Χιλιάδες αιτήματα των ΗΠΑ στην Apple για παράδοση προσωπικών δεδομένων

Χιλιάδες αιτήματα των ΗΠΑ στην Apple για παράδοση προσωπικών δεδομένων

Μετά τις Google, Microsoft και Facebook, η Apple αποκάλυψε ότι μέσα σε έξι μήνες δέχτηκε πάνω από 2.000 αιτήσεις από κυβερνήσεις ολόκληρου του κόσμου.

Την ώρα που ξετυλίγεται το κουβάρι αποκαλύψεων σχετικά με τις παρακολουθήσεις κυβερνησεων από την αμερικανική NSA, η Apple ανακοίνωσε σήμερα ότι τους τελευταίους έξι μήνες έχει δεχθεί χιλιάδες αιτήματα για παροχή προσωπικών δεδομένων από κυβερνήσεις ολόκληρου του πλανήτη.

Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται η αμερικανική κυβέρνηση, η οποία προέβη σε έναν αριθμό μεταξύ χιλίων και δύο χιλιάδες αιτημάτων, από τις αρχές του 2013 μέχρι τις 30 Ιουνίου.

Ο αριθμός των λογαριασμών που αφορούσαν τα κυβερνητικά αιτήματα κυμαίνονται μεταξύ των 2.000 και 3.000, ενώ όπως ανακοίνωσε η εταιρεία, τα στοιχεία που παραδόθηκαν αφορούν «από μηδέν ως χίλιους λογαριασμούς».

Διαβάστε ακόμη: Εξοργισμένη η Google με την αμερικανική κυβέρνηση

Είναι η πρώτη φορά που η Apple προχωρά σε τέτοιου είδους αποκαλύψεις, δίχως όμως να έχει τη νομική δυνατότητα να ανακοινώσει τον ακριβή αριθμό των αιτημάτων που προήλθαν από την αμερικανική υπηρεσία εθνικής ασφαλείας (NSA).

Όπως είπαν οι άνθρωποι της εταιρείας, στις όποιες απαντήσεις απέστειλαν στις κυβερνήσεις, περιέλαβαν πληροφορίες που αφορούν το όνομα και τη διεύθυνση που έχουν δηλωθεί στους λογαριασμούς του iTunes και του iCloud του εκάστοτε χρήστη. «Σε ελάχιστες μόνο περιπτώσεις μας ζητήθηκε να αποστείλουμε αποθηκευμένες φωτογραφίες ή email», διεμήνυσε η Apple.

Το Ηνωμένο Βασίλειο ήρθε δεύτερο μετά τις ΗΠΑ, με 127 αιτήματα, ενώ στην πρώτη πεντάδα βρίσκονται οι Ισπανία, Γερμανία και Αυστραλία.

Διαβάστε ακόμη: Προσφυγή των Google, Yahoo! και Facebook για τις κυβερνητικές παρεμβάσεις

Επειδή η Apple δεν θεωρείται μια εταιρεία με βάση την ενασχόληση της με τον τομέα των πληροφοριών, η συντριπτική πλειοψηφία των αιτημάτων «αφορούσαν πληροφορίες σχετικά με κλεμμένες συσκευές», υποστήριξαν οι άνθρωποι της.

Λίγους μήνες νωρίτερα, οι Google και Microsoft ενώθηκαν ενάντια στα χιλιάδες αιτήματα της αμερικανικής κυβέρνησης για να αποκαλύψουν προσωπικά δεδομένα των πελατών τους, κίνηση που προήλθε έπειτα από τη χιονοστιβάδα αποκαλύψεων από τον πρώην συνεργάτη της NSA, Έντουαρντ Σνόουντεν.