων μικρομεσαίων επιχειρήσεων. «Στοχεύουμε σε επενδύσεις, δημόσιες και ιδιωτικές που θα είναι βιώσιμες οικονομικά και περιβαλλοντικά, και θα δημιουργούν ποιοτικές θέσεις εργασίας» ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός.

Για το πρόβλημα ρευστότητας στις επιχειρήσεις αναφέρει: «Η αδυναμία τραπεζικού δανεισμού καθιστά επιτακτική την ανάγκη για εναλλακτικά χρηματοδοτικά εργαλεία που να απευθύνονται στις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Προωθούμε μια σειρά από τέτοια εργαλεία (με πόρους από το νέο ΕΣΠΑ, από διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και με τη συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων), που αποσκοπούν να καλύψουν αυτό το χρηματοδοτικό κενό, αλλά και να εισαγάγουν, πέρα από τις κλασικές επιδοτήσεις, πιο σύγχρονες και αποδοτικές μορφές χρηματοδότηση. Έτσι, από την πλατφόρμα του νέου Ταμείου Συμμετοχών (Fund of Funds), επιχειρήσεις κάθε κατεύθυνσης, ιδιαίτερα όμως στον τομέα των τεχνολογιών πληροφορικής και στον κλάδο της αγροδιατροφής, θα μπορούν να αντλούν χρηματοδότηση με τη μορφή της συμμετοχής στη μετοχική τους σύνθεση. Από το Ταμείο αυτό, το νέο Ταμείο Επιχειρηματικότητας (ΤΕΠΙΧ ΙΙ) και το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον», τρία εργαλεία που θα ενεργοποιηθούν μέσα στο 2016, θα αξιοποιηθούν περισσότερα από 1 δισ. ευρώ από δημόσιους πόρους. Το συνολικό ποσό που θα κατευθυνθεί στην πραγματική οικονομία θα υπερβεί τα 2 δισ. ευρώ με τη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, του Ευρωπαϊκού Επενδυτικού Ταμείου και των ελληνικών συστημικών τραπεζών».

Σχετικά με τα ευρήματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων ο κ. Χαρίτσης υπογραμμίζει ότι η εικόνα που σχηματίζει ο ίδιος, τόσο από τις καταγραφές της κοινής γνώμης όσο και από την άμεση επαφή με την κοινωνία, δεν είναι ότι οι πολίτες στρέφονται προς την αξιωματική αντιπολίτευση αλλά ότι οι άνθρωποι εξακολουθούν να έχουν υψηλές προσδοκίες από αυτή την κυβέρνηση «και γι’ αυτό το λόγο – και πολύ καλά κάνουν – μας κρίνουν με αυστηρά κριτήρια» όπως σημείωσε.