Χωρίς απόφαση για βραχυχρόνια ρευστότητα στην Ελλάδα ολοκληρώθηκε το Eurogroup

Χωρίς απόφαση για βραχυχρόνια ρευστότητα στην Ελλάδα ολοκληρώθηκε το Eurogroup
epa04845417 President of Eurogroup, Dutch Finance Minister Jeroen Dijsselbloem gives a press conference after his re-election at the end of Eurogroup Finance ministers meeting in Brussels, Belgium, 13 July 2015. His re-election came hours after an agreement was reached on the conditions for Athens to negotiate a third bailout package. Dijsselbloem's new mandate runs for two and a half years. EPA/STEPHANIE LECOCQ

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι το ζήτημα είναι «πολύ περίπλοκο» - Πιο θετικός ο Πιερ Μοσκοβισί.

Δεν έχει βρεθεί ακόμη λύση για τη βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση της Ελλάδας, δήλωσε μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup ο επικεφαλής του Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Πρόκειται για ένα πολύ περίπλοκο ζήτημα, συμπλήρωσε, προσθέτοντας ότι η τεχνική ομάδα και το EuroWorking Group θα εξετάσουν τις δυνατότητες για το πρόγραμμα – γέφυρα, που θα επέτρεπε στην Ελλάδα να ανταποκριθεί στις οικονομικές υποχρεώσεις της εν αναμονή ενός τρίτου πακέτου διεθνούς βοήθειας.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε πως αν οι κινήσεις που συμφωνήθηκαν με την ελληνική κυβέρνηση ολοκληρωθούν επιτυχώς, θα γίνει την Πέμπτη το πρωί μια τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, κατά την οποία θα δοθεί το πράσινο φως στους υπουργούς που χρειάζεται να ζητήσουν με τη σειρά τους την έγκριση των δικών τους Κοινοβουλίων για τη συμφωνία με την Ελλάδα. Εξήγησε επίσης, ότι μετά από όλα αυτά, πιθανότατα στο τέλος της εβδομάδας, θα πραγματοποιηθεί μια ακόμη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup η οποία θα πάρει την τελική απόφαση να δώσει την εντολή στους θεσμούς να ξεκινήσουν τις διαδικασίες διαπραγμάτευσης με την ελληνική κυβέρνηση για την κατάρτιση του προγράμματος.

Πάντως ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρένγλινγκ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο άμεσης εκταμίευσης 10 δις ευρώ σε ξεχωριστό λογαριασμό για την κάλυψη ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών. Ωστόσο, η εκταμίευση του υπολοίπου ποσού, που προβλέπεται από τη συμφωνία θα ξεκινήσει μόνο όταν ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες και υπάρξει τελική κατάληξη ως προς το χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Το Eurogroup αποφάσισε πάντως να συγκροτήσει μια ομάδα εργασίας που θα επεξεργαστεί το ζήτημα και θα παρουσιάσει τα συμπεράσματά της “το συντομότερο δυνατόν”, δήλωσε και ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε επίσης ότι τα τεχνικά κλιμάκια εργάστηκαν σήμερα, θα εργαστούν κατά τη διάρκεια της νύχτας και οι υφυπουργοί (Οικονομικών) θα εξετάσουν αύριο Τρίτη το θέμα και κατόπιν “θα έχουμε πιθανότατα μια τηλεδιάσκεψη των υπουργών για το συγκεκριμένο ζήτημα”.

«Πάντοτε προσπαθούσα η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη, με αξιόπιστο τρόπο» συμπλήρωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, ενώ πρόσθεσε ότι «μέχρι την Τετάρτη θέλω να ελπίζω ότι η ελληνική κυβέρνηση θα έχει υποβάλει στη Βουλή και θα έχει εγκρίνει το συνολικό πακέτο το οποίο συμφωνήθηκε».

Θέλοντας, μάλιστα, να απαντήσει στην κριτική που δέχθηκαν οι Ευρωπαίοι εταίροι, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε πως «Δεν έχουμε να κάνουμε με μια κατάληψη της Ελλάδας αλλά για συνεργασία με την κυβέρνηση».