Το χρονικό της αιχμαλωσίας του Τζέιμς Φόλεϊ

Το χρονικό της αιχμαλωσίας του Τζέιμς Φόλεϊ

Οι εκβιασμοί για λύτρα, οι απειλές μία εβδομάδα πριν την εκτέλεση του Αμερικανού δημοσιογράφου και η αποτυχημένη επιχείρηση διάσωσης από τον αμερικανικό στρατό.

«Όλο αυτό δεν έχει κανένα νόημα. Ο τρόπος με τον οποίο πέθανε είναι απεχθής. Αυτό μαρτυρά το θάρρος του. Εμείς πιστεύουμε ότι πέθανε ως μάρτυρας, ως μάρτυρας για την ελευθερία», δήλωσε συντετριμμένος ο Τζον Φόλεϊ, ο πατέρας του Αμερικανού δημοσιογράφου Τζέιμς Φόλεϊ που έχασε τη ζωή του χθες στα χέρια των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους», σε αντίποινα για την αμερικανική επέμβαση στο Ιράκ.

Σε δηλώσεις που έκαναν μπροστά από το σπίτι της οικογένειας στο Ρότσεστερ της πολιτείας Νιου Χαμσάιρ, στις βορειανατολικές ΗΠΑ, οι γονείς του Τζέιμς Φόλεϊ, απέτισαν φόρο τιμής στο γιο τους, που παρέμεινε «θαρραλέος έως το τέλος».

«Αυτό ήταν το πάθος του. Δεν ήταν τρελός. Ενεργούσε βάση αυτού που πίστευε ότι ήταν το καθήκον του», προσέθεσε ο ίδιος σχετικά με τον μεγαλύτερο από τους τέσσερις γιους του, που είχε πέσει θύμα απαγωγής για πρώτη φορά στη Λιβύη το 2011, κατόπιν στα τέλη του 2012 στη Συρία.

Και με τη φωνή του να σπάει από τους λυγμούς, ο Τζον Φόλεϊ προσέθεσε ότι οι τελευταίες λέξεις του γιου του πριν τον αποτρόπαιο αποκεφαλισμό τοου ήταν: «Θα ήθελα να είχα περισσότερο χρόνο για να δω την οικογένειά μου».

«Γνωρίζουμε ότι ο Τζίμι είναι ελεύθερος και τώρα βρίσκεται στα χέρια του Θεού», κατέληξε ο πατέρας του Αμερικανού δημοσιογράφου.

 

Οι προειδοποιήσεις των τζιχαντιστών
Εν τω μεταξύ ο πρώην εργοδότης του Φόλεϊ έκανε χθες γνωστό πως οι τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» είχαν προειδοποιήσει την οικογένειά του ότι θα τον σκοτώσουν μετά την έναρξη των αμερικανικών αεροπορικών επιδρομών στο Ιράκ, δήλωσε ένας από τους εργοδότες του.

Ο Φίλιπ Μπαλμπόνι γενικός διευθυντής της εφημερίδας GlobalPost για την οποία εργάστηκε ο Τζέιμς Φόλεϊ στη Λιβύη και τη Συρία, από όπου απήχθη, ανέφερε ότι οι απαγωγείς του ήταν σε επαφή με την οικογένεια και με τη GlobalPost επί σειρά εβδομάδων μέχρι την εκτέλεσή του από τους τζιχαντιστές. «Είχαμε έρθει σε επαφή με τους απαγωγείς και φάνηκε, κάποια στιγμή να είναι δεκτικοί σε μια συμφωνία που θα οδηγούσε στην απελευθέρωση του», είπε ο Μπαλμπόνι στο τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC. Αλλά οι απαγωγείς στη συνέχεια «απέκοψαν την επικοινωνία με εμάς και την οικογένεια» του δημοσιογράφου συμπλήρωσε.

Μετά την έναρξη των αμερικανικών αεροπορικών επιδρομών στο Ιράκ στις 8 Αυγούστου -τις πρώτες επιχειρήσεις μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ το 2011- το «Ισλαμικό Κράτος» απείλησε την οικογένεια Φόλεϊ ότι θα σκότωνε τον Αμερικανό δημοσιογράφο.

«Δεν το κοινοποιήσαμε δημόσια, αλλά υπήρχε ένα μήνυμα μετά από την έναρξη των αεροπορικών επιδρομών το οποίο στάλθηκε στην οικογένεια λέγοντας ότι ο Τζέιμς θα εκτελεστεί», ανέφερε ο γενικός διευθυντής της GlobalPost.«Ελπίζαμε και προσευχηθήκαμε ότι αυτό δεν θα συμβεί και κάναμε ότι μπορούσαμε για να αποκατασταθεί η επικοινωνία με τους απαγωγείς ώστε να τους πούμε ότι ο Τζέιμς ήταν απλώς ένας αθώος δημοσιογράφος που αγαπούσε το λαό της Συρίας και ήθελε μόνο να μεταφέρει την ιστορία του συριακού λαού», είπε ο Μπαλμπόνι.

Όταν ρωτήθηκε αν υπάρχει συσχετισμός μεταξύ των αμερικανικών αεροπορικών επιδρομών και της δολοφονίας του Φόλεϊ ο Μπαλμπόνι είπε, «ότι οι επιδρομές ξεκίνησαν, με σύνεση από την κυβέρνησή μας, είναι όμως ίσως αυτές, που σφράγισαν τη μοίρα του Τζιμ». Ωστόσο, τόνισε ότι η οικογένεια δεν θεωρεί υπεύθυνη για το θάνατο του γιου τους την απόφαση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα να ξεκινήσουν αυτές οι επιθέσεις.

Ο Φίλιπ Μπαλμπόνι σημείωσε ότι η οικογένεια του δημοσιογράφου επικεντρώνεται τώρα στην τύχη των υπόλοιπων ομήρων, των οποίων η ζωή απειλείται αν συνεχιστούν οι αεροπορικές επιδρομές. Στο βίντεο όπου οι τζιχαντιστές φαίνεται να εκτελούν τον Τζέιμς Φόλεϊ υπάρχει και ένας ακόμη δημοσιογράφος ο Στίβεν Σότλοφ τον οποίο απειλούν να σκοτώσουν σε αντίποινα για τις αμερικανικές αεροπορικές επιχειρήσεις.

 

Η αποτυχημένη επιχείρηση διάσωσης του Φόλεϊ
Ο Λευκός Οίκος αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες σχετικά με την προειδοποίηση για τη μοίρα του Φόλεϊ αλλά ανακοίνωσε ότι είχε γίνει ειδική μυστική στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι για να απελευθερωθούν οι αμερικάνοι όμηροι και ο Τζέιμς Φόλεϊ, αλλά η επιχείρηση απέτυχε καθώς δεν βρέθηκαν οι όμηροι.

«Από τη σύλληψή του, έχουμε χρησιμοποιήσει κάθε εργαλείο που είχαμε στη διάθεσή μας για να προσπαθήσουμε να τον φέρουμε πίσω στο σπίτι του στην οικογένειά του και συλλέγαμε όλα τα στοιχεία που θα μπορούσαμε να έχουμε για την τύχη του, την κατάστασή του και τις απειλές που αντιμετώπιζε», ανέφερε χθες η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Κέιτλιν Χέιντεν.

«Νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι, ο πρόεδρος Ομπάμα έδωσε το “πράσινο” φως για μια επιχείρηση για τη διάσωση Αμερικανών πολιτών που έχουν απαχθεί και κρατούνται παρά τη θέλησή τους από το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία», ανακοίνωσε η Λάιζα Μόνακο, η κύρια σύμβουλος του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα σε θέματα αντιτρομοκρατίας.

«Η αμερικανική κυβέρνηση πίστευε πως είχε αρκετές πληροφορίες και, όταν παρουσιάσθηκε η ευκαιρία, ο πρόεδρος εξουσιοδότησε το Πεντάγωνο να αρχίσει γρήγορα μια επιχείρηση με στόχο να βοηθηθούν οι συμπατριώτες μας. Όμως η επιχείρηση αυτή απέτυχε επειδή οι όμηροι δεν ήταν παρόντες στο σημείο που είχε εντοπισθεί από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών», ανέφερε.

Ούτε ο Λευκός Οίκος ούτε το Πεντάγωνο δεν διευκρινίζουν πάντως την ταυτότητα ή τον αριθμό των ομήρων τους οποίους αφορούσε η επιχείρηση αυτή. «Δεδομένης της ανάγκης να προστατευθούν οι επιχειρησιακές δυνατότητες του στρατού μας, δεν θα αποκαλύψουμε καμιά λεπτομέρεια», σχολίασε η Μόνακο.

Είναι η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ δημοσιοποιούν μια επιχείρηση αυτού του τύπου στο συριακό έδαφος από την αρχή της σύγκρουσης το Μάρτιο του 2011.

Σύμφωνα με την Washington Post, η οποία επικαλείται υψηλόβαθμους αξιωματούχους στην κυβέρνηση Ομπάμα, ο Τζέιμς Φόλεϊ ήταν ανάμεσα στους ομήρους, στην απελευθέρωση των οποίων στόχευε η επιχείρηση αυτή που πραγματοποιήθηκε με συμμετοχή πολλών δεκάδων στρατιωτικών. Ένας από τους Αμερικανούς κομάντος τραυματίσθηκε στη διάρκεια σφοδρής ανταλλαγής πυρών με τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, διευκρινίζει η εφημερίδα.

Η Κέιτλιν Χέιντεν, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, εξήγησε το βράδυ πως οι ΗΠΑ «δεν είχαν ποτέ πρόθεση να αποκαλύψουν αυτή την επιχείρηση. Αποφασίσαμε να την δημοσιοποιήσουμε σήμερα, όταν έγινε σαφές πως ένας ορισμένος αριθμός μέσων ενημέρωσης ετοιμαζόταν να αποκαλύψει αυτή την επιχείρηση και εμείς δεν θα είχαμε άλλη επιλογή παρά να παραδεχθούμε την ύπαρξή της».

 

Το χρονικό της αιχμαλωσίας του Τζέιμς Φόλεϊ
Ο Φόλεϊ ο οποίος είχε προηγουμένως πέσει θύμα απαγωγής και στη Λιβύη, απήχθη στις 22 Νοέμβρη του 2012 την ημέρα των Ευχαριστιών κοντά στην πόλη Μπίνις στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας, ενώ μαζί με συναδέλφους του πήγαιναν προς τα τουρκικά σύνορα. Το ποιος απήγαγε τον Φόλεϊ είχε γίνει τότε αντικείμενο συζήτησης. Μερικά σημάδια ανέφεραν ότι τον απήγαγαν μέλη της Σαμπιχά, των παραστρατιωτικών ομάδων πιστών στην κυβέρνηση του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ. Ο Μπαλπόνι είπε ότι αρχικά υπήρχαν ισχυρές ενδείξεις ότι ο Φόλεϊ είχε μεταφερθεί στην πρωτεύουσα της Συρίας Δαμασκό. Οι πληροφορίες αυτές αργότερα αποδείχθηκαν εντελώς λανθασμένες.

Η πρώτη αξιόπιστη πληροφορία σχετικά με την κατάσταση του δημοσιογράφου ήρθε σχεδόν ένα χρόνο μετά την απαγωγή του, όταν επέστρεψαν από την περιοχή κάποιοι Ευρωπαίοι τζιχαντιστές οι οποίοι είχαν δει τον Αμερικανό δημοσιογράφο στην πόλη του Χαλεπίου. Ένας από αυτούς έδωσε διαβεβαιώσεις ότι ο Φόλεϊ ήταν ζωντανός, καθώς και λεπτομέρειες από πρώτο χέρι της αιχμαλωσίας του και των απαγωγέων του. Ο Φόλεϊ μεταφέρθηκε αρκετές φορές, και πέρασε από τα χέρια διάφορων απαγωγέων είπε ο γενικός διευθυντής της GlobalPost.

Ο Ντιντιέ Φρανσουά ένας βετεράνος Γάλλος πολεμικός ανταποκριτής που κρατήθηκε μαζί με τον Φόλεϊ και απελευθερώθηκε μαζί με άλλους τρεις Γάλλους ομήρους τον Απρίλιο, είπε ότι δεν είχε καμία αμφιβολία ότι ο Φόλεϊ ήταν υπό τον έλεγχο του «Ισλαμικού Κράτους» ή των θυγατρικών του ομάδων καθόλη την ομηρία του.

«Ο τύπος που τον σκότωσε τον είναι ο τύπος που τον κρατούσε από την αρχή» είπε ο Φρανσουά στο Reuters. Ο Γάλλος πολεμικός ανταποκριτής είπε ότι ήταν μαζί με τον Φόλεϊ από τον περασμένο Αύγουστο μέχρι τον Απρίλιο και ότι ήταν επίσης μαζί με τον άλλο Αμερικανό δημοσιογράφο που εμφανίστηκε στο βίντεο τον Στίβεν Σότλοφ για περίπου εννέα μήνες

«Ήταν ένα εξαιρετικό άτομο με ένα ισχυρό χαρακτήρα. Ήταν μια ευχάριστη συντροφιά στις ώρες της ομηρίας μας επειδή ήταν σταθερός και συλλογικός. Ποτέ δεν ενέδωσε στην πίεση και τη βία των απαγωγέων», είπε για τον Φόλεϊ ο Φρανσουά. Ο Γάλλος πολεμικός ανταποκριτής είπε ότι μοιράστηκε με τον Φόλεϊ ένα κελί στις αρχές Οκτωβρίου και σημείωσε ότι σιωπούσε χωρίς να λέει λέξη για τον Σότλοφ ή τον Φόλεϊ, επειδή οι απαγωγείς απείλησαν να σκοτώσουν τους υπόλοιπους ομήρους αν το έκανε.

 

Ένα άλλος Γάλλος πρώην όμηρος που επίσης απελευθερώθηκε τον περασμένο Απρίλιο, ο Νικολά Ενά, δήλωσε στο γαλλικό περιοδικό Express ότι στον Φόλεϊ οι απαγωγείς συμπεριφέρονταν χειρότερα από ότι στους άλλους ομήρους, καθώς οι τζιχαντιστές ψάχνοντας τον υπολογιστή του είχαν ανακαλύψει ότι ο αδελφός του ήταν στην Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ. «Εξαιτίας αυτού του γεγονότος και επίσης επειδή ήταν Αμερικανός είχε πολύ κακή μεταχείριση. Εκείνος είχε γίνει ο αποδιοπομπαίος τράγος για τους δεσμοφύλακες του, αλλά παρέμενε αδιάλλακτος», είπε ο Ενά στο περιοδικό.

Ο Φόλεϊ ήταν ένας από τα δεκάδες δημοσιογράφους που απήχθησαν στη Συρία κατά τη διάρκεια των τρεισήμισι ετών του εμφυλίου πολέμου. Δεν έχουν γίνει γνωστά τα ονόματα όλων των απαχθέντων, είτε γιατί αυτό ζήτησαν οι οικογένειές τους είτε οι ειδησεογραφικοί οργανισμοί για τους οποίους εργάζονται. Μεταξύ των δημοσιογράφων ομήρων είναι ο Στίβεν Σότλοφ και ο Όστιν Τάις ο οποίος εξαφανίστηκε κοντά στη Δαμασκό τον Αύγουστο του 2012. Για τον Τάις δεν έχει ακουστεί εδώ και καιρό τίποτε εκτός από ένα σύντομο βίντεο που ανέβηκε στο διαδίκτυο τον Σεπτέμβριο του 2012.

Η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων που εδρεύει στη Νέα Υόρκη είπε ότι έχει τεκμηριώσει πλέον ότι 80 δημοσιογράφοι έχουν απαχθεί στη Συρία από το 2011, εκ των οποίων οι 65 μόνο τον τελευταίο χρόνο. Πολλοί από αυτούς είναι ιθαγενείς Σύροι, δήλωσε ο αναπληρωτής διευθυντής της επιτροπής Ρόμπερτ Μαχόνεϊ. «Ποτέ δεν είχαμε τεκμηριώσει τόσες πολλές απαγωγές σε μία μόνο πολεμική σύγκρουση, όπως έχουμε τώρα στη Συρία» είπε ο Μαχόνεϊ. Μέχρι τη δολοφονία του Φόλεϊ οι τζιχαντιστές είχαν κρατήσει τους περισσότερους ξένους ομήρους ζωντανούς με την ελπίδα της εξασφάλισης λύτρων ή πολιτικό κέρδος, όπως είπε ο επικεφαλής της επιτροπής για την Προστασία των Δημοσιογράφων.

Διαβάστε ακόμη: 

Ομπάμα: «Θα αφαιρέσουμε τον καρκίνο του Ισλαμικού Κράτους»

«Αυθεντικό» το βίντεο του Αμερικανού δημοσιογράφου

Διεθνής αποτροπιασμός για το βίντεο αποκεφαλισμού του Τζέιμς Φόλεϊ