CONTAGION – Πώς εξαπλώνονται τα πράγματα

CONTAGION – Πώς εξαπλώνονται τα πράγματα

Μέρος 1ο: Πώς διαδίδονται οι φήμες γύρω από τις συγχωνεύσεις και τις εξαγορές.

Σε μια σειρά πέντε άρθρων, το Fortune θα φωτίσει κάποιες ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις του φαινομένου της εξάπλωσης -ή αλλιώς contagion αγγλιστί- με έμφαση στο χώρο των επιχειρήσεων και της τεχνολογίας. Ξεκινάμε με μια ανάλυση της διάδοσης φημών και ψιθύρων στις αγορές, σε σχέση με τις εταιρικές συγχωνεύσεις και εξαγορές. 

του Γιεν Βίτσνερ

Οι κουβέντες σχετικά με επερχόμενες επιχειρηματικές κινήσεις είναι μόνιμες στο χρηματιστήριο και στην αγορά. Και κάποιες φορές, αυτές οι κουβέντες αποκτούν μια δική τους ζωή και μια δική τους πορεία, αυτόνομη.

Όταν ο Λι Ντρόγκεν άκουσε για πρώτη φορά ότι η Radware επρόκειτο να εξαγοραστεί, ήταν επικεφαλής ενός hedge fund και παρακολουθούσε στενά την εν λόγω εταιρεία διαδικτυακής ασφάλειας, η οποία έχει έδρα στο Ισραήλ και είναι εισηγμένη στις ΗΠΑ. «Καθετί μου έδειχνε ότι έπρεπε να είμαι ο ιδιοκτήτης αυτής της επιχείρησης, αλλά δεν είχα ακόμα τραβήξει τη σκανδάλη», θυμάται ο ίδιος. Τότε, ένα πρωί ένας αξιοσέβαστος trader έγραψε στο Twitter ότι η εταιρεία αποτελούσε σίγουρα στόχο εξαγοράς. Σε χρόνο μηδέν, ο Ντρόγκεν φορτώθηκε μπόλικες μετοχές της Radware.

Μέσα σε μια εβδομάδα, όλη η Wall Street βούιζε από τις φήμες εξαγοράς της εταιρείας. Οι αναλυτές αποκαλούσαν την Radware έναν ελκυστικό στόχο εξαγοράς, ενώ μια ισραηλινή εφημερίδα έγραψε ότι η εταιρεία είχε δεχτεί προσφορά εξαγοράς ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων από την IBM ή την Hewlett-Packard. Στη συνέχεια, την ιστορία αυτή την πήραν και την υιοθέτησαν αμερικάνικα ιστολόγια και ιστοσελίδες, στέλνοντας την τιμή της μετοχής της Radware στα ύψη.

Η συμφωνία τελικά δεν υλοποιήθηκε ποτέ, αλλά αυτό ελάχιστα πείραξε τον Ντρόγκεν, ο οποίος είχε φροντίσει να φύγει απ’ το προσκήνιο γρήγορα – παίρνοντας μαζί του μεγάλα κέρδη από την πώληση των μετοχών. «Αν μια από τις μετοχές που κατέχεις ανεβαίνει κατά 40% μέσα σε μια ημέρα, τότε την ξεφορτώνεσαι», επισημαίνει. Κι αυτό έκανε.

Αυτή η ιστορία είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της δύναμης που έχουν τα κουτσομπολιά και οι φήμες στην αγορά. Τα εν δυνάμει κέρδη για όσους μπορούν να εκμεταλλευτούν την κατάλληλη φήμη προτού το πάρουν χαμπάρι οι υπόλοιποι είναι μεγάλα. Και ο πειρασμός να χρησιμοποιήσεις αυτές τις φήμες για προσωπικό όφελος είναι επίσης μεγάλος, ακόμα και για επαγγελματίες επενδυτές που ορκίζονται ότι δεν θα κινούντο ποτέ βάσει ενός πράγματος τόσο φευγαλέου όσο ένα κουτσομπολιό.

Η αλήθεια είναι ότι οι φήμες γύρω από συγχωνεύσεις και εξαγορές μπορούν να επηρεάσουν την τιμή μιας μετοχής πιο πολύ από κάθε άλλο πιθανό γεγονός. Κάποιες φορές, όταν οι εικασίες βρίσκουν πρόσφορο έδαφος, διαδίδονται με τέτοια ταχύτητα που αγκαλιάζουν την ίδια αγορά, και γίνονται μια μορφή αυτό-εκπληρούμενης προφητείας. Δηλαδή, τελικά οι τιμές των μετοχών καταλήγουν να αυξομειώνονται ωσάν να είχε μόλις ανακοινωθεί μια συμφωνία.

Τα τεχνικά χαρακτηριστικά της εξάπλωσης φημών γύρω από συγχωνεύσεις και εξαγορές παραμένουν ένα μυστήριο για πολλούς ειδικούς της αγοράς. Ξέρουμε ότι οι εικασίες γύρω από τις μετοχές αποτελούν ένα καθημερινό στοιχείο της ζωής ενός trader. Όμως, δεν είναι σαφές τι είναι αυτό που καθιστά ένα κουτσομπολιό ή μια φήμη πιο αποτελεσματική από μια άλλη.

«Είναι δεδομένο ότι οι φήμες κινούν την αγορά», λέει ο Μαρκ Λάντι, αναλυτής μετοχών στην Summer Street Research, ο οποίος έχει βρεθεί συχνά αντιμέτωπος με κουτσομπολιά που αφορούν συγχωνεύσεις και εξαγορές. «Έχεις ανθρώπους που επενδύουν στην αγορά και ανθρώπους που τζογάρουν στην αγορά – και ειλικρινά, κάποιες φορές αυτοί που τζογάρουν δίνουν ευκαιρίες σ’ αυτούς που επενδύουν». Υπάρχει κι ένα γνωστό αμερικάνικο ρητό, το οποίο θυμίζει ο Λάντι: «Αγοράζεις τη φήμη και πουλάς την είδηση».

Στην πραγματικότητα, οι ψίθυροι συχνά διαδίδονται όχι επειδή κάτι πρόκειται να συμβεί, αλλά επειδή κάποιοι νομίζουν ότι θα συμβεί, ή ότι θα έπρεπε να συμβεί. Η πλατφόρμα του Bloomberg -που βρίσκεται στις οθόνες των περισσότερων επαγγελματιών επενδυτών- διατηρεί ως και λίστα «εν δυνάμει στόχων εξαγοράς παγκοσμίως», η οποία αριθμεί πάνω από 3.300 εταιρείες.

«Εν τέλει, αν υπάρχει μια διάδοση, και φαίνεται αξιόπιστη, και υπάρχουν ενέργειες στο χρηματιστήριο που δείχνουν προς την ίδια κατεύθυνση, τότε πολλοί άνθρωποι θα στρέψουν την προσοχή τους εκεί», τονίζει ο Σκοτ Ουάλας, πρώην διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Alliance Bernstein. «Το βασικό χαρακτηριστικό μιας καλής φήμης είναι ότι την πιστεύουν πολλοί άνθρωποι. Κι όταν η τιμή της μετοχής στρέφεται προς την ίδια κατεύθυνση με την κατεύθυνση της φήμης, τότε μπορεί αυτοί να ξέρουν κάτι που δεν ξέρω εγώ». Με την έλευση των κοινωνικών μέσων, είναι ακόμα πιο εύκολο να δεις τι σκέφτονται οι άλλοι· δεν χρειάζονται ιδιαίτερες διασυνδέσεις και επαφές.

Όμως, όταν οι επενδυτές αρχίζουν να μοιράζονται όχι απλά μια υπόθεση, αλλά πραγματικές εμπιστευτικές πληροφορίες γύρω από μια μελλοντική συμφωνία συγχώνευσης ή εξαγοράς, τότε υπάρχει πρόβλημα. Η πρακτική εκμετάλλευση τέτοιων πληροφοριών είναι γνωστή ως «εσωτερική πληροφόρηση», και είναι παράνομη.

Απ’ την άλλη, συχνά οι φήμες αρχίζουν να διαδίδονται επειδή οι επενδυτές αναζητούν μια ανατροφοδότηση γύρω από μια συγκεκριμένη θεωρία ή υπόθεση σχετική με μια συγχώνευση ή μια εξαγορά. Ή απλώς, επειδή έχει πλάκα να κάνεις προβλέψεις.

Στο κάτω-κάτω, ούτε το ίδιο το Fortune δεν έχει αντισταθεί στον πειρασμό. Στο τεύχος Ιανουαρίου της αμερικάνικης έκδοσης, παρουσιάζαμε ως πιθανό σενάριο τη συγχώνευση της AT&T με τη Vodafone και της Amazon με την United States Postal Service!

Διαβάστε ακόμη:

Την ανοδική τους πορεία θα συνεχίσουν εξαγορές και συγχωνεύσεις το 2014

Ιστορικό υψηλό για τις άμεσες επενδύσεις στην Ευρώπη το 2013